DNA se ţine scai de un medic, fost şef de spitale, acuzat de fraudă cu fonduri europene. Ce contestă procurorii

DNA se ţine scai de un medic, fost şef de spitale, acuzat de fraudă cu fonduri europene. Ce contestă procurorii

Florin Apostoae a fost managerul Spitalului Judeţean Neamţ doar câteva zile. FOTO: tvmneamt.ro

În această speţă au mai fost inculpaţi fratele doctorului, directoarea unui liceu ăi un afacerist, ei fiind acuzaţi de jonglerii financiare la construirea unei pensiuni

Fostul director al spitalelor din Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ, medicul Florin Apostoae, se judecă din nou în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de fraudă.
 
Iniţial, instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, a dispus achitarea medicului şi a celorlalţi inculpaţi. Cum decizia nu a fost definitivă, de calea de atac au uzat procuroriii anticorupţie, dar şi de partea civilă din cauză - AFIR. 
 
Rămâne de văzut la ce concluzie vor ajunge magistraţii de la Curtea de Apel Bacău, care vor pronunţa o decizie definivă şi irevocabilă. 
 
Exonerarea de răspundere penală a fost dispusă de Tribunalul Neamţ pe 17 iulie 2020 pentru toţi cei patru inculpaţi din dosar - medicul Florin Apostoae, fratele acestuia, Laviniu Apostoae, directorul Liceului Tehnologic din Răuceşti, Camelia Apostoae, şi omul de afaceri Ilie Bâzu, care fuseseră acuzaţi de nereguli cu fonduri europene la construirea a două pensiuni. 
 
Magistraţii au decis achitarea pe motiv că faptele pentru care au fost deferiţi justiţiei de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Prin aceeaşi hotărâre, judecătorii au respins acţiunea civilă a Ministerului Agriculturii - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care se constituise parte civilă cu o mare sumă de bani. 
 
Medicul fusese trimis în judecată pe 2 iulie 2018, într-un comunicat DNA arătând că, împreună cu directoarea liceului, Camelia Apostoae, era acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Laviniu Apostoae a fost inculpat pentru complicitate la infracţiunea de prezentare cu rea-cerdinţă de documente ori declaraţii false, la fel ca şi afaceristul Ilie Bâzu.
 

DNA: Unele lucrări nu au fost executate

„În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte cu finanţare nerambursabilă - Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ, inculpaţii Apostoae Camelia şi Apostoae Florin Ionuţ, beneficiind de ajutorul inculpatului Apostoae Laviniu, au folosit în relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente false şi inexacte ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei 537.300,42 de lei“, conform DNA. 
 
O parte din actele respective ar fi fost puse la dispoziţie de Ilie Bâzu care, deşi câştigase licitaţia de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat toate lucrările contractate, imobilele fiind realizate, mare parte dintre ele, în regie proprie. 
 
La momentul trimiterii dosarului în instanţă, Ministerul Agriculturii - Agenţia pentru Finanţarea
Investiţiilor Rurale se constituise parte civilă în procesul penal cu suma menţionată. Şi aşa se face că se instituiseră măsuri asiguratorii în dosar, sechestru asupra unor bunuri imobile ale celor patru acuzaţi.
 
Florin Apostoae a fost în două rânduri directorul Spitalului Orăşenesc Târgu Neamţ, iar pe 3 aprilie 2020, în plină stare de urgenţă din cauza noului coronavirus, a fost numit manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, unitate Covid. 
 
Numirea era anunţată de Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, dar Apostoae a avut cel mai scurt mandat de manager, pe 9 aprilie fiind revocat din funcţie prin ordin de ministru. 
 
„Având în vedere situaţia de urgenţă, probabil domnul ministru s-a gândit să pună în locul meu un medic cu experienţă în epidemiologie de la DSP“, declara medicul.
 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările