Doi alpiniști pietreni au urcat pe „acoperișul Europei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpiniștii Sorin Baciu (stânga) și Ionuț Ștefănescu au urcat pe Elbrus
Alpiniștii Sorin Baciu (stânga) și Ionuț Ștefănescu au urcat pe Elbrus

Ionuț Ștefănescu și Sorin Baciu au atins vârful Elbrus din Caucaz, cel mai înalt pisc de pe bătrânul continent. Retragerea a fost cel puțin la fel de dificilă că ascensiunea, printre crevase și pereți abrupți la peste 5000 de metri altitudine.

Expediția efectuată în luna aprilie la baza Everestului împreună cu un grup de 8 alpiniști din Piatra Neamț i-a deschis profesorului de sport Ionuț Ștefănescu apetitul pentru un nou proiect ambițios. Cum anul viitor acesta intenționează să escaladeze un vârf de peste 8000 de metri din Himalaya, pietreanul s-a antrenat zilele trecute într-o expediție cu ținta Elbrus (5642 metri), din Caucaz, cel mai înalt vârf  din Europa. „Încălzirea" a fost făcută la sfârșitul lunii iulie în Alpii elvețieni.

„Etapa a avut drept scop principal aclimatizarea pentru expediția programată în august în Munții Caucaz. Împreună cu Ciprian Oprișan, paramedicul cu care am mai urcat pe Gran Paradiso și pe Mont Blanc, am escaladat Breithorn Vest (4164 metri) și Breithorn Central (4159 metri)", a spus Ionuț Ștefănescu. La 200 de metri sub vârf, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (strat înalt de zăpadă proaspăt ninsă și o furtună, ei doi au fost nevoiți să cheme elicopterul și să parasească muntele, deși depasiseră pâna la acea altitudine părțile dificile ale traseului.

Singuri pe Elbrus

În Caucaz, alpinistul nemțean a pornit împreună cu profesorul Sorin Baciu,  conferențiar doctor la Facultatea de Geologie și Geografie din cadrul Universității „Al. I. Cuza" din Iași, pietrean pasionat de ascensiuni cu multe vârfuri cucerite în Europa, Africa, America de Sud și Himalaya. Cei doi s-au alăturat unui grup organizat cu care au plecat de la București, și au parcurs umăr la umăr toate etapele ascensiunii.

„Muntele ne-a primit cu ceață și viscol fapt care a împiedicat multe echipe de alpiniști să ajungă pe vârf. Doar experiența, foarte buna condiție fizică, faptul că ne-am susținut reciproc, și încăpățânarea ne-au făcut să ajungem la 5642 metri, pe <acoperișul> Europei", notează în jurnalul expediției Ionuț Ștefănescu.

Cei doi au ajuns singuri pe vârf, unde nicio altă echipă nu a mai pus piciorul în acea zi din cauza ceții și viscolului. De altfel, condițiile vitrege i-a determinat pe cei mai multi alpiniști să se retragă, unii chiar de la 50 de metri de vârf. „Din acest motiv pot spune că retragerea a fost cel puțin la fel de dificilă că ascensiunea, și am întâmpinat dificultăți mari în ceea ce privește orientarea în acel ocean imens alb, la peste 5000 de metri, în care aveam crevase pe stânga și pereți abrupți pe dreapta", a mai spus alpinistul pietrean.

Proiectul stabilit împreuna cu grupul alpiniștilor din Piatra Neamț, care are drept obiectiv final escaladarea unui vârf de 8.000 de metri din Himalaya, va continua pentru Ștefănescu cu o nouă etapă, respectiv Aconcagua  (6.962 metri), „acoperișul" Americii de Sud.  

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite