Corupţie la Ambulanţă, date picante din anchetă. Zeci de mii de lei şi euro, găsiţi la directorul arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
morenciusefu

După cum reiese din motivarea deciziilor de arestare, la percheziţiile efectuate în acest dosar de corupţie au fost descoperite mari sume în euro şi lei

Ancheta în cazul mitei de la Ambulanţa Neamţ, unde un concurs de angajare a fost trucat, mita fiind de 48.000 de euro, scoate la iveală noi detalii „picante“, după cum rezultă din motivarea arestării de la Tribunalul Bacău a directorului Dan Morenciu, alături de asistentele şefe Luminiţa Rozonschi şi Elena Preda. 

La descinderi au fost descoperite mari sume de bani, în euro şi lei. În momentul flagrantului de la o spălătorie din Piatra Neamţ, pe 18 mai 2022, asupra managerului, care se întâlnise anterior cu Elena Preda, s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro. 

Anchetatorilor, cel în culpă le-a spus că nu ştie ce este în ele, cel maiprobabil fiind vorba despre fişele de pontaj ale angajaţilor serviciului. În portofel, ca bani de buzunar, acuzatul avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei. Surprize au fost şi la domiciliu. 

Directorului i s-a solicitat să predea de bunăvoie bunurile şi înscrisurile care arputea avea legătură cu dosarul penal întocmit, iar acesta a precizat că deţine acasă mai multe sume de bani în lei şi euro, dar  nu ştia cuantumul exact al acestora. Era vorba despre 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. 

„MDD a prezentat şi predat apoi urmatoarele sume (...): Dintr-o borsetă gri cu inscripţia Malizia Uomo suma de 30.000 de euro, după cum urmează: suma de 20.000 de euro, compusă din 186 bancnote de 50 de euro, 81 de bancnote de 100 de euro şi 13 bancnote de 200 de euro; -un plic de culoare roşie ce conţine suma de 5.000 de euro compusă din: 100 de bancnote de 50 de euro, prinşi cu o banderolă de hârtie cu sigla Băncii Transilvania“, se arată în motivarea arestării. 

Şi cei opt mituitori au fost arestaţi 

La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi anchetatorii au găsit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în euro fiind ascunsă într-un pantof: „A fost identificată asupra numitei RML, în pantoful drep, suma de 2.500 de euro. (...) Şi despre această sumă precizează că i-a fost dată de către mama acesteia (...) şi tot pentru achitarea în avans a unei părţi din creditul de nevoi personale“. 

Directorul Dan Morenciu are vârsta de 67 de ani, a fost numit în funcţie de trei luni şi urma să se pensioneze în toamna acestui an, dacă nu cumva îi era prelungit mandatul. Împreună cu asistentele au măsluit, în perioada 02-10 mai, un concurs de angajare. Independent de înţelegerea avută cu managerul Ambulanţei Neamţ, Elena Preda ar fi primit de la opt candidaţi 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. 

În acest caz, pe data de 27 mai, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bacău au decis reţinerea celor opt persoane care au dat mită. Ei lucrau pe perioadă determinată în cadrul Substaţiei Târgu Neamţ şi doreau angajări definitive pe posturi de şoferi şi brancardieri. A doua zi, Tribunalul Bacău a dispus arestarea lor. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cal înjunghiat mortal în timpul unui furt. Care este sentinţa pentru făptaş

Vicii, tabieturi şi pasiuni nevinovate din veacuri trecute. Obiecte inedite ale unor mari familii de boieri FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite