Cum arată şcoala ecologică modernizată de elevi. Adolescenţii au câştigat 100.000 de dolari la un concurs internaţional şi au muncit doi ani să transforme clădirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de la CN Petru Rareş care a cucerit premiul de la gala din Abu Dhabi FOTO: Florin Jbanca
Echipa de la CN Petru Rareş care a cucerit premiul de la gala din Abu Dhabi FOTO: Florin Jbanca

În urmă cu un an, echipa elevilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ a câştigat marele premiu al unei competiţii de proiecte care pun în valoare energia regenerabilă.

În ianuarie 2015, o echipă de elevi ai Colegiului Naţional Petru Rareş din Piatra Neamţ a câştigat marele premiu de 100.000 de dolari (sumă brută) la Gala Zayed Future Energy Prize, de la Abu Dhabi, în capitala Emiratelor Arabe Unite.   

Organizatorii competiţiei internaţioale s-au declarat impresionaţi de proiectul elevilor coordonaţi de profesorul Alexandru Iacob deoarece acesta propunea transformarea liceului într-o clădire care să economisească energia, prin utilizarea resurselor regenerabile. 

Tema proiectului urma să fie pusă în practică folosind banii premiului primit la gală. Contractul de alocare a sumelor (în tranşe) a fost semnat în luna anul trecut, iar banii au venit pe măsura lucrărilor.

Energie de la panouri fotovoltaice

După o perioadă lungă de proceduri (cereri de oferte, achiziţii, etc.), au început să se vadă şi primele rezultate ale proiectului.  

La începutul lunii decembrie au fost montate pe acoperişul liceului cele 12 panouri fotovoltaice care asigură o parte din energia pentru unitatea de învăţământ transformând lumina solară. Incestiţia a ajuns la circa 10.000 de dolari, dar au durat destul de mult autorizările de la E.On, furnizorul de energie.  

„Cele 12 panouri produc 3 kilovaţi, la capacitate maximă, şi, din studiile furnizorului aceasta se întâmplă în lunile de primăvară, respectiv din aprilie până în mai, atunci când nu e foarte cald. După calculele noastre, s-ar asigura energie pentru circa 25% din necesităţile de consum ale liceului, dar vom vedea exact situaţia după un an, când putem face o comparaţie cu perioada precedentă“, a declarat profesorul Alexandu Iacob.

panouri

Panourile fotovoltaice sunt conectate la un invertor care transformă energia solară în energie electrică. 

„Exista şi varianta de a stoca energia, dar trebuia să achiziţionăm şi un acumulator, destul de costisitor care, după o perioadă, trebuia schimbat“, a mai menţionat profesorul Iacob.

Iluminat economic şi apa refolosită

Din banii câştigaţi la gala de la Abu Dhabi, au fost cumpărate şi montate peste 600 de lămpi cu led care iluminează toate cele 70 de încăperi (săli de clasă, ateliere, holuri, cancelaria, sala de sport, toalete) ale liceului. 

Profesorul de geografie spune că avantajul acestor echipamente va fi vizibil, în condiţiile în care becurile cu led pot arde între 25.000 şi 50.000 de ore. Spre comparaţie, becurile cu incandescenţă ar cam 1.000 de ore şi cicluri de folosire, adică închis-deschis, iar neoanele au cam 5.000 de ore.

Un alt obiectiv realizat din banii câştigaţi a fost colectarea apei pluviale într-un bazin pentru a fi refolosită.  

„Am achiziţionat un bazin colector cu o capacitate de 5.000 de litri în care se înmagazinează apa de la ploaie, sau din topirea zăpezii. Această apă este apoi decantată, filtrată şi trimisă spre toalete unde este folosită“, a precizat Alexandru Iacob.

rezervor

Până acum, către liceul pietrean au fost virate trei tranşe din suma netă a premiului (19.400 de dolari), iar cea de-a patra tranşă de bani va fi folosită pentru realizarea unor biciclete cu generator de electricitate. 

„Vrem să realizăm o bicicletă staţionară cu generator de electricitate, şi dacă nu vor fi costurile prea mari, o să facem 5 astfel de echipamente care vor alimenta reţeaua proprie a liceului. Prima bicicletă va alimenta cu energie un televizor pe care vor rula mesaje ecologice, sau informaţii utile din programul elevilor“, a mai spus profesorul Iacob.

Un obiectiv care nu a fost realizat până acum a fost plantaţia de paulownia (un arbore cu un ritm de creştere foarte rapid). Liceenii ar fi dorit să planteze aceşti copaci pe un hectar de teren, însă primăria locală nu a găsit disponibil o asemenea suprafaţă care să îndeplinească şi condiţiile unei plantaţii sigure (cât mai aproape de oraş, să nu fie în pantă, etc).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite