„Dialogurile dragostei“, proiectul unui compozitor de talie mondială. Este inspirat din lumea lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
emincasa1

Celebrul compozitor Eugen Doga a dezvăluit proiectul muzical la care lucrează de opt ani, el fiind inspirat de lumea poetică a lui Eminescu şi trăirile Veronicăi Micle

Eugen Doga, compozitorul român din Basarabia, o personalitate de talie universală, a participat, zilele trecute, alături de actorul Dorel Vişan, la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 172 de ani de la naşterea poetului naţional. Una dinte ele a avut loc la Târgu Neamţ, la Casa Culturii “Ion Creangă“ şi s-a intitulat „Eminescu, Om, Geniu şi Poet Divin“. 

Aici, cele două personalităţi culturale au oferit publicului momente deosebite. Actorul Dorel Vişan a recitat versuri din opera eminesciană, iar Eugen Doga a interpretat la pian piese muzicale proprii, fiind acompaniaţi de formaţia „Essenza Quartet“ a Operei Naţionale din Iaşi. 

În acest cadru, sub semnul Zilei Culturii Naţionale, lui Eugen Doga, compozitorul care se află în panoplia personalităţilor muzicale universale, două dintre compoziţiile sale fiind incluse în patrimoniul UNESCO, i-a fost înmânată de către primarul Daniel Harpa placheta cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Neamţ.

Titlul îi fusese conferit şi lui Dorel Vişan, în 2017. Artistul din Basarabia a mulţumit pentru distincţie, arătând că se simte în oraşul de sub Cetatea Neamţ ca acasă. Şi a precizat că parte din piesele interpretate în spectacol „fac parte din proiectul «Dialogurile dragostei», care cuprinde lucrări simfonice inspirate de lumea poetică a lui Mihai Eminescu şi lumea trăirilor Veronicăi Micle. 

Creaţii donate Muzeului Veronica Micle 

Şi-a exprimat dorinţa ca aceste lucrări să se audă şi pe alte scene româneşti. La începutul acestei săptămâni, cu prilejul unei vizite la Muzeul Veronica Micle din Târgu Neamţ a donat, pe suport 

electronic, 28 de creaţii muzicale din cadrul „Dialogurilor Dragostei“, asigurând astfel un cadru audio deosebit pentru viitorii vizitatori. 

Lirica eminesciană s-a făcut auzită la mijloc de ianuarie şi la Schitul Vovidenia, din comuna Vânători Neamţ, unde arhimandritul Mihail Daniliuc, alături de alţi preoţi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru Eminescu şi familia sa. Ceremonialul religios a inclus panachida, coliva de grâu şi pomelnicul cu numele părinţilor, bunicilor, surorilor, fraţilor poetului şi al altor rude de-ale acestuia, care au ales calea monahismului. 

emincasa2

O slujbă de pomenire a poetului a avut loc la Schitul Vovidenia FOTO Facebook

Stareţul Daniliuc şi-a făcut un obicei din a pomeni, atât la slujbe, cât şi în paginile unor publicaţii religioase, personalităţi importante ale românilor, ţinând cont şi de legătura lor cu Biserica şi slujitorii acesteia. Iată ce scria acum ceva vreme despre Eminescu pe portalul Doxologia: 

„Avea doar 39 de ani, vârstă la care mulţi dintre noi trudim cu sârg pentru a ne împlini profesional, social, familial, năzuind la faceri şi prefaceri ori visând la o existenţă plină de necurmate izbânzi şi

strălucite împliniri. El a ales ca, în floarea vârstei, să-şi croiască drum către înălţimi celeste, lăsându-ne nouă, celor din marea trecere, cântul şi versul nemuririi prin opera sa. Din prinosul de recunoştinţă pentru Eminescu şi opera sa s-au născut şi aceste rânduri închinate celui pe care Dumnezeu l-a sorbit «din popor cum soarbe soarele un nour din marea de amar“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Efectul Gloria, apariţia cu aură de înger de pe Ceahlău. Fenomenul rar este numit şi Spectrul Brocken

Viaţa nomadă a românilor care dau ocol Australiei. „Fiecare zi trebuie trăită cu pasiune şi din pasiune“ FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite