Deputatul Bulai şi educaţia sexuală: „Să ştie ce e menstruaţia şi sperma“. Ce i-a răspuns Rona Hartner

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ FOTO Adevarul.ro
Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ FOTO Adevarul.ro

Deputatul Iulian Bulai atacă Biserica Ortodoxă pe tema educaţiei sexuale în şcoli, într-o postare pe reţelele de socializare. Parlamentarul susţine că elevii trebuie să ştie ce sunt menstruaţia şi sperma.

Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ, stârneşte din nou polemici pe reţelele de socializare. Într-o postare din 22 iulie, el îi atacă pe membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, instituţie care, recent, a transmis că se opune predării educaţiei sexuale în şcoli. 

Atacat, dar fără a fi menţionat expres, este şi preşedintele Klaus Iohannis, care l-a decorat pe patriarhul Daniel, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani. 

„Un grup de bărbaţi în vârstă, celibatari, fără copii, fără să fie parte a unei familii (fără să fi întemeiat o familie), susţin că educaţia sexuală nu trebuie să ajungă la toţi copiii care au nevoie de ea. Adică acele mame sub 15 ani care, copii fiind, nasc la rândul lor copii. Sau la acei băieţi care devin taţi la 16-17 ani. România este ţara din UE cu cele mai multe minore care devin mame. Ceva este greşit şi trebuie schimbat“, a transmis în mediul virtual parlamentarul nemţean. 

Şi a continuat, scriind: „Aceşti bărbaţi în vârstă, celibatari, fără copii, fără familie, se opun unei schimbări pentru binele a zeci de mii de copii. A căror copilărie este furată din cauza lipsei de educaţie. Astăzi, unul dintre aceşti bărbaţi a fost decorat cu cea mai înaltă decoraţie a statului român. România educată? Ceva este greşit în şirul acestor acţiuni inconsecvente“. 

Cum era şi normal, comentariile la aceste susţineri au curs continuu. Printre cei care şi-au exprimat părerea faţă de susţinerile deputatului Iulian Bulai este şi cunoscuta actriţă Rona Hartner: „Mi se pare

abuziv şi chiar confuz discursul dumneavoastră... Dacă aceşti copii învaţă despre sex în şcoli nu vor mai exista mame de 15 ani? Eu nu văd nici o logică în această postare“. 

„Educaţie sexuală nu înseamnă cum să faci sex“ 

Răspunsul parlamentului sună astfel, justificându-şi postarea: „Educaţie sexuală nu înseamnă cum să faci sex. Înseamnă cum să te fereşti de prădători sexuali, să ştii să anunţi poliţia, să ştii ce e aia menstruaţie, ovule, spermă şi care pot fi consecinţele unui joc despre care copiii nu ştiu mai nimic. E despre informare şi  despre prevenire“. 

„Discuţiei“ virtuale i se alăturat şi o cunoscută profesoară din Roman, care susţine că mamele minore provin din rândul fetelor care nu mai ajung la şcoală, pentru că au părăsit-o timpuriu: „Greşit! Acele mame de 15 ani sunt dintre acei copii care nu vin la şcoală sau care provin din familii dezorganizate, la care sunt date fetele pe bani. Prioritatea nu este educaţia sexuală, ci asigurarea condiţilor ca acestea să poată veni la şcoală. Cui foloseşte educaţia sexuală dacă nu vin la şcoală?“. 

KaLumi încearcă să facă „lumină“ în controversatul subiect al introducerii educaţiei ca obiect de studiu în şcoli: „Realitatea e că aceasta nu e educaţie sexuală ,aceasta este o prevenţie. De asta se sperie

adulţii. Tragedia mare este că la noi sunt foarte multe cazuri de minore care au copii cu taţii lor. Aceste copile trebuie învăţate cum să se apere, să prindă curaj, să se transforme din victime supuse în fete curajoase, să denunţe abuzurile. În România se înmulţesc abuzurile şi bărbaţii maturi preferă şi abuzează minore. Ăsta ar trebui să fie scopul acestui tip de educaţie“. 

Elena e de părere că o educaţie sexuală eficientă ar conduce şi la scăderea numărului de avorturi: „În continuare există femei educate care folosesc avortul ca măsură de prevenţie. Eu sunt de acord cu o educaţie sanitară, dar nu cu anumite derapaje, nu cu o altfel de educaţie. Sunt curioasă să aflu dacă în ţările unde se face această educaţie au dispărut mamele adolescente şi dacă au fost eradicate bolile cu transmitere sexuală“. 

Concluzia unui subiect atît de sensibil şi controversat prin România, deşi nu ar trebui deloc sâ fie, pare a fi pusă de postarea Iuliei: „Copilăria le este furată de sărăcie, de părinţii plecaţi în străinătate, de bătaia de joc cu care sînt trataţi copii din ţară, nu de lipsa de educaţie sexuală în şcoli“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Buzdugan şi Morar au promovat dintr-un turn secular ţinutul de legendă al Neamţului: Este fantastic!

Poveste de iubire, cutremurător mesaj de adio. „Sunt supărată! Să mă ţineţi minte frumos. Bucuraţi-vă de viaţă!“ 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite