Evenimentele anului 2014 în Neamţ: arestarea lui Pinalti, o navă fantomă căutată pe lacul Bicaz, două mari investiţii la Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul care se încheie a fost marcat de arestarea primarului de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cercetat în dosarul licenţelor Microsoft, dar şi trimiterea sa în judecată într-un alt dosar în care este acuzat de spălare de bani. Tot în 2014, în Neamţ a avut loc un incident care a continuat seria bâlbelor celor de la Romatsa, la scurt trimp după tragedia aviatică petrecută în Apuseni.

Evenimentul anului 2014 în Neamţ a fost, de departe, arestarea primarului Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. Ediul de la Piatra Neamţ a fost arestat pe 29 octombrie, la cererea procurorilor DNA care au instrumentat dosarul licenţelor Microsoft. Odată cu Pinalti, au mai ajuns în arest fostul ministru Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru.

Pentru Ştefan şi afaceriştii Cocoş şi Dumitru sunt acuze de trafic de influenţă şi spălare de bani, urmare a contractului de închiriere de licenţe Microsoft, încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat pe 15 aprilie 2004. Anchetatorii susţin că prin acest contract s-a asigurat posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft. Procurorii DNA acuză că la licitaţie au fost condiţii restrictive şi nu a participat decât cine trebuia, astfel că cei care au intervenit şi-au primit partea: Gheorghe Ştefan s-ar fi ales cu 4 milioane de euro, Cocoş cu 9 milioane de euro, iar ministrul Sandu cu 2,7 şi 1,8 milioane de euro. 

Pe tot parcursul perioadei de arest preventiv, primarul de Piatra Neamţ a avut o serie de tentative de a scăpa de detenţie, însă toate au fost respinse de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe 19 noiembrie, edilul a solicitat eliberarea pe cauţiune. Preţul libertăţii lui Pinalti a fost stabilit la suma de 5.000 de lei, însă instanţa nu a acceptat banii lui Gheorghe Ştefan, i-au înapoiat şi au decis să-l menţină după gratii.

Refuzul judecătorilor de a înlocui măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, a dus la suspendarea lui Gheorghe Ştefan din funcţia de primar. Decizia a fost luată prin ordin de prefect, iar în locul său, consilierii locali l-au desemnat pe viceprimarul Dragoş Chitic să preia atribuţiile de primar al municipiului Piatra Neamţ.

Trimis în judecată în ajun de Crăciun, suspendat din funcţia de primar 

Primarul urbei de sub Pietricica intrase în vizorul anchetatorilor încă de la începutul acestui an, pe 11 februarie, la sediile Primăriei Piatra Neamţ şi la clubul de fotbal Ceahlăul fiind făcute descinderi ale procurorilor DNA. Atunci s-au ridicat mai multe documente, iar peste mai bine de trei luni, pe 29 mai, Pinalti a fost pus sub urmărire penală, fiind pus sub control judiciar.

Pe final de an, în preajma Crăciunului, Gheorghe Ştefan a aflat din arest că a fost trimis în judecată în dosarul la care procurorii au lucrat în prima parte a acestui an. El este acuzat de spălare de bani, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o avea, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum şi de folosirea influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite.

Gafa anului: ambarcaţiune eşuată lângă Marsilia, căutată pe lacul Izvorul Muntelui

Pe 5 februarie, la ora 22.30, ISU Neamţ a fost alertat printr-un mesaj primit de la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), că o ambarcaţiune s-ar afla în derivă pe lacul Izvorul Muntelui. În alertă se preciza însă că au fost date coordonate pentru două locuri în care s-ar fi găsit nava de la care s-a transmis S.O.S-ul.

În primul mesaj care a alertat ISU Neamţ pentru căutarea unei ambarcaţiuni aflate în derivă pe lacul Bicaz, Romatsa a precizat că probabilitatea este de 50%. În 18 minute, Romatsa a revenit cu locul precis: portul Marsilia.

„Cei de la Romatsa ne-au spus că e vorba de o ambarcaţiune înregistrată în Malta şi au precizat că vor reveni cu un mesaj de confirmare. Una din locaţii avea coordonatele geografice la coada lacului Izvorul Muntelui. Chiar dacă lacul este îngheţat, m-am gândit totuşi că putea fi o variantă plauzibilă. Sunt destui proprietari de ambarcaţiuni care le transportă pe platforme până să le lanseze la apă, şi ar fi putut să fi avut loc vreun accident rutier, şi aşa s-ar fi putut activa sistemul de alarmare”, declara pentru adevarul.ro colonelul Ioan Niţică, inspector-şef al ISU Neamţ.

Romatsa a transmis alerta atât la ISU, cât şi la Centrul Operativ din cadrul Ministerului Transporturilor şi la Centrul Maritim Constanţa.   

Doi lucrători ai ISU Neamţ aflaţi în serviciu de pază la zăporul de pe Bistriţa au fost mobilizaţi imediat şi au verificat zona viaductului de la Poiana Teiului, însă nu au descoperit ambarcaţiunea.

Între timp, la ora 22.50, Romatsa a revenit cu mesajul în care a transmis că datele corecte de localizare a ambarcaţiunii sunt pe Coasta de Azur, undeva în zona portului Marsilia.  

Reuşitele anului 2014 în Neamţ: două mari investiţii la Roman

Polul de interes al investiţiilor din judeţul Neamţ a continuat să fie şi în 2014 municipiul Roman, unde în luna aprilie a fost dată în funcţiune fabrica TRW Automotive, o unitate de coasere a airbagurilor auto.

La inaugurare a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu, acesta spunându-le investitorilor americani de la TRW că pot avea încredere în România şi în economia ţării noastre.

„Astăzi sunteţi 100, alţi 300 vor fi angajaţi foarte curând, până la sfârşitul anului, veţi fi peste 600 de salariaţi, iar până în 2016 veţi fi o familie de peste 1.200 de salariaţi, aici. Eu vă doresc să fiţi o familie tânără, sănătoasă, performantă şi o familie care să se bucure de locul în care munceşte. Vă doresc un an foarte bun“, le-a spus Traian Băsescu angajaţilor de la TRW Automotive.

Grupul american mai deţine facilităţi de producţie la Baia Mare, Oraviţa (Caraş-Severin), Lupeni (Hunedoara) şi Marghita (Bihor), având peste 3.000 de angajaţi în România.

Tot la Roman, pe 24 septembrie, a fost dată în funcţiune microhidrocentrala de pe râul Moldova, un proiect în valoare de 25,8 milioane de lei, realizat de primărie cu fonduri europene. Investiţia a adus 8 noi locuri de muncă, dar beneficiile sunt scăderea costurilor cu cheltuielile legate de energie la instituţiile publice şi iluminatul public din municipiu. La momentul inaugurării microhidrocentralei au fost prezenţi primarul de Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu şi deputatul Elena Udrea.

O altă realizare majoră pentru judeţul Neamţ a fost redeschiderea pe 11 noiembrie a Spitalului orăşenesc de la Bicaz, unitate închisă pe 1 aprilie 2011, în timpul guvernării Boc.  

Spitalul deserveşte circa 60.000 de persoane din oraş şi din comunele învecinate, dar va funcţiona la capacitate abia de anul viitor, după alocarea bugetară de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Pe aceeaşi temă:

Primarul Gheorghe Ştefan, trimis în judecată pentru spălare de bani. DNA îl acuză că dirija bani publici prin intermediul televiziunilor pe care le controla

Domnia lui Pinalti la Primăria Piatra Neamţ s-a încheiat. Gheorghe Ştefan, suspendat oficial din funcţie

FOTO Viaţa şi „opera” lui Pinalti, cel mai notoriu baron portocaliu al României. De la catedra de „Rezistenţă electrică”, la serverele abundenţei de la Microsoft

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv 

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Procurorii DNA au descins la Ceahlăul şi au blocat intrările în stadion. Sunt vizate infracţiuni de corupţie săvârşite la Primăria din Piatra Neamţ

Ambarcaţiunea-fantomă de pe lacul Bicaz, căutată cu patrula care supraveghează zăporul de pe Bistriţa

Romatsa vine cu explicaţii în cazul ambarcaţiunii căutate pe lacul Izvorul Muntelui: satelitul e de vină

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite