Emoţie puternică pentru o româncă-soldat în Mali. A izbucnit în hohote de plâns: „Mi-au trimis pământ... pământ de acasă. Uite, ce negru e!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionela Chetreanu este în Mali din septembie anul trecut. FOTO: Mirela Vîţă
Ionela Chetreanu este în Mali din septembie anul trecut. FOTO: Mirela Vîţă

Sergentul major Ionela Chetreanu este una dintre puţinele femei dintr-un detaşament IAR-330, aflat în misiune în Mali, iar gestul camarazilor rămaşi în ţară a impresionat-o teribil, până la lacrimi. Ei i-au trimis un mic steag tricolor şi un plic cu pământ românesc.

Integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică - NATO sau în alte foruri internaţionale a presupus, pe lângă alte obligaţii, participarea forţelor armate la misiuni în diferite colţuri ale globului, unde situaţia impunea prezenţa militarilor. 

Şi au fost destule în decursul anilor, fie că era vorba de unele în teatrele de operaţiuni din Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Congo, Irak, Afganistan, Sudanul de Sud, Pakistan sau Somalia.

În prezent, o astfel de misiune îi are în prim plan pe militarii români tocmai în Mali, la vreo 5.000 de kilometri de casă, acolo unde Forţele Aeriene Române sprijină Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare. 

Scopul prezenţei forţelor armate din mai multe ţări este de a ajuta la restabilirea păcii şi dezvoltare în condiţii durabile în Mali, stat cu o populaţie de 19 milioane de oameni, în care jihadismul a accentuat conflictele interetnice.

Despre misiunile românilor în Africa relatează, periodic, locotenent Mirela Vîţă, iar acum câteva zile, pe site-ul Ministerul Apărării Naţionale a fost postat un articol care poate fi citit şi pe Armataromaniei.ro.

Printre soldaţii români cantonaţi, din septembrie 2019, la o bază militară din deşert se află şi sergentul major Ionela Chetreanu, din Piatra Neamţ, una dintre puţinele femei din detaşamentul ce cuprinde 120 de persoane (piloţi, personal tehnic şi medical), care au în dotare elicoptere IAR-330 L-RM. 

Subofiţerul şi-a început cariera în uniformă la Batalionului 634 Infanterie Petrodava din oraşul de sub culmea Pietricica, acum fiind încadrată în structura Carpathian Pumas, pentru misiunea desfăşurată în ţara din Africa de Vest.

„Uite, mi-au trimis... pământ! Pământ de acasă!“

Mirela Vîţă descrie un moment emoţionant despre reacţia Ionelei Chetreanu în momentul în care desface un plic aflat într-un pachet primit din România şi îşi dă seama ce este în el:

„Deşi biroul lor e vizavi de al nostru, o văd destul de rar, când schiţăm un zâmbet pe hol, în viteză. În dimineaţa aceea, agitată, mă cheamă în birou să îmi arate ceva. Văd cutii de carton desfăcute şi îmi aduc aminte că tocmai ce am fost anunţaţi că ne putem ridica de la depozit coletele de acasă, sosite de dimineaţă de la mii de kilometri depărtare, cu aeronava care ne-a adus noii colegi din structura medicală. E primul pachet după 3 luni şi probabil va fi şi ultimul, până la încheierea misiunii.

Dintr-o cutie frumos decorată, învelit într-un drapel în miniatură, Ionela scoate la iveală un plic. 

<Îţi vine să crezi la ce s-au gândit colegii de la unitate? Uite, îmi arată în timp ce degetele ei desfac nerăbdătoare hârtia: mi-au trimis... pământ! Pământ de acasă! Ce zici de asta?> şi începe să plângă în hohote.

<Uite, ce negru e! Nu ca nisipul ăsta portocaliu de aici>, continuă ea râzând printre lacrimi.

Ce poţi să mai zici? I-am pus o mână pe umeri şi am început şi eu să plâng şi să râd în acelaşi timp.“ 

chetreanu

În pachetul trimis de colegi a găsit un mic steag tricolor şi un plic cu pământ românesc FOTO: Mirela Vîţă

„Recunosc, am aşteptat toţi pachetele de acasă de parcă îl aşteptam pe Moş Crăciun, deşi lista de cumpărături fusese făcută cu stricteţe înainte, pentru a ne încadra în cele câteva, puţine, kilograme admise. Nu era vorba atât de utilitatea obiectelor, căci strictul necesar sau produse de igienă putem cumpăra şi de la micul magazin din bază, ci de acele lucruri pe care le găseşti doar acasă.

Lucruri cărora poate înainte nu le dădeai mare importanţă, dar deodată îţi pot face ziua mai bună: poate fi perechea ta preferată de pijamale, un parfum care-ţi aminteşte de vacanţe, nişte plicuri de condimente (se pare că în bază au înlocuit usturoiul cu... turmericul), o pereche de căşti, o carte pe care ţi-o doreai demult. 

Şi, cel mai important, acele semne mici de „mă gândesc la tine“ atent împachetate şi strecurate în

bagaj de o mână tremurătoare: un muţunache de pluş trimis cu datoria de a-i ţine de urât bravului militar, o verighetă regăsită, o fotografie, un desen în creioane colorate pe care un puşti de câţiva anişori a scris, stângaci, „Tati, te aşteptăm acasă“. Sau o mână de pământ negru, reavăn, pe care mărturisesc că nu m-am putut abţine să nu-l pipăi uşor, pe furiş, între degete“, relatează Mirela Vîţă.

Ea mai precizează că sg. maj. Ionela Chetreanu, subofiţer specialist în cadrul compartimentul financiar, face parte din echipa dislocată în teatrul de operaţii în septembrie 2019 şi a rămas în continuare în Mali pentru a face parte şi din rotaţia a doua a detaşamentului participant la misiunea sub egida ONU.

În timp ce, la începutul lunii mai, colegii lor se pregăteau să plece acasă după jumătate de an de misiune, Ionela şi ceilalţi militari rămaşi îşi dozau efortul pentru a continua încă pe-atât. În plus, în contextul pandemiei, concediul planificat iniţial pentru a-i vedea pe cei dragi a rămas pentru ei un vis neîmplinit. 

Şi pentru că ceea ce trebuia executat a fost făcut întocmai, nu de mult, românii, printre care şi Ionela Chetreanu, au fost decoraţi cu Medalia ONU pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în realizarea misiunilor sub egida organizaţiei internaţionale. 

chetreanu2

Sergentul major Ionela Chetreanu, la o oră de instruire practică. FOTO: Facebook

„România participă în cadrul misiunii MINUSMA, sub egida ONU, cu patru elicoptere de transport şi 120 de militari. În cadrul acestei misiuni asigurăm două linii de operaţii permanente, 24 de ore, şapte zile pe săptămână, într-un timp de reacţie scurt. Prima linie de operaţii este destinată evacuării aeromedicale, iar a doua este destinată transportului de trupe şi materiale. În afara celor două misiuni de bază asigurăm altele specifice elicopterelor: inserţie, extracţie, transport, cercetare, recunoaştere şi altele“, explica, pentru mediafax.ro, misiunea comandor Ioan Mischie, comandantul militarilor din Mali.

Pentru că ostilităţile din Mali riscau să degenereze, ONU a decis prezenţa militară străină după ce, din 2012, grupuri de insurgenţi care-i sprijină pe tuaregi au început campanii armate împotriva guvernului, pentru independenţa unui ţinut din nordul statului, cunoscut ca Azawad. 

Pe aceeaşi temă:

Afacerea corvetelor pentru Forţele Navale Române. Damen pierde procesul cu MApN. Ce nave de luptă vor

ajunge la marinarii români VIDEO

Câţi rezervişti voluntari caută Armata Română în acest an. Ce acte sunt necesare la recrutare

 

 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite