Dezinteresaţi să atragă bani pentru drumurile nemţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii nu se înghesuie la fondurile nerambursabile pentru infrastructură. Numai patru edili nemţeni au depus dosare la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Suma maximă pe care o pot primi primarii din localităţile afectate de inundaţiile din 2010 este de 1,5 milioane de euro, bani care trebuie  investiţi în refacerea drumurilor distruse de ape.

„Termenul pentru depunerea dosarelor a fost prelungit de la 29 iulie la 31 august. Până la finalul lunii trecute, numai patru localităţi din judeţ au depus dosarele şi toate patru sunt reuşite. Datele sunt confidenţiale până la expirarea termenului limită. Primarii au fost informaţi din timp, acum ţine numai de ei să prezinte dosare complete“, a precizat Marius Măcincă, responsabil cu Relaţiile Publice la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Neamţ.

Reprezentanţii administraţiilor locale spun însă că, oricât de mult şi-ar dori să obţină banii, nu îndeplinesc cerinţele impuse prin programul de alocare a fondurilor.

„Condiţii draconice de selecţie“

Printre cei care au vrut să obţină banii nerambursabili se numără şi edilii din Tarcău şi Dămuc, care susţin că s-au împotmolit din cauza criteriilor de selecţie prea dure.

„Mi-ar trebui aproximativ 200.000 de euro. Am pregătit proiectul, dar trebuie să îndeplineşti nişte condiţi draconice. Apa mi-a luat un pod, dar mi-a afectat doar 80 metri liniari de drum. Dacă raportez această cifră la numărul total de kilometri de drum din comună, aşa cum impun criteriile de selecţie, nu primesc decât două puncte şi nu am cum să mă încadrez în condiţiile de eligibilitate. Chiar dacă sunt fonduri europene din fondul de rezervă pentru calamităţi, condiţiile sunt puse de români. Parcă sunt puse bariere voite“, a explicat Iulian Găină, primarul localităţii Tarcău.

200 de kilometri de drum afectaţi

Şi edilul din Dămuc afirmă că s-a izbit de un zid la depunerea dosarului. „Avem poduri şi podeţe şi peste 10 kilometri de drumuri stradale afectate, doar că nu sunt încadrate în categoria de drumuri comunale, aşa că nu îndeplinim punctajul. Tare mi-ar fi folosit cei 1,5 milioane de euro, mai ales că toate se distrug şi trebuie să le refacem. Dacă spuneau că acordă bani numai pentru drumuri, fără a le grupa pe categorii, tare bine mai era“, a spus Anton Covasan, primarul din Dămuc.

Vara trecută, 51 de localităţi din judeţul Neamţ au fost invadate de ape, pagubele ajungând la 194 de milioane de lei. Au fost afectaţi peste 200 de kilometri de drumuri comunale, judeţene şi naţionale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite