Cum l-au desconsiderat decidenţii politici pe un antrenor de lot naţional. A fost desemnat în 2019 cel mai bun din România la radioamatorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Paisa a fost declarat Sportivul anului 2019 la radioamatorism unde scurte, dar la Gala Sportului Nemţean nu a fost premiat.

Consilierii din legislativul judeţului Neamţ au considerat că

performanţele unui sportiv, care este şi antrenorul lotului naţional, nu merită apreciate, motivul invocat fiind unul care doar într-o minte de politician putea fi ticluit. 

Deşi i-a fost atribuit titlul de Sportivul anului în România în 2019 la radioamatorism, lui Gheorghe Paisa nu i-a fost

recunoscută performanţa pe plan local, La Gala Sportului Nemţean, considerându-se că nu merită de vreme de este şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. 

Decizia frizează firescul, dar nu este o noutate în România anilor de după 1990, când diverse "personalităţi" au

provovat pe considerente obscure în funcţii înalte, pentru care nu aveau nicio calificare. 

Iar atunci când cineva le are, „normalul“ înseamnă desconsiderarea unor merite. 

Revenind la Gheorghe Paisa, în decembrie anul trecut a fost desemnat cel mai bun sportiv în 2019

la Categoria unde scurte, de către Federaţia Română de Radioamatorism. 

Adică un sport în care trebuie mult mai mult decât condiţie fizică sau talent nativ. Distincţia i-a fost decernată la Bucureşti, pe 14 decembrie, iar peste trei zile urma Gala Sportului Neamţean.

Cum era şi firesc, Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ a propus ca printre laureaţi să se afle şi Paisa, avându-se în vedere rezultatele ca sportiv şi antrenor la această grupare. 

Surpriza avea să vină de la Consiliul Judeţean, instituţie care a aprobat 58.500 de lei pentru gală, care a refuzat nominalizarea. Prin vot, aleşii judeţeni au decis că Gheorghe Paisa nu merită premiat ca sportiv sau tehnician deoarece este director executiv al DJST Neamţ. 

Iar o întrebare poate fi pusă: dacă era vreun medic, agronom sau inginer silvic la şefia sportului, merita?

Titluri naţionale, campion balcanic, bronz la CM şi antrenor cu reuşite la lotul naţional

Gheorghe Paisa nu a vrut să comenteze dacă hotărârea Consiliului Judeţean este justă sau nu. 

Totuşi, argumente pentru acordarea unei distincţii erau cele cinci titluri naţionale adjudecate în 2019, din şase posibile, un loc III (medalie de bronz) la Cupa Mondială de Radioamatorism, titlul de Campion Balcanic şi un loc V la Campionatul Mondial. Ca antrenor al lotului naţional, a dus echipa României pe

primul loc al podiumului la Campionatul Balcanic de Radioamatorism. 

De menţionat că din reprezentativa ţării fac parte cinci sportivi (Daniel Onofrei, Emilian Ionel, Lucian Cojocaru, Ianis Scutaru, Gabriela Cojocaru), antrenaţi de Paisa la CS Ceahlăul Piatra Neamţ.

Tehnicianul a contribuit la obţinerea a două medalii de argint de către Mihaela Macsim la Campionatul Mondial, Categoria junioare 1 şi la cele patru titluri de campion al României câştigate de Silviu Damian,

cei doi fiind elevii lui. 

Performanţele pietreanului i-au adus titlul de Antrenor emerit şi Maestru emerit al sportului, desemnarea ca antrenor al lotului naţional, medalia Meritul Sportiv Clasa I, el făcând parte din Grupul de lucru al Federaţiei Internaţionale de Radioamatorism. 

Este şi arbitru internaţional de radioamatorism, în 2020 urmând să participe la Campionatul Mondial, lucru pe care îl face la fiecare ediţie din 2010 încoace. 

Tor anul trecut a fost convocat de Asociaţia irlandenză EiII DX Group pentru a face parte dintr-o

misiune internaţională de promovare a radioamatorismului în Togo şi la una în Insulele Comore, la iniţiativa Asociaţiei italiene Mediterraneo Dx Club. 

De altfel, Gheorghe Paisa a mai avut de-a face cu „politica“ şi în trecut, în 2009 fiind schimbat de la conducerea DJTS pentru că nu avea susţinerea celor care guvernau. După câţiva ani de procese, a câştigat litigiul cu ministerul şi trebuia să i se returneze suma de 53.000 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite