Cum şi-a pierdut un primar funcţia din cauza profesiei de medic. Constatările Agenţiei Naţionale de Integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Alexăndroaia era la al treilea mandat de primar. FOTO: Dan Sofronia
Medicul Alexăndroaia era la al treilea mandat de primar. FOTO: Dan Sofronia

Vasile Alexăndroaia nu mai este primarul comunei Grinţieş, judeţul Neamţ, după ce prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului pe motiv de incompatibilitate.

După trei ani şi jumătate de procese la diverse instanţe din ţară, Vasile Alexăndroaia a trebuit să renunţe la funcţia de primar, sentinţele judecătoreşti fiindu-i devaforabile. 

Pe 13 aprilie 2020, prefectul George Lazăr a semnat ordinul prin care s-a constatat „încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al domnului Alexăndroaia Vasile, primarul comunei Grinţieş, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor”. 

Litigiile cu Agenţia naţională de Integritate au început după ce, pe 16 octombrie 2016, instituaţia a emis un comunicat în care arăta că primarul Alexăndroaia s-a aflat în stare de

incompatibilitate. 

Aceasta ar fi survenit faptului că, în perioada deţinerii funcţiei de primar, a desfăşurat, în perioada iunie 2012 - iunie 2016, activităţi remunerate în calitate de medic veterinar titular al Cabinetului

Medical Veterinar Individual „Dr. Alexăndroaia Vasile” şi a prestat, obţinând remuneraţii în calitate de medic veterinar asociat la firma Mattiax Grin, societatea având ca domeniu principal activităţi veterinare.

„În 2008, când am fost ales primar, mi s-a spus că nu vor fi probleme de incompatibilitate între cele două activităţi. Se pare că, între timp, s-au produs modificări legislative. Nu am luat niciun ban de

la primărie ca medic veterinar, afacerea fiind privată. Dar, dacă aşa s-a hotărît, mă voi supune ordinului“, a declarat fostul primar. 

Acesta a mai afirmat că de acum înainte se va dedica profesiei de veterinar: „Într-un fel, sunt fericit pentru că mă voi întoarce la meseria mea, iar activitatea de medic va fi practicată în interesul comunităţii, a crescătorilor de animale“.

„Sunt mulţumit de activitate şi de investiţiile făcute pentru Grinţieş“ 

În ceea ce priveşte realizările în fruntea administraţiei, fostul edil a menţionat că au fost destule: „Dacă privesc în urmă, sunt mulţumit de activitatea desfăşurată, de investiţiile făcute pentru Grinţieş, o comunitate fără prea multe disponibilităţi, dar pentru care am luptat să rezolv lucruri importante. Sper ca investiţiile aflate în derulare să fie continuate“. 

Agenţia de Integritate a considerat că primarul de la Grinţieş a încălcat dispoziţiile mai multor articole din Legea nr. 161/2003. 

Acestea prevedeau că: „Funcţia de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu lit. c. - calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia“. 

Litera k din Legea nr. 161/2003 stipulează că incompatibilitatea survine dacă sunt deţinute orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinatate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, iar litera g: calitatea de comerciant persoană fizică. 

Primarul de la Grinţieş putea renunţa să mai practice meseria de veterinar înainte de a fi numit sau ales în funcţia de primar, în cel mult 15 zile de la numire sau alegere, dar nu a făcut-o, lucru care avea să-l coste mandatul. 

După ce i s-a comunicat decizia ANI, Vasile Alexăndroaia a contestat actul administrativ la Tribunalul Neamţ, dar judecătorii au constatat necompetenţa de soluţionare a cauzei, trimiţând-o la Curtea de Apel Bacău. 

Această instanţă s-a pronunţat pe 13 septembrie 2017, respingând cererea ca nefondată. Ulterior,

primarul a uzat de calea de atac şi s-a adresat magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă nici aici nu a avut succes.

„Respinge recursul formulat de reclamantul Alexăndroaia Vasile împotriva sentinţei civile nr.118/2017 din 13 septembrie 2017 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă“, a decis instanţa supremă.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite