De ce e păcat să omori un arici, vietatea care l-a sfătuit pe Dumnezeu cum să facă pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poveste care circula în urmă cu mai bine de un secol în tradiţia populară românească îl prezintă pe arici ca sfătuitor al divinităţii. Conform acestei credinţe, ghemul cu ţepi l-a ghidat pe Dumnezeu să modeleze Pământul.

Dincolo de prima impresie, ariciul este un animal de-a dreptul fascinant, cu un mod de viaţă interesant şi cu un rol de mare importanţă în ecosistemele din care face parte. Forma sa unică în lumea vieţuitoarelor şi discreţia cu care se arată oamenilor au născut tot felul de legende despre rolul şi viaţa acestui mamifer care aparţine din ordinul insectivorelor.

Una din credinţele populare răspândite în urmă cu mai bine de un secol la români, care dăinuie şi astăzi, îl prezintă pe arici ca un sfătuitor al lui Dumnezeu la facerea lumii. Povestea este prezentată şi în publicaţia „Şezătoarea”, condusă de Artur Gorovei, cu apariţie în perioada sfârşitul secolului XIX - începtul secolului XX. În numărul din noiembrie-decembrie 1902, „Revista de folklor” este publicat articolul „De ce e păcat să omori un ariciu”, o poveste culeasă de Hristian N. Ţapu, profesor la liceul „Unirea” din Focşani de la un sătean din Urecheşti, Vrancea. 

„La început Dumnezeu făcuse pământul prea mare şi nu se pricepea ce să facă, să-l facă mai mic, că cică era întins ca o masă. A trimis el atunci pe la toate lighioaiele că ce e de făcut şi o trimis şi la ariciu pe albină”, începe povestea.

Mesagerul lui Dumnezeu nu găseşte însă de prima dată un răspuns, ariciul arătându-se chiar indispus că este deranjat pentru o astfel de problemă.

„- M-a trimis Dumnezeu – zise albina să te întreb că ce să-i fac pământului să-l mai micşoreze că e prea mare?

-Ei- zise ariciul, de unde ştiu eu ce să-i facă, dacă nu ştie el că e atotputernic; dar eu de unde? nu ştiu, aşa spune-i”

Povestea spune că albina, în loc să plece, s-a ascuns într-o trestie, aproape de arici, iar de acolo a auzit cum acesta a început să vorbească singur: 

„Ei, mă întreabă ce să-i facă; să-l mai încreţească şi el, să mai facă văi, dealuri, dacă-i prea mare”

În acel moment albina a sărit din trestie şi i-a spus ariciului că a auzit tot, şi că va merge să-i spună demiurgului cum să-şi definitiveze opera: 

„Am auzit ce-ai spus, am să-i vestesc lui Dumnezeu; iar ariciul ia un beţigaş, şi-o loveşte peste mijloc şi de atunci albina e curmată la mijloc, până atunci era tot una” 

Concluzia poveştii este că de atunci pământul are văi şi dealuri „şi de aceea e păcat să omori ariciul”.

Curiozităţi despre arici 

  • Masculii îşi părăsesc femelele. Aricii sunt animale solitare care formează cupluri doar în perioada împerecherii. După împerechere, masculii părăsesc pentru totdeauna femelele şi nu se preocupă de soarta puilor. 
  • Au cel puţin 5.000 de ţepi. Fiecare arici, indiferent de dimensiunea sa, are corpul acoperit cu 5.000 până la 7.000 de ţepi. Când se simte ameninţat, ariciul îşi foloseşte muşchii dorsali pentru a-şi fixa ţepii într-o poziţie verticală care îl face să pară mai ameninţător.
  • Sunt înterzişi în unele state. Deşi se întâmplă tot mai des să fie priviţi ca animale de companie, există state unde sunt consideraţi creaturi sălbatice, creşterea lor în casă fiind interzisă. Printre acestea, statele americane Arizona, California, Georgia, Hawaii, Maine, Pennsylvania şi New York.
  • Câte specii există? În lume se găsesc 17 specii distincte de arici, acestea provenind din Africa, Europa şi Asia. Pe de altă parte, Americile, Australia şi Noua Zeelandă se bucură de arici doar datorită importurilor.
  • Au vederea slabă. Aricii nu au o privire bună, dar compensează printr-un simţ al auzului şi al mirosului foarte bine dezvoltate. Cu toate astea, vederea lor este perfect adaptată stilului de viaţă, aricii fiind animale nocturne.
  • Ţepii sunt goi în interior. Spre deosebire de ţepii care acoperă trupul porcului spinos, cei ai ariciului nu sunt toxici. De altfel, sunt mai degrabă goi în interior, fiind construiţi astfel încât, deşi uşori, să fie foarte puternici.
  • Îşi acoperă trupul cu salivă. Când sunt stimulaţi de un miros sau un gust puternic, aricii au un obicei ciudat. Aceştia îşi acoperă trupul cu salivă, gest pentru care încă nu s-a găsit o explicaţie.
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite