Duce steagul de la „Cuza“ pe Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Baciu este singurul român din echipa exploratorului Russell Brice, care face ascensiuni pe „acoperişul lumii“. Pietreanul Sorin Baciu, lector-doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, va pleca în expediţie pe 31 martie.

Sorin Baciu vrea să marcheze împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea celei mai vechi instituţii superioare de învăţământ din România prin arborarea steagului instituţiei pe Everest, cel mai înalt munte din lume, de 8.850 de metri.

Profesorul de la Departamentul de Geologie al universităţii ieşene va pleca în expediţie la sfârşitul acestei luni.

Finanţat de Universitate

„Am obţinut finanţarea de 50.000 de euro din partea Universităţii, iar expediţia va începe pe 31 martie. Sunt singurul român care a fost acceptat în echipa lui Russell Brice şi voi porni la drum alături de 18 alpinişti din întreaga lume. Sper ca la final steagul celei mai vechi universităţi din România să se vadă de pe cel mai înalt vârf din lume“, a declarat profesorul Sorin Baciu. Pietreanul şi-a descoperit pasiunea pentru munte în liceu şi de atunci a ajuns pe cele mai înalte vârfuri din lume.

„Am învăţat la Liceul «Emil Racoviţă» din Iaşi şi, când eram în clasa a IX-a, pierdeam minute în şir admirând fotografiile de pe pereţii liceului cu expediţiile lui Racoviţă. Atunci mi-am dorit să explorez şi prima dată am urcat pe vârful Moldoveanu pentru că ştiam că e cel mai înalt din ţară“, povesteşte Sorin Baciu. Prima expediţie în afara ţării a făcut-o în 1993, când a ajuns pe Elbrus, cel mai înalt vârf din Munţii Caucaz (5.642 de m). A urmat ascensiunea pe Kilimanjaro, în 1995, şi pe Himalaya, un an mai târziu.

După ce a revenit în ţară, a renunţat la expediţii pentru a-şi pregăti lucrarea de doctorat, dar nu a renunţat la pasiunea pentru munte.

Tentativă eşuată în urmă cu 14 ani

„Am încercat o expediţie pe Everest în 1996, dar a fost un an groaznic din cauza vremii şi mulţi alpinişti şi-au pierdut viaţa atunci. Nu am putut să ne continuăm ascensiunea, însă sper să reuşesc acum“, mai spune Sorin Baciu.

„Vreau acum să ajung pe «acoperişul lumii» şi să duc acolo şi steagul universităţii. În 2009 l-am arborat pe vârful Mera Peak (6.476 de metri) din Himalaya, iar în 2007 pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sud“, explică  exploratorul pietrean.

Dacă totul va decurge conform planului, expediţia lui Sorin Baciu se va încheia pe 5 iunie.

Program riguros pentru ascensiune
Programul celor 70 de zile de expediţie este stabilit cu rigurozitate. „Ascensiunea începe cu drumul până la Tabăra de Bază, aflată la 5.380 de metri altitudine, la sud de Everest, în Nepal. Drumul durează, de regulă, între şase şi opt zile, permiţându-ne astfel aclimatizarea la altitudinile mari pentru a preveni răul de altitudine. Vom sta apoi câteva săptămâni în tabăra de bază pentru a ne obişnui cu altitudinea şi pentru a ne antrena“, povesteşte Sorin Baciu. De la altitudinea de 7.920 de metri, alpiniştii intră în „zona morţii“ şi au de regulă numai două sau trei zile de adaptare la această înălţime, pentru a face încercări de a ajunge în vârf.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite