Cumpărăturile pentru sărbători, făcute pe ultima sută de metri în Piatra Neamţ. Brazii de import au luat faţa pomilor din pădurile judeţului

Cumpărăturile pentru sărbători, făcute pe ultima sută de metri în Piatra Neamţ. Brazii de import au luat faţa pomilor din pădurile judeţului

Nemţenii testează încă preţurile înainte de sărbători FOTO: Florin Jbanca

Nemţenii nu se agită încă să-şi facă aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă. Printre ruinele Pieţei Centrale şi în supermarket-uri nu se simte forfota cumpărăturilor, iar comercianţii aşteaptă parte a doua a săptămânii pentru a ridica nivelul vânzărilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comerţul cu produse din carne şi cu produse specifice de Crăciun în pieţele ăi supermarket-urile din Piatra Neamţ este în amorţire cu o săptămână şi jumătate înainte de sărbătoarea creştină. 
 
Clienţii sporadici ai magazinelor de specialitate din Piaţa Centrală a oraşului, loc cu vad mare înainte de incendiul care a mistuit hala în iulie 2014, cumpără cantităţi mici de carne şi preparate din carne de porc. 
 
„Abia s-au luat pensiile, oamenii mai aşteaptă câteva zile să mai scadă preţurile”, explică situaţia Maria Ghineţ, vânzătoare la un punct comercial din Piaţa Centrală.
 
În galantarele din această zonă un kilogram de pulpă de carne de porc costă între 18 şi 19 lei, costiţa de porc se vinde cu preţuri între 13 şi 14,50 lei, carnea tocată este la ofertă 10 lei, dar preţul mediu este 11 lei/kg. Cârnaţii de casă costă de la 30 lei/kg până la 50 de lei/kg („bio”), iar pentru cei care preferă carnea de pui preţurile variază între 10 şi 11 lei (pulpe).
 
 
O soluţie ceva mai ieftină este în supermarke-turile din oraş unde sunt promoţii la diferite tipuri de produse din carne. Cu un leu mai puţin pe kilogram faţă de preţurile măcelăriilor, coşul cumpărăturilor poate fi per ansamblu mai avantajos în funcţie de cantitatea achiziţionată.
 
 
Nici oferta de brăduţi pentru Crăciun nu pare serioasă în acest moment, în două zone ale pieţei fiind expuşi pomi de import (Danemarca, Norvegia), cu preţuri care pleacă de la 100 de lei şi ajung până la 150 de lei, în funcţie de înălţime şi bogăţia coroanei. Într-un judeţ cu suprafeţe importante de păduri, nu există încă o ofertă de brazi autohtoni.
 
„Nu mai taie Silvicul, nu le mai dă voie, aşa am înţeles. Abia de joi-vineri o să se întrebe brazii la piaţă”, explică o femeie care păzea câţiva zeci de pomi etalaţi spre vânzare pe platoul ocupat de hala pieţei înainte de incendiul din 2014. 
 
 
„Am un brad artificial, şi cred că o să iau răşină să pun pe el ca să miroasă natural”, cugetă cu voce tare o bătrânică ce părea interesată de oferta de pomi de Crăciun.

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările