Distracţia sălbatică a unor turişti străini într-o arie protejată. „Dacă ar face aşa ceva în Franţa i-ar închide pe loc“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul de turişti francezi a pătruns cu vehiculele de teren în aria parcului naţional FOTO: Salvamotn Neamţ
Grupul de turişti francezi a pătruns cu vehiculele de teren în aria parcului naţional FOTO: Salvamotn Neamţ

Un grup de 15 francezi pasionaţi de curse off-road a provocat haos în Parcul Naţional Ceahlău. Străinii au pătruns cu motocicletele şi autovehiculele de teren într-o arie protejată, iar unul dintre ei s-a accidentat grav.

Aventurierii au smuls mai întâi o barieră metalică montată la intrarea într-un drum forestier, ignorând indicatoarele. În timp ce-şi „consumau“ pasiunea prin pădure, unul dintre ei, un tânăr de 24 de ani, a suferit un accident grav.

francezi

„Un coleg care patrula prin zona Pârâul Martin a văzut bariera smulsă, apoi a descoperit persoana accidentată. Au apărut câţiva colegi cu acele vehicule, iar rangerul a încercat să stea de vorbă cu ei, dar nu a avut succes“, a declarat Cătălin Gavrilescu, directorul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău.

Solicitaţi să intervină, în urma unui apel prin 112, salvamontiştii au ajutat şi cadrele de la Ambulanţă să ajungă la locul unde se afla tânărul, apoi au solicitat elicopterul SMURD pentru a transporta victima la Spitalul din Târgu Mureş.

francezi

„Când am ajuns acolo, era haos. Avea traumatisme la coloană, era politraumatizat la torace şi la umăr. Colegii lui nu au stat să vină Poliţia, au fugit, luând şi motocicleta avariată. Dacă ar face în Franţa ceea ce au făcut în România i-ar închide pe loc“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Conform legislaţiei, în parcurile naţionale din România, accesul cu vehicule cu combustibile fosil şi în afara traseelor turistice este interzis.

De asemenea, accesul autovehiculelor în fondul forestier naţional este interzis şi se sancţionează cu amendă de la 2000 la 5000 de lei pentru fiecare vehicul. Poliţia a deschis dosar pentru vătămare corporală din culpă şi continuă cercetările în acest caz.

francezi

„Vom merge la Poliţie să vedem ce au identificat ca să dăm şi noi o sancţiune pentru pătrunderea în aria protejată cu acele vehicule“, a precizat Cătălin Gavrilescu, directorul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău.

Acesta fusese informat că francezii fuseseră implicaţi zilele trecute într-un incident şi în Munţii Călimani.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite