Covid-19 ia la rând instituţiile din Neamţ. Peste 200 de cazuri noi la două centre pentru persoane cu handicap

Covid-19 ia la rând instituţiile din Neamţ. Peste 200 de cazuri noi la două centre pentru persoane cu handicap

La Centrul Războieni sunt sunt infectate 148 de persoane. FOTO stiripiatraneamt.ro

Numărul de persoane confirmate pozitiv cu coronavirus a ajuns la 4.189 în judeţul Neamţ, cele mai mari probleme fiind la două centre de recuperare neuropsihiatrică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evoluţia îmbolnăvirilor în cadrul epidemiei de coronavirus cunoaşte o creştere alarmantă şi în Neamţ, pe zi ce trece fiind tot mai multe, coeficientul infectărilor cumulate la două săptămâni, raportate la 1.000 de locuitori, ajungând la 1,91%. 
 
Acest lucru situează judeţul pe locul VI în ţară, după Bucureşti – 2,66, Alba - 2,35, Vâlcea -2,32, Iaşi - 1,96 şi
Bacău - 1,99, conform datelor transmise luni, 12 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 
 
Practic, din luna martie a acestui an, la mai toate instituţiile publice nemţene au fost descoperite cazuri sau focare, fie că a fost vorba de spitale, Inspectoratul pentru Situaţii 
de Urgenţă, Poliţie, Jandarmi, Ambulanţă, Direcţia pentru Asistenţă Socială, Parchet sau Direcţia de Sănătate Publică. 
 
Iar de circa zece zile, pe această lungă listă s-au adăugat şi altele, între ele Casa de Asigurări de Sănătate, Judecătoria Piatra Neamţ sau Tribunalul Neamţ. Că este o creştere considerabilă, o arestă ultimele statistici. 
 
Dacă vineri, 9 octombrie, Direcţia de Sănătate Publică raporta 3.921 cazuri, astăzi cifra este de 4.189, fiind consemnate peste 120 decese. Mai grav este că epidemia a cuprins şi două instituţii de ocrotire a unor persoane cu nevoi speciale, cu handicap neuropshic, fiind 229 de cazuri. 
 
Un focar cu 81 de persoane, 55 de beneficiari şi 26 de salariaţi, a fost descoperit la Centrul de Îngrijire a Persoanelor cu Handicap din Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa, acesta fiind cel de al cincilea descoperit doar în ultimele două săptămâni. Altul este la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, bolnavi fiind 148 de persoane instituţionalizate (din 160) şi 39 de angajaţi. 
 
„A fost instituită măsura de carantină la Războieni, începând cu 5 octombrie 2020. Beneficiarii pozitivi, asimptomatici au fost izolaţi în centru iar cei cu simptome au fost izolaţi în spital. Salariaţii pozitivi au fost izolaţi la serviciu, spital sau la domiciliu. Membrilor familiilor salariaţilor pozitivi li s-a instituit măsura carantinei la domiciliu“, se precizează într-un comunicat de presă al DSP Neamţ.
 

Cazuri şi la judecătorie, şi la casa de asigurări

Şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ s-a „cuibărit“ virusul, la această instituţie fiind infectaţi 10 persoane. S-au luat măsurile epidemiologice prevăzute de proceduri, activitatea a fost
suspendată până astăzi, 12 octombrie 2020 şi urma să se decidă dacă se va redeschide. 
 
Un alt focar Covid a fost depistat în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, în nedorita situaţie fiind cinci salariaţi, cazurile pozitive fiind izolate la Spitalul Judeţean şi a fost instituită măsura carantinei contacţilor direcţi. În urmă cu o lună, coronavirus fusese depistat şi la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Bicaz. 
 
O situaţie neplăcută este şi la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, în urma testelor fiind confirmate încă 31 de cazuri la salariaţi, personal medical şi administrativ. 
 
„Până în prezent nu au fost înregistrate focare în unităţi de învăţământ. 366 de persoane confirmate COVID-19 sunt internate în cele două spitale suport Covid-19 din Neamţ, iar zece erau internate la ATI“, transmite DSP. 
 
Astăzi, un angajat al ISU Neamţ a fost depistat cu Covid-19, fiind vorba despre un cadru militar, al
unsprezecilea de la începutul pandemiei. La acest moment, doi pompieri se află internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ. 
 
Conform DSP, recrudescenţa din ultima perioadă a epidemiei în Neamţ este confirmată şi de alte date statistice. De la 1 august şi până în 9 octombrie au fost înregistrate 2.589 de cazuri, localităţile cu cele mai multe situaţii de infectare fiind municipiile Piatra Neamţ, cu 198 cazuri şi Roman, cu 185. În ceea ce priveşte vârsta persoanelor confirmate pozitiv, se menţionează şi 33 de cazuri de persoane cu vârstă sub 19 ani. 
 
„În perioada 2-9 octombrie 2020, au fost raportate 592 cazuri noi şi 7 decese. În această perioadă au fost depistate şi anchetate mai multe focare de familie şi de colectivitate“, mai anunţă Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările