Deputatul USR Iulian Bulai, despre controversa noilor cărţi de identitate: Moldovenii sunt discriminaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Bulai, parlamentar USR de Neamţ FOTo Adevărul.ro
Iulian Bulai, parlamentar USR de Neamţ FOTo Adevărul.ro

Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ, a comentat pe tema noilor cărţi de identitate, care au stârnit controversa privind înlocuirea cuvântului „sex“ cu „gen“. În acelaşi context, Bulai consideră că moldovenii sunt discriminaţi.

Noua carte de identitate electronică, al cărei specimen a fost

recent prezentat de Ministerul Administraţuiei şi Internelor, a

stârnit aprinse polemici în diferite cercuri, dar mai ales în mediul virtual, tot felul de păreri, mai mult sau mai puţin avizate, fiind exprimate. Nu putea să nu se implice şi factorul politic, subiectul fiind „exploatat“ la maxim. 

MAI a anunţat că pe noile acte de identitate în format electronic ar urma să fie consemnat „sexul“ deţinătorului, în loc de „gen“ şi să fie inscripţionate două versuri din Imnul naţional, „Deşteaptă-te, Române!“. Pe document ar urma să mai fie inserate stema României, tricolorul, fotografia Ateneului Român şi brâul naţional, ca simboluri ale românismului. 

Iar de la aceste precizări au început luări de poziţie pro sau contra, polemici virulente şi multe, multe comentarii pe seama lor. Recent, „subiectul“ a fost abordat pe contul de socializare şi de deputatul USR de Neamţ, Iulian Bulai, unul extrem de vocal în mediul virtual. Deşi aflat în „barca Puterii“, acesta a criticat partenerii de guvernare şi pe tema noului act de identitate. 

„MAI preferă «sex» în loc de «gen». Nu am nicio problemă cu asta. Sunt sinonime. Respectul meu pentru maramureşeni, ardeleni şi munteni: toţi au elemente/ însemne culturale care se regăsesc pe noua carte de identitate. Întrebarea mea pentru ministrul Bode e următoarea: de ce pe noul CI nu e loc şi pentru simbolurile Moldovei - Palatul Culturii, mănăstirile din Bucovina, Mausoleul de la Mărăşeşti? Aştept răspuns, domnule ministru“, a scris parlamentarul. 

Iulian Bulai comentează şi despre o propunere USR în privinţa cărţii de identitate, eliminarea domiciliului titularului din respectivul act: „Ce e mai grav e că o instituţie a statului român schimbă CI după orice scandal de pe Facebook, dar nu ia cea mai aşteptată decizie: eliminarea înscrierii domiciliului din actul de identitate, fapt care îngreunează viaţa a milioane de români“. 

Deputatul are şi o referire la paşaportul românesc, tot pe tema simbolurilor regionale insccripţionate în documentul de călătorie: „O speţă similară: de ce este loc pe paşaport pentru o mănăstire de 30 de ani din Maramureş, Cascada Bigăr, dar nu şi pentru mănăstirile noastre din Moldova - vechi de sute de ani - patrimoniu UNESCO?!“. 

„Ştiu că doare rău. Asta e viaţa...“ 

Postarea lui Iulian Bulai are sute de comentarii, printre primii care i-au răspuns fiind George Simion, co-preşedinte al Alianţei pentru Unirea Românilor, care se arată uimit de postarea politicianului

nemţean: „Ştiu că doare rău. Asta e viaţa... voi sunteti la guvernare şi noi ne-am impus punctul de vedere. Punctul de vedere al românilor, încă majoritari“. Deputatul USR îi răspunde că e vorba de o falsă problemă, „că nu e miza pentru noi. Bine că se digitalizează. Poate vorbeşti cu Bode să pună pe CI şi obiective culturale din Moldova. Aţi luat mai multe voturi aici decât în Ardeal“. 

Disputa de opinii se intensifică între internauţi, căpătând chiar aspecte contondente, unul dintre ei citând din Caragiale: „Amice... Cu tot respectul, dar eşti idiot! Am citat din Caragiale, nu se pune ca insultă. Păi, dacă nu vom mai avea domiciliul pe CI, cum vom vota la alegerile locale? Prin metoda Dragnea? Cu autobuzul vom căra votanţii de colo-colo, după cum avem nevoie?“. 

În alt comentariu i se dă dreptate deputatului nemţean în ceea priveşte conţinutul viitoarei cărţi de identitate, dar nu în privinţa scoaterii adresei de domiciliu: „Cred că  ai dreptate în chestiunea cu mănăstirile. Poţi propune ca mănăstirile din Moldova să apară direct pe cartea de identitate, chiar dacă  nu au avut loc şi pe paşaport. În acest fel, avem două dovezi incontestabile ale faptului că suntem creştini“. 

Polemici au fost şi pe tema inserării tricolorului de pe actul de identitate, unul dintre internauţi concluzionând: „Această discuţie se incheie foarte simplu, nu se schimbă sex în gen şi aia e. Dacă tot nu contează, să rămână neschimbat. Eu totuşi mă întreb cum Spania şi Italia pot sa aiba tricolorul pe buletin în partea stângă sus şi noi nu, că urmăm nişte reguli stricte. Chiar mi-aş dori unitate în Europa, pe toate planurile, imagine, apărare şi chiar sistem de salarizare şi pensii“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Dosarul patronilor de cluburi şi al petrecerilor cu droguri. Un acuzat, învoit din arest s-o termine cu burlăcia

Piramida holografică, straniul fenomen din Ceahlău. Ce surpriză au avut turiştii astăzi, în zori, pe Vârful Toaca FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite