Cum poţi deveni „naş“ pentru un zimbru. Concurs pentru botezul a trei pui fătaţi în această vară în rezervaţia din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2017 au fost trei fătări în ţarcul de aclimatizare şi patru în libertate FOTO: Facebook/PNVNT
În 2017 au fost trei fătări în ţarcul de aclimatizare şi patru în libertate FOTO: Facebook/PNVNT

Parcul Natural Vânători Neamţ este singurul loc din ţară unde trăiesc zimbri în libertate, semilibertate şi captivitate. În total, în această zonă sunt 56 de exemplare.

Pentru al cincilea an la rând, reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ a lansat un concurs pentru botezul a trei pui de zimbru fătaţi în luna iunie în ţarcul de aclimatizare. În spaţiul generos de 180 de hectare situat în apropierea Centrului de Vizitare trăiesc în semilibertate 16 exemplare, inclusiv cei trei viţei (doi masculi şi o femelă). 

„Regula concursului este ca numele propus să înceapă cu particula Ro, iar pentru a vă înscrie în competiţie trebuie să trimiteţi propunerea de nume, împreună cu motivaţia numelui ales, până în data de 15 august 2017, DOAR pe adresa de e-mail: vanatori_park@yahoo.com“, au precizat reprezentanţii Parcului. 

Între propunerile transmise până acum pe adresa parcului, pentru masculi au fost avansate variantele: Rolland, Roger, Ropot, Rozmarin, Rogoz, Rotofel, Romanticul, Rouraş, Robin, Rohan, Ronică, Rod, Roland, Roxin.

Pentru femela de zimbru propunerile de până acum au fost: Rona/Rory, Roiniţa, Roua, Romaniţa, Roraima, Rovena, Rodia, Rozalia, Roşca. Au fost însă şi nume care nu au ţinut cont de regulie concursului (Scorilo, Rareş, Ştefan, Safta).

În primele patru ediţii ale concursului numele alese pentru exemplarele abia fătate au fost Românaşul (ediţia I-2013), Rozana (2014), Rovin, Robur, Rolinne (2015) şi Romaşcan (2016). 

10 zimbri fătaţi în libertate în ultimii şase ani 

Pe raza Parcului Natural de la Vânători Neamţ, în afara celor 16 zimbri din ţarc, 7 exemplare sunt în captivitate (la grădina zoo), dar cei mai mulţi (33) trăiesc în libertate în pădurile din aria parcului. 

„Din cei 33 de zimbri, în urma programului derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, 10 s-au născut în libertate în cei şase ani de când a avut loc prima eliberare a zimbrilor în natură, în martie 2012. Din cei 10 viţei, patru au fost fătaţi anul acesta“, a precizat Elena Curea, responsabil relaţii cu comunităţile şi educaţie ecologică la Parcului Natural Vânători Neamţ. 

Spre deosebire de viţeii fătaţi în semilibertate sau în captivitate, cei veniţi pe lume în libertate nu primesc un nume. Conform convenţiilor internaţionale, numele zimbrilor trebuie să înceapă cu indicativul ţării în care sunt fătaţi (Ro pentru România).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite