Cu ce matrapazlâcuri se mai „laudă“ românii prin UE. De la jafuri record la găinării de tot râsul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazuistica judiciară a poliţiştilor germani sunt şi infracţiuni comise de români FOTO Shutterstock
În cazuistica judiciară a poliţiştilor germani sunt şi infracţiuni comise de români FOTO Shutterstock

Cu găinării demne de tot râsul se „laudă“ câţiva infractori români, care sunt cautaţi de poliţişti pentru matrapazlâcuri săvârşite în diverse ţări din UE.

În cazuistica infracţională de la nivelul Uniunii Europene, românii sunt în topul naţionalităţilor care au cu ce se „lăuda“, fie că se dedau la fapte mărunte (furturi, spargeri sau înşelăciuni de mică amploare), aşa-zisele „găinării“, dar sunt implicaţi şi în lovituri de anvergură. În această categorie intră marile jafuri, unele armate, celebri în acest sens find membrii grupării intitulate Academia Infractorilor Români. 

Fusese înfiinţată de un interlop din Piatra Neamţ, Marian Adrian Botez, zis „Ţâţă“, „studenţii“ acesteia, săvârşind, după anul 2010, nenumărate jafuri la magazine de lux din Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria, Danemarca şi Andora, ancheta procurorilor DIICOT stabilind că prejudiciul creat prin sustragerea de bijuterii şi ceasuru de marcă a fost ce circa nouă milioane de euro. 

Dincolo de aceste spargeri, care au fost mediatizate intens de presa internaţională şi din ţară, mai sunt şi altele, de o anvergură mai mică, dar care se adaugă la nedoritul „palmares“ deţinut la nivel de Uniune Europeană, România fiind considerată ca fiind exportator de infracţionalitate. 

Cel mai recent caz de acest fel este al unui  bărbat de 33 de ani, din Roman, căutat de autorităţile judiciare din Germania în baza unui mandat european de arestare, care a fost depitat de poliţiştii din Neamţ. Era urmărit pentru săvârşirea unei „banale“ tentative de furt, care nu i-a adus vreun folos material, ci un dosar de cercetare penală. 

„La data de 18 mai 2021, în baza activităţilor specifice desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au depistat un bărbat, de 33 de ani, care era urmărit la nivel internaţional. Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Germania. Bărbatul este cercetat pentru comiterea infracţiunii de tentativă de furt“, conform unui comunicat al Poliţiei. 

Fărădelegi prin Suedia şi Spania 

În timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, la data de 24 martie 2020, acuzatul a escaladat balustrada unui imobil, unde dorea să să pătrundă prin forţarea uşii. Întrucât nu a reuşit, bănuindu-se că s-a 

declanşat sistemul de alarmă, a părăsit locul faptei la scurt timp. Anchetatorii germani nu au ţinut cont de faptul că jaful a rămas în stadiul tentativei şi au încercat să dea de urma făptaşului. Când l-au

identificat, acesta nu mai era pe teritoriul statului străin, aşa că pentru prinderea lui a fost emis un mandat european de arestare. 

După gratii ajungea Cojocaru Rică, în vârstă de 30 de ani, tot din Roman, care era dat în urmărire de autorităţile din Suedia, din „cauza“ unui celular. După fapta comisă în urmă cu vreun an şi jumătate, autorul a fost condamnat, actele judiciare au fost remise poliţiştilor din România, iar nemţeanul a fost prins 21 pe ianuarie 2021. El este acuzat că pe 15 noiembrie 2019, în timp ce se afla la Stockholm a sustras un telefon mobil prin smulgere din mâna victimei. 

„Se vor solicita relaţii de la autorităţile suedeze pentru înaintarea copiei certificate a sentinţei penale prin care s-a dispus condamnarea persoanei solicitate, pentru o eventuală recunoaştere pe cale incidentală, în vederea executării acesteia în România“, se arăta într-o decizie a Curţii de Apel Bacău.

Cam în aceeaşi postură se afla un alt romaşcan, Loredan Iacob, de 32 de ani, acesta fiind „dorit“ de anchetatorii germani. A fost arestat în baza unui mandat european emis de către Tribunalul Laufen,

deoarece era acuzat că, pe 8 august 2019, a pătruns într-un imobil din localitatea Ainring, de unde a sustras mai multe bunuri, fiind creat un prejudiciu de 9.000 de euro. 

Pe 27 ianuarie 2021, un bărbat de 42 de ani, din comuna Farcaşa, era prins de poliţişti la o stână din judeţul Harghita, el fiind acuzat că a abuzat sexual de o fetiţă, în Italia. „La data de 6 septembrie 2020, în timp ce se afla pe teritoriul Italiei, profitând de starea de vulnerabilitate fizică şi psihică a unei minore de 5 ani, după ce în prealabil i-ar fi arătat un videoclip cu caracter sexual, ar fi încercat să întreţină un raport sexual cu aceasta“, comunica Poliţia Neamţ. 

A fost prezentat Curţii de Apel Bacău, care a decis privarea de libertate, acuzatul fiind extrădat în Italia, acolo unde este cercetat de un judecător de investigaţii preliminare de la Curtea din Torino. Dacă va fi găsit vinovat şi condamnat pentru infracţiunea menţionată, suspectul va fi trimis sâ execute sentinţa în România, un acord în ceea ce priveşte practica judiciară fiind semnat de reprezentanţii celor două state. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

O contabilă „descurcăreaţă“. Ce şpăgi lua pentru angajări la spital şi dosare de pensie

Jaf prin păduri. Corupţie, fals şi uz de fals la un ocol silvic. Percheziţii şi audieri 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite