Despre zimbrii solitari şi un exemplar „recidivist“. Unde au fost văzuţi şi fotografiaţi doi masculi impunători

Despre zimbrii solitari şi un exemplar „recidivist“. Unde au fost văzuţi şi fotografiaţi doi masculi impunători

Mascul surprins în grădina unui gospodar din Neamţ FOTO Facebook

Eliberarea legendarelor animale în mediul natural a început acum 8 ani, iar de atunci zimbrii şi-au mărit teritoriul la câteva zeci de mii de hectare

Să te întâlneşti cu un zimbru prin păduri era ceva de domeniul irealului în urmă cu câţiva ani, ei putând fi văzuţi doar la Rezervaţia „Dragoş Vodă“ de la Parcul Natural Vânători Neamţ, dar acest lucru a devenit certitudine acum. 
 
Se întâmplă graţie unui proiect unic în ţară pus la cale de administraţia parcului menţionat, o structură a Romsilva, care viza reintroducerea zimbrului în mediul natural, prima eliberare în pădurile din Neamţ având loc în anul 2012. 
 
De atunci, în fiecare an au avut loc puneri în libertate succesive, proiectul este o reuşită de necontestat, exemplarele s-au adaptat veţii în sălbăticie, se înmulţesc, iar acum „stăpânesc“ un areal de circa 50.000 de hectare. 
 
Şi după ultimele întâlniri ale omului cu maiestoasele sălbăticiuni, care au fost imortalizate foto, rezultă că zona pe unde hălăduiesc acestea se măreşte de la an la an, depăşind demult graniţele Parcului Natural Vânători Neamţ. 
 
Şi ce poate fi mai neaşteptat când lângă tine sesizezi prezenţa legendarului animal de pe stema Moldovei sau când îl observi prin grădina unde vreun gospodar şi-a dus vaca la păscut. Iar două astfel de întâmplări s-au petrecut zilele trecute. 
 
Un mascul a fost văzut în jurul zilei de 21 septembrie, în comuna Bodeşti, în punctul numit „Capul dealului“, la doar 15 kilometri de municipiul Piatra Neamţ, cei care l-au fotografiat spunând că este prima dată când ajunge în zona localităţii. 
 
După cum spuneam, zimbrii, de când a început eliberarea lor, în 2012, şi-au extins arealul, ajungând şi în alte colţuri ale judeţului Neamţ, până pe la Hangu, la poalele Ceahlăului, dar niciodată aşa de aproape de o aglomerare urbană. 
 
Iar zilele trecute, tot un mascul a fost depistat într-o zonă dintre satele Topoliţa, comuna Grumăzeşti şi Boiştea, comuna Petricani, exemplarul fiind fotografiat în grădina unui sătean, aproape de un lan de porumb, trecând domol pe lângă bovina pe care omul o scosese la păşunat. 
 
Este foarte posibil ca zimbrul în cauză să fie unul şi acelaşi cu cel întâlnit la Bodeşti, deoarece, luând-o peste dealuri, se ajunge în cele două sate menţionate, Topoliţa şi Boiştea.
 

O păţanie la Văratec

Astfel de episoade nu sunt o raritate, anii trecuţi fiind consemnate şi altele, oamenii dând nas în nas cu exemplare solitare sau turme în diverse localităţi, pe drumurile forestiere sau chiar pe unele mai circulate, fiind şi unele incidente.
 
„Masculii sunt solitari, în timp ce femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceştia ating maturitatea“, explică Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamţ, „comportamentul“ masculilor, pe care-i găseşti unde nu te aştepţi. 
 
 
Turmă de zimbri surprinsă pe păşunile sătenilor din comuna Hangu FOTO Facebook
 
Acum doi ani, iarna, localnicii din Văratec, comuna Agapia, au fost vizitaţi de un zimbru, care-şi făcuse un obicei în a se înfrupta din căpiţele de fân aflate în livezile de la marginea pădurii. Deranjaţi, sătenii au sunat la 112 şi împreună cu jandarmi şi lucrători de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ, l-au alungat făcând gălăgie pe masculul rebel. 
 
„Masculii trăiesc izolaţi de turmă, e un comportament normal să-şi caute hrană mai ales în această
perioadă de ger. A venit ca la masa pusă, cum se spune şi, odată ce s-a dedulcit, a tot revenit, putem spune că acum e recidivist“, afirma inginerul Sebastian Cătănoiu. 
 
O întâmplare similară a avut loc şi la Hangu, comună aflată pe malul lacului de acumulare de la Bicaz,
departe de locul unde zimbrii sunt eliberaţi. În astfel de situaţii, cei „prejudiciaţi“ sunt despăgubiţi, fiind constituite comisii care stabilesc cuantumul. 
 
Pentru a preîntâmpina astfel de incidente, ocoalele silvice pun furaje în păduri, altă soluţie fiind ademenirea zimbrilor cu fructe şi legume în zone izolate din pădure, pentru a nu mai pofti la fânul
oamenilor. Asta pentru că, toamna, animalele au nevoie de un supliment nutritiv şi atunci, din instinct, coboară spre livezi, îndeosebi masculii. 
 
„Ocolul Silvic a pus la dispoziţie destule furaje în pădure, dar probabil că zimbrul are reflexul că găseşte hrana mai uşor în sat. E supărător pentru oameni, nu e deloc confortabil să-l întâlneşti pe uliţă, sau să-ţi intre prin curţi“, mai comenta pe marginea subiectului directorul Cătănoiu.
 

Prima eliberare, în martie acum 8 ani

Pe 22 martie 2012, se consemna un eveniment în premieră pentru România. După ani de muncă, începea cea mai importantă etapă a proiectului de punere în libertate a zimbrului. La acea dată, un grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, pleca în sălbăticie, dându-i-se drumul în codri.
 
Era un pas timid, dar plin de speranţe pentru ceea ce dorea cu acest proiect în anii următori. Iniţiativa refacerii acestei specii în Munţii Neamţului în libertate data de circa 15 ani, fiind făcute studii de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra. 
 
 
Zimbrii s-au adaptat traiului în sălbăticie, turmele înmulţindu-se FOTO Facebook
 
Despre proiect detalia, la data menţionată, biologul Răzvan Deju: „Se doreşte nu numai punerea în libertate a speciei, dar şi recuperarea spirituală a acestuia, obţinerea de beneficii pentru comunităţile locale, dezvoltarea durabilă a zonei având zimbrul drept fanion Suntem mândri că lucrăm cu acestă specie - simbol naţional şi oportunitatea ne obligă să continuăm eforturile de a duce ţara noastră într-un interval scurt de timp în clubul select al ţărilor cu populaţii viabile de zimbru în libertate“. 
 
Anii au trecut, iar eforturile echipei de implementare au fost răsplătite. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, în 2020 numărul zimbrilor liberi se apropie de 50. În cei opt ani de la demararea proiectului au fost noi puneri în libertate şi îmbucurător a fost faptul că viaţa în sălbăticie merge după regulile naturii. 
 
Zimbrii şi-au mărit arealul şi, ce este mai important, în libertate turma se măreşte. Pentru a se evita
cosangvinizarea şi efectele ce decurg, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României. 
 
Iar o eliberare, în mai 2019, a fost una specială, dându-se drumul la doi masculi, tot atâtea femele, dar şi unui viţel de doar zece zile. Parcul Natural Vânători Neamţ, care are o suprafaţă de peste 30.000 de hectare, este singurul loc din Europa unde zimbrul trăieşte în libertate, în semilibertate şi în captivitate.
 
Vă mai recomandăm să citiţi:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările