Cum a fost devalizată Poşta Română de către Pinalti şi foştii directori. Sentinţe şi nota de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan a fost preşedintele clublului Ceahlăul FOTO Adevărul.ro
Gheorghe Ştefan a fost preşedintele clublului Ceahlăul FOTO Adevărul.ro

Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţele în cazul devalizării Poştei Române de către Gheorghe Ştefan, zis Pinalti şi foştii directori

Fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, trece printr-o perioadă deloc fastă. Cel căruia i se mai spune şi Pinalti este în penitenciar, fiind încarcerat de pe 14 septembrie 2021 după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Giga Tv la 4 ani şi 6 luni. Pe 12 octombrie, el a primit altă veste proastă, Tribunalul Bucureşti pronunţând sentinţa în cazul prejudicierii Poştei Române.

Gheorghe Ştefan a primit o pedeapsă de 4 ani şi 9 luni de

închisoare, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. În acest dosar, acum circa 2 ani, aceeaşi instanţă îl condamnase la 8 ani şi 2 luni de detenţie. Decizia a fost contestată, cauza a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus rejudecarea la instanţa de fond. Cel mai probabil, noua hotărâre în care pedeapsa a fost redusă considerabil are la bază faptul că Pinalti a plătit o sumă considerabilă din prejudiciu. 

„Inculpatul Ştefan Gheorghe a depus suma de 582.663,86 lei prin OP nr.1/09.05.2015 în contul de

Trezorerie RO 62TREZ7045032XXX003561, beneficiar Tribunalul Bucureşti (f.17, vol.4, d.i.), cu specificaţia «se achită prejudiciul în dosar 42057/3/2015 Tribunalul Bucureşti, pentru Ştefan Gheorghe“, conform instanţei. 

Totuşi, judecătorii au dispus confiscarea de la inculpat a 35.306 euro şi 422.138,07 lei. În acelaşi dosar, Florin Aurelian Ciobotaru, fost director general adjunct al Poştei Române, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare, Cosmin Dragoş Mihăilescu, ex-director al Fabricii de Timbre  - 4 ani şi 6 luni, în timp ce fostul director general al Poştei, Dan Mihai Toader şi oamenii de afaceri Marian Constantinof şi Emmanouil Sorillos au fost achitaţi. Pe latură civilă, Florin Ciobotaru şi Cosmin Mihăilescu trebuie să achite către Poşta Română 1.396.938 de euro. 

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Anchetatorii au stabilit că pe 27 iulie 2006, Poşta Română a încheiat cu firma Super Total Service, devenită Smart Telecom Solutions un contract de asociere privind prestarea unui serviciu de încasare electronică a facturilor, folosind o reţea de terminale POS ce aparţinea unei firme de profil. Smart Telecom, reprezentată de Sorillos, nu a făcut decât să se interpună între Poştă şi firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naţionale, ceea ce a dus la un prejudiciu de 1.437.139 euro. 

Contracte de asociere pentru a fi evitate procedurile de achiziţie publică 

În 2009, Gheorghe Ştefan l-ar fi impus pe Ciobotaru în funcţia de director general adjunct la Poştă, pentru a controla modul de atribuire sau executare a contractelor. Ulterior, Ştefan şi Ciobotaru au convenit cu Constantinof ca o firmă nou înfiinţată să înlocuiască Smart Telecom Solutions în relaţia cu Poşta privind încasarea facturilor. Procurori DNA arătau că Ştefan i-a cerut lui Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut noua societate.

Pinalti a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre Smart Solutions şi CNPR. Ulterior, contractele au fost denunţate unilateral printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru şi Mihăilescu, Poşta fiind obligată la plata unor daune de circa 4,5 milioane de euro. În aprilie 2009, directorul Ciobotaru a încheiat un contract de asociere cu Posh Telecom Solution fără licitaţie şi în condiţii dezavantajoase pentru Poşta Română. Practic, atât cu Smart Solutions, cît şi cu Posh Telecom Solutions au fost contracte de asociere, nu de prestări servicii, pentru a se evita procedurile de achiziţie publică. În realitate, cele două firme erau interpuse, fără o activitate efectivă. 

„La cererea lui Gheorghe Ştefan, Marian Constantinof a achitat din conturile Posh Telecom Solutions suma totală de 302.845,48 lei către o societate controlată prin interpuşi de primarul din Piatra Neamţ, pentru achiziţionarea de publicitate în municipiul Piatra Neamţ. Această societate a direcţionat o parte

din banii încasaţi către o televiziune la care asociaţi erau copii lui Gheorghe Ştefan“, conform DNA. 

Constantinof i-a mai achitat lui Ştefan un cantonament în Italia al fotbaliştilor de la Ceahlăul, 39.417 lei şi 35.306 euro, iar pe 3 septembrie 2009 a achitat 10.000 de lei, costul unui sejur la Mamaia pentru Pinalti şi soţie. Parte din sumele necuvenite pretinse de Ştefan, 62.000 lei, au devenit sponsorizări către o asociaţia sportivă a directorului Ciobotaru. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum a ajuns un liceu dator la UE, după escrocheriile directorului. Nota de plată e de vreo 100.000 de euro

Halucinant! Şi-a aruncat fiul în aer, pentru a se răzbuna pe soţia pe care o violase. Care e sentinţa

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite