Elevi români de geniu în finala unui concurs NASA, unde combat asteroizii care ameninţă viaţa de pe Terra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Crăciun (stânga), Andrei Gavrilă, Claudiu Nohai, Bogdan Ciurezu şi profesoara Diana Bejan, echipa CODE::SPACE de la CNI Piatra Neamţ FOTO: Florin Jbanca
Adrian Crăciun (stânga), Andrei Gavrilă, Claudiu Nohai, Bogdan Ciurezu şi profesoara Diana Bejan, echipa CODE::SPACE de la CNI Piatra Neamţ FOTO: Florin Jbanca

Patru liceeni şi doi profesori de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ vor reprezenta România la ediţia din acest an a concursului organizat de NASA. Finala va avea loc pe 16 ianuarie la Centrul Agenţiei Spaţiale Europene din Olanda.

Pentru al doilea an consecutiv, o echipă de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ a ajuns în finala concursului Zero Robotics. Este vorba de o competiţie a elitelor din domeniul cercetării spaţiale organizată de Administraţia Americană Naţională de Spaţiu şi Aeronautică (NASA), în colaborare cu Centrul European de Tehnologie şi Cercetare a Spaţiului (ESTEC) al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), USA.

Echipa CODE::SPACE este formată din Andrei Gavrilă(16 ani), Claudiu Nohai (16 ani), Bogdan Ciurezu (16 ani) şi Adrian Crăciun (18 ani), elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, coordonaţi de profesorii Diana Bejan (fizică) şi Gabriela Blaga (informatică). Cu două execepţii (Bogdan Ciurezu şi Adrian Crăciun), echipa este aceeaşi care la ediţia precedentă a atins semifinala, în timp ce celaltă echipă a CN de Informatică, IT ACE, a intrat în ultima fază a competiţiei, clasându-se pe locul II.   

„Concursul a avut mai multe etape eliminatorii, iniţial fiind înscrise 179 de echipe reprezentând licee din mai multe ţări din Europa şi Statele Unite. Din România au fost 7 echipe, din care două de la colegiul din Piatra Neamţ, una de la Cluj, două din Bucureşti, şi două din Timişoara. După prima fază, cea de programare 2D au rămas 151 de echipe, apoi 84 care s-au constituit în 28 de alianţe. Doar jumătate au ajuns în finala care va fi pe 16 ianuarie în Olanda, la ESTEC”, a precizat profesoara Diana Bejan. 

De remarcat este faptul că la ediţia 2014-2015 Zero Robotics, cea de-a doua echipă a Colegiului de Informatică Piatra Neamţ, denumită „Cadets of Space”, a fost la un pas de a ajunge în ultima fază a competiţiei, ea disputând doar finala virtuală a concursului. În finala din 16 ianuarie, România va mai avea o reprezentantă, respectiv echipa „Callisto” a unui colegiu din Cluj Napoca.   

Asteroizii, ţinta cercetărilor

Pentru ediţia din acest an, NASA a conceput o poveste ce seamănă cu misiunea sondei spaţiale Rosetta, lansată în 2004 de Agenţia Spaţială Europeană pentru a analiza o cometă.   

„NASA a observat o creştere bruscă a numărului de asteroizi, desprinşi din centura de asteroizi, care se apropie de Pământ. Folosind algoritmi foarte sofisticaţi, s-a reuşit să se afle compoziţia lor cu o mare precizie. Totuşi, ar fi şi câteva excepţii care nu se potrivesc modelului, trebuind studiaţi în particular. Existând o mare probabilitate de a fi descoperit un nou element chimic, sau apa îngheţată pe aceşti asteroizi, NASA a cerut ajutorul cercetătorilor de la MIT pentru a concepe un plan de acţiune. Astfel a apărut proiectul CORONA (Conducting Optical Research On Nearby Asteroids – Cercetarea optică a asteroizilor din apropiere) în cadrul competiţiei Zero Robotics”, a explicat profesoara Bejan tema aleasă pentru această ediţie.

În concursul care se va transmite live de pe Staţia Spaţială Internaţională vor fi  testate codurile informatice la care echipele finaliste au lucrat în ultimele luni, aşa încât cele doi minisateliţi („spheres”) să analizeze/fotografieze asteroizii.   

„Vom avea ocazia să stăm de vorbă şi cu Matt Taylor, invitat la finală de către organizatori, unul din cercetătorii care au făcut parte din proiectul sondei spaţiale Rosetta”, spune Claudiu Nohai. 

Îşi joacă şansa în alianţă cu americanii

Pentru ediţia 2014-2015, organizatorii au decis să nu mai organizeze finale separate pentru America şi Europa, ci au stabilit ca etapa decisivă să fie comună, cu alianţe de echipe din SUA şi ţările europene participante. Astfel, în marea finală în care se vor întrece 14 alianţe (52 de echipe în total), liceenii de la Info Piatra Neamţ vor participa într-o formulă comună cu alte două echipe din America. 

„Vom fi parteneri cu echipa Y0B0TICS de la Colegiul Montclair, din New Jersey şi cu cei de la AGHS, Colegiul Albert Gallatin din Pennsylvania. Cei de la Y0B0TICS ne-au învăţat mici secrete pentru a programa mişcările spherelor, ei fiind de fapt câştigătorii ultimelor trei ediţii, aşa că avem un atu. Ne gândim şi la un nume pentru această alianţă: <Lords of The Spheres>, sau <Lords of the Flies>, cum au propus americanii, după numele unui film celebru”, mai spune Andrei Gavrilă.

Cei patru membri ai echipei de la CN de Informatică sunt, fără excepţie, olimpici la fazele judeţene şi naţionale ale disciplinelor matematică, fizică, informatică şi chimie. Liderul grupului este Andrei Gavrilă, cel care a închegat echipa CODE::SPACE.

„Nu ne gândim să ne clasăm mai jos de locul II, adică o să intrăm în ultima etapă a finalei”, spune încrezător Andrei care îşi va aniversa împlinirea vârstei de 17 ani în Olanda. 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Cinci elevi din Piatra Neamţ luptă cu lasere în Războiul Stelelor, la un experiment mondial supervizat de NASA

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite