Cum a stricat DIICOT afacerea unui „agricultor“, lăsându-l fără roadele pământului. Ce cultiva cel vizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DIICOT Neamţ a confiscat 3,4 kg de canabis uscat şi 19 kg în stare umedă. FOTO DIICOT
DIICOT Neamţ a confiscat 3,4 kg de canabis uscat şi 19 kg în stare umedă. FOTO DIICOT

Percheziţiile efectuate de DIICOT pentru combaterea infracţionalităţii au avut rezultate concrete, fiind descructurată o grupare de traficanţi şi confiscate droguri

Recenta operaţiune de amploare desfăşurată la nivel naţional, una intitulată Ziua Z şi care a presupus efectuarea a circa 400 de percheziţii de către DIICOT şi poliţişti din diverse structuri, cu scopul de a destructura grupări de criminalitate organizată, a avut rezultate şi în Neamţ. 

Anchetatorii au descoperit o mare cantitate de droguri, 22,4

kilograme, dar ceea ce deosebeşte acest caz cele clasice -

stupefiante trimise din străinăta, este faptul că drogul era autohton, fiind „crescut“ într-o cultură din grădina unei  gospodării din comuna Borleşti. 

Pe 11 noiembrie 2020, procurorii DIICOT Neamţ, împreună

cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat şase perchezitii domiciliare în municipiul Piatra Neamţ şi în localităţile Dumbrava Roşie şi Borleşti, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în formă continuată şi deţinere de

stupefiante de risc. 

„În cauză s-a reţinut faptul că, mai multe persoane au achiziţionat cantităţi importante de droguri de risc şi mare risc, pe care le-au comercializat pe piaţa ilicită din zona Piatra Neamţ, obţinând 

importante beneficii. Cu ocazia percheziţiilor, a fost descoperită cantitatea de 3,4 kilograme de cannabis, masă uscată şi 19 kilograme masă umedă - resturi de tulpini şi frunze“, conform unui comunicat al DIICOT. 

În cadrul anchetei a fost indisponibilizată o instalaţie artizanală de cultivare şi uscare a cannabisului indoor şi patru telefoane mobile. Tot pe 11 noiembrie, a avut loc o acţiune de prindere în flagrant delict a unui bărbat care deţinea, într-un autoturism, 50 de grame de substanţă de culoare verde-olive, cu aspect de cannabis. 

Cercetările efectuate în acest dosar au stabilit faptul că, în primăvara acestui an, un localnic de 40 de ani din Borleşti, a decis să de-a o altă utilitate unei parcele de teren din spatele casei, înfiinţând o

cultură de cannabis. Plantele au fost îngrijite şi udate, iar vremea recoltatului a fost prin august 2020.

Planul pentru a obţine profit din „agricultură“

După această operaţiune, „agricultorul“ a pus la cale planul pentru a obţine foloasele cuvenite după truda depusă cu munca câmpului. Prin intermediul altor trei coinculpaţi, drogurile au fost distribuite amatorilor din zona Piatra Neamţ. De menţionat e faptul că, cel care a înfiinţat cultura avea beneficii materiale mai mici, pentru că la prima mână stupefiantele costau între 30 şi 50 de lei gramul. 

Preţul era mai piperat pentru consumatori, care îl achiziţionau cu sume cuprinse între 70 şi 100 de lei pentru un gram. La un calcul sumar, atât „agricultorul“, cât mai ales cei care-l vindeau în oraş, ar fi obţinut sume impresionante dacă drogurile, confiscate acum de anchetatori, ar fi ajuns pe piaţă. 

În acest caz, zece persoane au fost conduse la sediul DIICOT Neamţ pentru audieri, iar faţă de patru persoane, cu vârste între 25 şi 40 de ani, procurorul a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi urma să se ceară arestarea preventivă. 

Cultura ilicită de la Borleşti nu este singura descoperită de anchetatori prin judeţul Neamţ, în martie 2020, Vlad Andrei Matieş, de 34 de ani, fiind condamnat la 2,6 ani de închisoare pentru fapte similare. Inculpatul a pierdut prin confiscare peste 100 de kilograme de canabis, a fost obligat să achite o amendă penală de 7.000 de lei pentru abateri de la legislaţia regimului armelor şi 6.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. 

A pierdut, tot prin confiscare, o puşcă, un pistol cu aer comprimat şi muniţie aferentă, dar şi 18.800 de lei, sumă considerată că a fost obţinută prin infracţiune, iar 16.800 de lei aflaţi într-un cont bancar au fost indisponibilizaţi. 

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii septembrie 2019, inculpatul M.A.V. a recoltat o cantitate considerabilă de canabis, pe care a depozitat-o la locuinţele sale, aceasta fiind uscată în pod. S-a reţinut faptul că o parte din cantitatea de canabis recoltată, a fost comercializată en-gros, mai multor dealeri, la preţul de 35.000-40.000 lei pe kilogram“, se arăta într-un comunicat DIICOT.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Şi-a tranşat fiul cu bomfaierul, după care a aruncat bucăţile în apele Siretului. Detaliile unei crime oribile

Cerşetori torturaţi pentru a-şi face „planul de încasări“. Metodele cumplite prin care erau exploatate victimele

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite