Culisele scadalului de corupţie de la Ambulanţa Neamţ. O asistentă arestată, soţie de poliţist condamnat pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Morenciu era numit în funcţie de doar trei luni FOTO Dan Sofronia
Directorul Morenciu era numit în funcţie de doar trei luni FOTO Dan Sofronia

Numărul persoanelor în amplul caz de corupţie de la Ambulanţa Neamţ creşte pe măsură ce procurorii înaintează în ancheta pentru dare şi luare de mită

Noi şi interesante aspecte apar în cazul de corupţie de la

Ambulanţa Neamţ, unul în care sunt 11 persoane arestate, iar alte cinci au fost puse, zilele trecute, sub acuzare, fiind cercetate în stare de libertate. Cei ajunşi după gratii, pe data de 27 mai 2022, sunt directorul Dan Morenciu şi două asistente şefe, Elena Preda şi Luminiţa Rozonschi. 

Alte opt persoane, care au dat mită 48.000 de euro, erau arestate pe 27 mai. Lucrau din 2020, din timpul pandemiei, ocupând funcţii de şofer şi asistente pe timp determinat şi doreau angajarea definitivă. Este vorba despre Cristina Dogariu, Aurel Lupu, lie Butnariu, Magdalena Epanu,

Petru Mihăilă, Iuliana Ciobanu, Răzvan Iftimie şi Bogdan Bălan.

Săptămâna trecută, detenţia preventivă a acestora, care fusese stabilită de Tribunalul Bacău, a fost revocată la Curtea de Apel Bacău, judecătorii plasându-i în arest la domiciliu. În ceea ce o priveşte pe una dintre asistentele reţinute în al doilea lot, Magdalena Epanu, ea ştia la ce expune dând şpagă, având un precedent chiar în familie. 

În decembrie 2020, soţul, Ştefan, fost poliţist la Compartimentul Rutier Târgu Neamţ, era condamnat definitiv la 3 ani de închisoare fără executare pentru luare de mită, fals intelectual şi uz de fals, pierzându-şi calitatea de angat al MAI. Alături el, pentru că au luat şpagă de la şoderii prinşi în culpă, sentinţe cu suspendare mai primiseră alţi trei colegi.  

În motivarea arestărilor celor opt angajaţi de la Ambulanţă, magistraţii au arătat că cercetarea inculpaţilor sub control judiciar, solicitare făcută de avocaţi, ar fi de natură să creeze un sentiment de insecuritate pentru relaţiile sociale referitoare la exercitarea cu bună credinţă a atribuţiilor date prin lege. Judecătorii au mai consemnat că persoanele puse sub acuzare au avut o atitudine nesinceră. 

Altă mită de 20.000 de euro, luată de director 

„Trebuie să avem în vedere gravitatea faptelor şi împrejurărilor concrete de săvârşire a acestora, caracterul activităţii infracţionale, de natură a compromite prestigiul, autoritatea şi credibilitatea

instituţiilor statului (...). În raport cu această situaţie, dar şi de modul concret de concepere şi executare a activităţii infracţionale, respectiv de luarea unor măsuri sporite de precauţie, de natură să

îi ajute să se eschiveze de la răspunderea penală pentru faptele comise, apreciem că inculpaţii au dat dovadă de perseverenţă şi de curaj infacţional deosebit“, se arată în motivarea instanţei. 

Pe data de 3 iunie, procurorii DNA anunţau că alte cinci persoane au fost inculpate în acest caz, fiind suspiciuni care indică alte infracţiuni de dare de mită. Cei vizaţi sunt Elena Leonte, Ionela Maria Drăguşanu, Cristian Movilă, Marius Mihai Oglinzanu şi Constantin Cristescu, care erau angajaţi tot pe perioadă determinată la Ambulanţa Neamţ. 

„În perioada 02 - 10 mai 2022, cele cinci persoane ar fi fost de acord cu pretenţiile managerului interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, Morenciu Dan Dorin, de remitere a sumei de 5.000 euro/persoană pentru a fi declaraţi admişi la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o

perioadă nedeterminată, în instituţia menţionată, de către personalul sanitar şi sanitar auxiliar“, se arăta într-un comunicat DNA. 

În cazul primelor arestări, la momentul flagrantului, pe 18 mai, asupra managerului Morenciu, care fusese numit de 3 luni în funcţie, s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro. În portofel, ca bani de buzunar, acuzatul avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei, iar acasă s-au găsit 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi anchetatorii au găsit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în euro fiind ascunsă într-un pantof. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

În toiul nopţii, furtuni violente, torenţi revărsaţi, trăsnete şi fulgere. Necazuri provocate de ape în Neamţ

Marea bătălie de la „Borta Dracului“. Soldaţi ruşi, unguri, germani şi români, pomeniţi de Înălţare

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite