Deszăpezirea la Piatra Neamţ a topit factura la iluminatul public pentru jumătate de an GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsoarea abundentă a îngropat străzile din oraş la sfârşit de ianuarie
Ninsoarea abundentă a îngropat străzile din oraş la sfârşit de ianuarie

La costurile activităţilor de deszăpezire se poate adăuga şi ultima maşină cumpărată de primărie în februarie pentru suplimentarea parcului auto. Pietrenii au fost nemulţumiţi de intervenţia greoaie a utilajelor, edilii spun că deszăpezirea a fost ineficientă din cauza ninsorii abundente.

În Piatra Neamţ acţiunea de deszăpezire este gestionată de Publiserv (pe străzi) şi de Salubritas (trotuare şi căi de acces), societăţi ale municipalităţii către care Consiliului Local le-a concesionat activitatea de mai mulţi ani.

„Pentru luna ianuarie costurile au fost de 300.000 de lei, iar pe februarie probabil că se va depăşi această sumă. Pentru iarna 2010-2011 factura  totală pentru deszăpezire a fost de 550.000 de lei", spune Cornelia Tudorancea, directorul societăţii Publiserv.  

Citeşte şi: Costurile deszăpezirii drumurilor din Neamț: între 600 și 3000 de euro pe kilometru

Pe 10 februarie, primăria a mai achiziţionat la urgenţă un utilaj cu dublă funcţiune, de deszăpezire şi pentru salubrizarea străzilor, la preţul de 738.939 lei fara tva, adică 916.284 lei, sumă care poate fi adăugată cheltuielilor făcute pentru deszăpezire. În aceste condiţii, suma totală va depăşi 1,5 milioane de lei, echivalentă cu jumătate din banii prevăzuţi în bugetul pe acest an pentru decontarea facturilor la iluminatul public (3 milioane de lei).

Citeşte şi: Utilaj cumpărat la urgență de primărie pentru deszăpezirea în Piatra Neamţ

Cea mai mare problemă sesizată de pietreni în activitatea de deszăpezire a fost intervenţia cu întârziere a utilajelor pe arterele principale. De asemenea, străzile din cartiere au fost zile la rând greu accesibile şoferilor.

Ninsoarea abundentă a îngropat străzile din oraş la sfârşit de ianuarie

Click pe poze pentru fotogalerie

„S-a intervenit târziu"

„Anul acesta au intrat târziu cu utilajele pe străzile mici dintre blocuri. Mi-am rupt cablurile de la frâna de mână, iar rezervorul e raşchetat de gheaţa groasă depusă pe asfalt. Părerea mea e că avem utilaje bune, dar nu sunt folosite eficient şi la timp", spune pietreanul Mircea Bulai.

Mircea Bulai

 „S-au mişcat mai greu iarna asta cu deszăpezirea. Pe strada Tineretului era un chin să mergi cu maşina.Drept e că şi oamenii puteau să dea o mână dea ajutor nu unul cu sapa, trei cu mapa cum am văzut că se dezăpezea un trotuar prin centru", spune Grigore Popovici, un pietrean care a ieşit să-şi deszăpezească maşina în parcare.

Grigore Popovici

„Au fost momente când ninsoarea abundentă făcea ineficientă acţiunea de deszăpezire. În schimb, atunci când a fost ger, sarea din compoziţia materialului antiderapant nu şi-a mai făcut efectul. Sub minus 7 grade aşa se întâmplă şi de aceea s-au format acele poduri de gheaţă. Nici clorura de calciu şi nici clorura de magneziu nu îşi fac efectul când temperaturile coboară zile la rând sub 10 grade cum a fost la începutul lunii februarie", spune Dragoş Chitic, viceprimarul municipiului.

După încălzirea vremii, urmele iernii aspre au rămas vizibile pe marginea drumurilor unde troienele delimitează străzile ca nişte munţi de zăpadă.

Munţi de zăpadă străjuiesc străzile principale din oraş

Click pe poze pentru fotogalerie

Sute de oase rupte pe gheaţă

Vremea potrivnică a trimis în ultima luna aproape 200 de nemţeni la secţia ortopedie a Spitalul de urgenţe cu traumatisme şi fracturi la mâini şi picioare.

„La persoanele în vârstă a trebuit să tratăm fracturi de şold, iar ceilalţi pacienţi au fost diagnosticaţi cu fracturi ale membrelor. Secţia a fost mai mereu plină, dar ne aşteptam să fie aşa în această perioadă", spune doctorul Constantin Nanu.

Intră pe neamt.adevarul.ro pentru a afla cele mai noi informaţii din Neamţ.

Citește și: Bani grei aruncaţi în nămeţii din Iaşi FOTOGALERIE

Deszăpezirea Vasluiului goleşte bugetul alocat modernizării drumurilor

Deszăpezire comandată la telefon. Drumarii și Primăria Bacău se ceartă de la clauzele din contract

Deszăpezirea la Botoşani s-a făcut pe datorie. Autorităţile încearcă să ceară decontarea facturilor de la Guvern

GALERIE FOTO Deszăpezirea în Vrancea costă cât asfaltarea a zece kilometri de străzi

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite