FOTO Elevii din Neamţ antrenaţi în devierea cometelor. Aventura liceenilor de la Informatică în finala concursului organizat de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cinci elevi de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ a disputat finala unei competiţii organizate de NASA la sediul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din Noordwjik, Olanda. Românii au ieşit pe locul doi

Povestea celor cinci liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică (CNI) Piatra Neamţ, reuniţi în echipa IT ACE („Aşii informaticii“), a început în primăvara anului 2013, atunci când profesoara de fizică Diana Bejan i-a invitat să participe la proiectul Zero Robotics. Cornel Ghineţ (17 ani), Andrei Bursuc (17 ani), Tiberiu Arsene (17 ani), Emilian Lungu-Ailenei (18 ani) şi mezina echipei, Ilinca Ionescu (16 ani), elevi din clasele a X-a şi a XI-a, au pornit cu entuziasm în concurs, deşi nimeni nu s-a gândit cât de aproape s-ar putea afla de primul loc.

Concursul Zero Robotics a fost iniţiat de NASA (Administraţia Americană Naţională de Spaţiu şi Aeronautică), MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts), DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA). S-au înscris echipe de la 57 de şcoli din Europa şi de la 108 şcoli din SUA. Din România au fost şapte echipe: două de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamţ, două din  Bucureşti şi câte una din Satu Mare, Jimbolia şi Cluj-Napoca. 

„Mai întâi a fost etapa de documentare, apoi a fost o rundă unde departajarea s-a făcut la programare 2D. A urmat faza de programare 3D şi, în semifinală, a fost etapa alianţelor, când elevii de la IT ACE au făcut o echipă mai mare, cu 22 de elevi italieni proveniţi de la două şcoli din Napoli. Această alianţă a purtat numele Next Gen IT Elia“, a explicat profesoara Diana Bejan traseul competiţiei. 

„Ne vedeam la şcoală pentru a mai studia două-trei tutoriale, mai ales în timpul vacanţei, intram pe Zero Robotics să vedem cum mai stăm în clasament în aşteptarea deadline-ului şi ţineam conferinţe pe Skype în care discutam ce am mai făcut în privinţa codului, chiar dacă pentru ziua următoare aveam o tonă de teme“, spune Cornel Ghineţ.

Scenariu ca în filmele SF 

Provocarea ediţiei 2013/2014 a concursului destinat tinerilor din lumea întreagă pasionaţi de informatică pornea de la un scenariu în care o cometă ce ameninţă Pământul trebuia deturnată de la traiectorie cu ajutorul unor mini-sateliţi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI). 

„Pentru proiectul Zero Robotics am aplicat în luna mai 2013 şi a trebuit să parcurgem mai multe etape eliminatorii până la marea finală. Tema care li s-a dat copiilor a fost legată de apropierea ameninţătoare a unei comete de Pământ şi cum ar putea fi ea deviată de la traiectoria periculoasă. Varianta utilizării de arme atomice a fost exclusă din start de oamenii de ştiinţă. Poate că proiectul a avut legătură şi cu îngrijorările legate de evoluţia cometei ISON, descoperită de astronomi în decembrie 2012“, spune profesoara Diana Bejan, cea care a coordonat echipa elevilor de la Informatică.  

Cornel Ghineţ, unul din cei cinci membri ai echipei românilor, descrie în amănunt cum trebuia rezolvată tema dată de organizatori: „Devierea cometei trebuia realizată cu ajutorul unor roboţi autonomi, dotaţi cu un sistem de propulsie foarte eficient şi cu un sistem wireless prin care se pot controla de la calculator. Până în finală am făcut doar simulări, acolo totul a fost live, cu o transmisie de pe Staţia Spaţială Internaţională unde erau doi astronauţi“.

Strategia aleasă de tinerii români a fost descrisă de Andrei Bursuc: „Cometa putea fi deviată fie prin intermediul laserului, fie cu ajutorul forţei gravitaţionale, fie printr-o metodă combinată. Noi am ales varianta cu laserul, dar am avut pregătite şi celelalte variante ca să nu fim surprinşi“. Indiferent de strategia aleasă, realizată în timpul alocat, scopul a rămas acelaşi, şi anume devierea cometei.

S-au jucat cu roboţii staţiei spaţiale

Pe parcursul întrecerii, elevii au trebuit să-şi folosească toate cunoştinţele din informatică, fizică şi matematică, dar şi abilităţile strategice pentru elaborarea programului. Rezultatul muncii copiilor a fost pus în practică în finala din 17 ianuarie, desfăşurată la sediul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din 

Noordwjik, Olanda. Acolo, echipa din care făceau parte cei cinci liceeni din România a testat live codurile informatice la care au lucrat timp de mai bine de jumătate de an într-un concurs al elitei cercetării spaţiale.

De reţinut că în finală nu au ajuns două ţări, ci două alianţe. Românii făceau parte dintr-o alianţă alături de tineri de la două colegii din Italia, în timp ce alianţa adversară era alcătuită din elevi de la licee spaniole, franceze şi italiene. De asemenea, în acelaşi timp, la mii de kilometri distanţă, se desfăşura simultan şi finala pentru SUA. 

Într-o companie de elită şi cu transmisiune live de pe Staţia Spaţială Internaţională, unde se aflau doi astronauţi, echipele aveau sarcina să introducă în computere codurile informatice la care au lucrat şi să coordoneze astfel toate mişcările roboţilor. 

„Totul a mers foarte bine în cele două meciuri care durau circa două minute, doar că, în finală, acel robot de culoare albastră, care ne fusese atribuit nouă, nu se comporta după codurile noastre. Cred că ni s-a terminat combustibilul dintr-un rezervor şi, după cum fusesem anunţaţi la început, regulamentul prevedea că duelul nu poate fi întrerupt pentru reîncărcarea rezervorului“, spune profesoara Bejan.

Vezi aici desfăşurarea finalei

„Nu era posibilitatea de a face contestaţie. A fost totuşi o experienţă frumoasă, uitându-ne în spate la munca depusă. Sper într-o viitoare ediţie a competiţiei unde să avem ocazia să ne luăm revanşa“, adaugă Cornel Ghineţ.

Istoricul proiectului Zero Robotics

Proiectul Zero Robotics a fost creat în 2009 de către MIT Space Systems Laboratory (SSL) şi astronautul Greg Chamitoff, cu scopul de a deschide cercetarea pe Staţia Spaţială Internaţională pentru grupuri mari de elevi de liceu. A fost conceput ca un concurs care se concentrează pe dezvoltarea de software, iar prima competiţie la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a avut loc pe 9 decembrie 2009. Zero Robotics reprezintă şi o iniţiativă a NASA, de inovare, un program ce vizează încurajarea educaţiei.

Planuri pentru viitorii savanţi

Cei cinci liceeni din Piatra Neamţ au fost recompensaţi cu un trofeu pentru poziţia ocupată în alianţă alături de colegii italieni. „Cei de la NASA şi ceilalţi organizatori au vrut să vadă ce e în mintea acestor copii şi au descoperit potenţialul lor. Pe de altă parte, şi tinerii noştri şi-au testat limitele şi au căpătat încredere“, spune profesoara Diana Bejan. Ea pregăteşte o nouă participare la ediţia viitoare Zero Robotics, dar şi la concursul CAN SAT, care se va desfăşura în Norvegia, o competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană în care tinerii trebuie să construiască minisateliţi. 

„În 2013, am fost la categoria «începători» şi am ajuns în finala desfăşurată în Olanda. Acum am fost acceptaţi între cele 9 echipe din 50 înscrise la categoria «avansaţi». Echipa noastră se cheamă Ro SAT One şi mai este una din România, de la Colegiul «Carmen Sylva» din Bucureşti“, a mai spus profesoara Bejan. ;

Experienţe unice la Agenţia Spaţială Europeană

Prezenţa celor cinci tineri în acest concurs a însemnat şi o premieră, ei fiind primii elevi români care ajung să coordoneze live echipamente de pe Staţia Spaţială Internaţională. 

„Am fost felicitaţi şi de câştigători, care au recunoscut că i-am fi învins dacă mai era o rundă. Este şi un gust amar, pentru că am fost atât de aproape de locul I, dar suntem mulţumiţi de performanţa realizată“, spune tânăra Ilinca Ionescu, membră a echipei din Neamţ. 

Andrei Bursuc, un alt membru al echipei, adaugă şi el că Zero Robotics a reprezentat un pas înainte, o experienţă unică în care a avut şansa de a cunoaşte oameni noi şi de a întâlni elevi din toată Europa. „Toată echipa a depus o muncă titanică de-a lungul acestei competiţii, dar într-un final satisfacţia pe care am resimţit-o a fost pe măsură, deoarece am reuşit să reprezentăm cu succes România în cadrul unui concurs internaţional deja consacrat“, explică Andrei. Impresionat de această aventură a fost şi Tiberiu Arsene: „Zero Robotics a fost o experienţă unică, greu de descris în cuvinte. Am avut ocazia să-mi cunosc mai bine colegii din echipă, văzând până unde pot merge pentru a ne atinge scopurile“. 

Întâlnire cu un astronaut

Tinerii români au fost entuziasmaţi că au avut ocazia unei experienţe unice în viaţa lor: să comunice în direct cu astronauţii aflaţi la sute de kilometri distanţă, pe Staţia Spaţială Internaţională. 

Înainte de concurs, tinerii români au vizitat centrul Agenţiei Spaţiale Europene şi au avut o întâlnire cu Andre Kuipers, astronaut olandez care a mers în două misiuni de cercetare la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, în 2004 şi 2011. 

„Andre ne-a împărtăşit din experienţele lui în spaţiu şi a răspuns la curiozităţile noastre legate de experienţa la bordul staţiei internaţionale“, a spus Andrei Bursuc. De asemenea, adolescenţii români au văzut un prototip al unuia din modulele care se vor lansa în curând de pe Staţia Spaţială Internaţională. ;

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Cinci elevi din Piatra Neamţ luptă cu lasere în Războiul Stelelor, la un experiment mondial supervizat de NASA

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite