Dezastru ecologic provocat de un bulgar, la Bicaz. Amoniacul a ucis zeci de tone de peşte din păstrăvării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păstrăvăriile din zona au suferit pagube enorme FOTO Monitorul Neamţ
Păstrăvăriile din zona au suferit pagube enorme FOTO Monitorul Neamţ

Un şofer bulgar a provocat un dezastru ecologic pe râul Bicaz, deversarea de amoniac lichid ucigând zeci de tone de peşte de la câteva păstrăvării.

Un dezastru ecologic s-a produs pe 4 mai 2021, în comuna Taşca, din judeţul Neamţ, după ce tone de amoniac au fost deversate de un şofer de naţionalitate bulgară în canalizarea fabricii de ciment din localitate, substanţa extrem de toxică, ajungând apoi în apele pârâului Bicaz. 

Analizele efectuate de către comisarii Gărzii de Mediu aveau să arate că în apă concentraţia lichidului de amoniac era de aproape 2.000 de ori mai mare decât valoarea normală. Aşa se face că au murit peştii din pârâul Bicaz, dar şi zeci de tone din două păstrăvării aflate în aval de fabrica de ciment, în apropiere de oraşul de la poalele barajului. Unda de apă poluată va afecta şi fauna piscicolă din apa Tarcăului şi Bistriţei, populaţia fiind avertizată să nu consume peşte găsit mort şi să nu-şi adape animalele de acolo. 

Din primele cercetări efectuate de autorităţi, a rezultat faptul că un şofer bulgar a efectuat un transport de amoniac la combinatul de la Taşca, a descărcat o parte din apa amoniacală la fabrică, dar nu toată cantitatea din cisternă a încăput în bazinul firmei, rămânând aproximativ cinci tone. Aşa că, de la sine

putere, a deversat restul într-un canal din curtea fabricii, de unde amoniacul a ajuns în apa pârâului Bicaz, iar de aici în păstrăvării. 

Cele mai mari pierderi le-au suferit cei doi administratori ai foarte cunoscutelor păstrăvării de la Cheiţa, care sunt situate pe drumul naţional ce duce spre Cheile Bicazului - Lacul Roşu - Gheorgheni, toţi

peştii din cele cinci bazine murind. Şi e vorba de zeci de tone de păstrăv, care trebuie incinerat la Protan Bacău. De acest lucru trebuie să se ocupe Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi firmele care deţin păstrăvăriile. 

„Depăşirea la amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise“ 

„Am trimis echipa de permanenţă, care a constatat că este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac. În cele două păstrăvării, mortalitatea era totală. Erau şi pe

pârâul Bicaz peşti morţi. Am notificat Sistemul de Gospodărire a Apelor pentru prelevare de probe şi dimineaţă am aflat că, la evacuarea de la combinatul de ciment, depăşirea la amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise. În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali“, a declarat Petrariu Iftime, comisarul şef al Gărzii de Mediu Neamţ. 

Analizele au mai arătat că, în această dimineaţă, în urma măsurilor luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre ele fiind mărirea debitului pârâului Bicaz, în aval de oraşul cu acelaşi nume, indicatorii erau normali, fără riscuri pentru populaţie. Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a afirmat că au fost declanşate mai multe anchete în urma acestui incident, fiind posibile aplicarea unor sancţiuni contravenţionale consistente şi depunerea unir plângeri penale.

Acestea din urmă din partea patronilor păstrăvăriilor, poluarea însemnând pentru ei falimentul. Reprezentanta Combinatului de Ciment Taşca, Marta Ciubotariu, a transmis un comunicat, în care se

arată că firma nu are vreo culpă în acest caz, şoferul bulgar deversând amoniacul în gura de canalizare fără a anunţa pe cineva.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Miza numirii a zece directori într-un an la spitalul unde pacienţii au ars de vii: „Puşculiţă de partid“

 

Cum se consumau drogurile la chefurile din cluburile de fiţe. Investigatori sub acoperire şi dealeri ţepari

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite