„Dansând“ cu... urşii. Satul de munte care este terorizat, noapte de noapte, de sălbăticiuni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urşii încep să coboare tot mai des în zonele locuite FOTO Prahovanews.ro
Urşii încep să coboare tot mai des în zonele locuite FOTO Prahovanews.ro

Într-un foarte cunoscut sat din România, prezenţa urşilor a devenit ceva banal, aproape noapte de noapte sălbăticiunile dând târcoale gospodăriilor.

Despre muntenii din comuna Bicaz, Chei, judeţul Neamţ, se poate spune, dar cu ironie amară, că sunt cumva aidoma lui Kevin Costner, cel care a regizat filmul „Dansând cu lupii“, unul care avea să câştige, în 1990, şapte premii Oscar. Jucând rolul unui locotenent de cavalerie, actorul, care ajunge în teritorile indienilor, se „împrieteneşte“ cu un lup solitar, care-i devine „tovarăş“ în experienţa sa. 

În situaţia din comuna nemţeană, una foarte cunoscută în România, deoarece aici se află vestitul defileu cu acelaşi nume, care-i vizitat an de an de zeci de mii de turişti, oamenii se „întovărăşesc“, vrând-nevrând cu urşii, care şi-au făcut

un obicei să coboare în localitate, în căutare de hrană. Şi totul este foarte stresant, pentru că „intruşii“ vin, în special, după lăsarea întunericului. 

Apogeul a fost atins în această lună, scenariile având mereu acelaşi tipic. Localnicii văd sălbăticiunile prin preajma

gospodăriilor, sună la 112, pentru că pericolul este maxim, intervin jandarmii montani, poliţişti, primarul, viceprimarul, paznici de vânătoare şi persolan silvic, iar cu semnale acustice sau lumini, urşii sunt îndepărtaţi înapoi în pădure. 

Uneori nu se întâmplă nimic, dar în destule cazuri animalele sătenilor au fost ucise. Aşacă muntenii rămân cu paguba, fiind afectate culturi agricole şi pomicole, până ce se fac dosarele pentru despăgubiri. Iar totul se repetă mai noapte de noapte, urşii plimbându-se liniştiţi prin comuna Bicaz Chei.  Conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ, anul acesta au avut loc 24 de astfel de intervenţii, din care 14 doar în septembrie. 

„De la începutul anului şi până în prezent, jandarmii au intervenit la 24 de sesizări făcute prin apel la 112, care semnalau prezenţa urşilor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în apropierea gospodăriilor, în localităţile montane, în special Bicaz Chei, Ceahlău, Izvorul Muntelui, Grinţieş, Taşca şi Tarcău. Din cele 24 de intervenţii, 17 au avut loc în Bicaz Chei, 14 fiind de la începutul lunii septembrie“, a transmis Jandarmeria Neamţ. 

Şi-au riscat viaţa eliberând un urs prins într-un gard 

De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, urşii nu mai erau prezenţi în apropierea gospodăriilor. Ultima sesizare şi intervenţie la un astfel de caz a avut loc în seara de 28 septembrie, în jurul orei 19:00, când un localnic din Bicaz Chei anunţa prezenţa unui urs în curtea vecinului. Animalul a fost alungat în pădure, dar în perioada cât au mai rămas în zonă forţele de intercvenţie, pentru a

se asigura că pericolul nu mai este iminent şi-a făcut apariţia alt exemplar. 

Un caz ieşit din comun s-a petrecut tot la Bicaz Chei, luna trecută. Pe 24 august, oamenii au intervenit pentru salvarea unui exemplar imens, de vreo 300 de kilograme, după ce au auzit urletele ce veneau de pe un deal din apropierea pădurii, realizând că o sălbăticiune avea „probleme“. Au fost anunţate autorităţile, iar localnicii, între care şi primarul Gheorghe Oniga, au evaluat situaţia, constatându-se că animalul era captiv în sârmele de la un gard şi că era într-o situaţie critică, aproape în agonie. 

La locul cu pricina au venit echipaje de jandarmi, poliţie şi pompieri, care au asigurat zona, fiind anunţate toate instituţiile cu atribuţii în domeniu. Au fost luate în calcul mai multe variante, una dintre ele fiind tranchilizarea şi chiar împuşcarea, pentru ca ursul să nu se mai chinuie. În cazul primei nu s-a putut face nimic, deoarece persoanele din Neamţ, care puteau efectua o tranchilizare, nu erau abilitate la o astfel de operaţiune la urs (trebuie cunoştinţe despre doza folosită), iar venirea alteia din judeţul Bacău necesita prea mult timp. 

În aceste condiţii, cei prezenţi au decis să nu omoare sălbăticiunea, împuşcând-o, ci să o salveze, asumându-şi riscuri enorme, deoarece nu se putea anticipa ce reacţie putea să aibă. Şeful fondului de vânătoare din acea zonă a fost cel care a intervenit, iar cu ajutorul unor cleşti cu mânere lungi a tăiat sârmele care erau înfăşurate în jurul gătului şi a unui picior. După eliberare, ursul nu a vut nicio treabă cu oamenii din apropiere, îndepărtându-se spre pădure.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Viorel Hrebenciuc şi Gheorghe Ştefan, condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul Giga TV

 

Cum obţin „băieţii deştepţi“ subvenţii de sute de mii de euro. Arestări pentru angajări fictive

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite