Decalogul drumeţiilor montane pe vreme de iarnă, temă de curs în munţii Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Ştefănescu, unul din cei mai activi alpinişti din Piatra Neamţ în ultimii ani, vrea să predea cursuri teoretice şi practice despre cum se abordează traseele montane pe timp de iarnă.

Între o expediţie din Himalaya din care a revenit recent, şi una la care se va aventura (Aconcagua, America de Sud), profesorul Ionuţ Ştefănescu a decis să înfiinţeze un curs de pregătire a celor care vor să facă ascensiuni montane în  sezonul rece.

„Deoarece experienţa căpătată în expediţiile din Alpi, Caucaz, Africa şi Himalaya se cere împărtăşită, am decis organizarea unui atelier ce poartă numele <Iniţiere în drumeţia montană în sezonul de iarnă>”, spune Ionuţ Ştefănescu.

Cursurile vor avea loc timp de trei zile, joi, vineri şi sâmbătă (16-18 ianuarie), iar numărul participanţilor este limitat la 10 persoane, copii şi adulţi.

„Vreau să fie doar 10 participanţi, pentru ca informaţia să fie corect receptată, să nu se disipeze, să înveţe şi cei mici regulile care trebuie respectate, şi cei mari, atunci când urcă pe munte în sezonul de iarnă. După munca doctorului Iacomi, un pasionat de munte care s-a ocupat de educaţia în acest domeniu, nu am mai avut de unde învăţa, iar mulţi prind de la alţii, sau experimentează singuri regulile ce trebuie respectate la o asemenea aventură”, mai spune profesorul.

Cursul are un suport teoretic, iar drumeţiile-şcoală vor avea loc în parcul Cozla (vineri) şi în Masivul Ceahlău(sâmbătă). Regulile de bază care vor fi predate de Ionuţ Ştefănescu vor fi dezvoltate şi explicate cursanţilor pe perioada stagiului de trei zile la finele căruia participanţii vor primi şi câte o diplomă.

Decalogul drumeţiilor montane pe timp de iarnă

Între cele mai importante 10 reguli ce trebuie respectate la o drumeţie montană pe timp de iarnă sunt:

1. Organizarea ieşirii - trebuie stabilite clar data, locul, perioada drumeţiei, etc

2. Pregătirea  - trebuie o mimină documentare despre caracteristicile masivului/înălţimii propuse a fi abordate

3. Plecarea - se face de dimineaţă, pentru a profita de lumina naturală,

4. Echipamentul - trebuie să fie suficient de călduros fără a împiedica transpiraţia normală a corpului; să fie uşor şi impermeabil, să permită libertatea de mişcare 

5. În traseu trebuie făcută repartizarea pe etape a zonelor de ascensiune şi a popasurilor

6. În bagaj, doar strictul necesar - greutatea totală a echipamentului plus alimentele, nu ar trebui să depăşească 30% din greutatea corpului 

7. Alimentele - se poate mânca orice, mai puţin alimente care trebuie preparate la foc  

8. Hidratarea - un termos cu ceai nu trebuie să lipsească. Consumul de alcool este interzis 

9. Ascensiunea este bine să se facă doar pe traseele marcate 

10. Pe munte nu se vorbeşte mult, nu se ţipă, nu se face foarte mult zgomot, mai  ales că iarna există şi pericolul avalanşelor

Vă mai recomandăm:

Ama Dablam, vârful interzis din Himalaya. Cum au ratat trei alpinişti din Piatra Neamţ piscul de 6.856 de metri

FOTO Cele patru puncte mortale de pe traseele din Ceahlău

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite