Concluzii amare după o campanie de sterilizare. „Au maşini de mii de euro, dar nu dau 10 lei pentru câinii lor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii echipei Nomad Vet, la Pângaraţi, Neamţ FOTO Facebook
Membrii echipei Nomad Vet, la Pângaraţi, Neamţ FOTO Facebook

O campanie de sterilizare a câinilor a avut rezultate notabile în câteva localităţi din Neamţ, dar cei care s-au implicat în acţiuni au rămas cu un gust amar.

Clinica mobilă a Asociaţiei Nomad Vet, cu sprijinul unor fundaţii din străinătate şi al voluntarilor, a organizat o campanie gratuită de sterizare a câinilor cu şi fără stăpân din câteva localităţi ale judeţului Neamţ. 

Ea a avut loc în perioada 23 mai - 3 iunie 2022, timp în care 217 exemplare au fost supuse unor intervenţii chirurgicale. A fost vorba despre 42 de masculi şi 175 de femele, doar 37 de câini fiind fără stăpân. Acţiunile asociaţiei s-au derulat

în oraşele Bicaz, Roznov şi Târgu Neamţ, plus comunele

Pângăraţi şi Podoleni. 

Organizatorii şi voluntarii sunt mulţumiţi de ceea ce au realizat, dar au rămas dezamăgiţi de ceea ce au constatat. Aproape toţi câinii cu stăpân erau lipsiţi de orice fel de 

îngrijire veterinară. 

„Nicio vaccinare sau deparazitare, niciun vaccin antirabic, nu aveau microcip şi nici carnet de sănătate. Ne indignează faptul să vedem proprietari care vin cu maşini scumpe

de mii de euro la o campanie gratuită. Nu am refuzat pe nimeni de dragul animalelor, dar când cineva se prezintă cu un SUV şi nu a cheltuit nici măcar 10 lei pe un carnet de sănătate şi nici 50 de lei pentru un vaccin pentru câine, rămânem fără cuvinte“, a comunicat Nomad Vet. 

În timpul campaniei, membrii echipei au avut parte de lucruri plăcute, dar şi neplăcute. Dintre cei 17 primari contactaţi, doar edilul de la Târgu Neamţ, Vasile Harpa, i-a primit personal, punându-le la dispoziţie o locaţie. În schimb, La Bicaz, voluntarii s-au lovit de dezinteresul administraţiei în a-i sprijini, dar şi de reticenţa localnicilor. 

„Cum adică au responsabilităţi faţă de animale?“

„Noi am alergat să prindem maidanezi sau să discutăm cu oamenii să aducă patrupedele la castrat. Mulţi au refuzat. Cine suntem noi? Cum adică au responsabilităţi faţă de animale? Cum adică să nu ţii câinele în lanţ de jumătate de metru, fără apă sau mâncare? Unde eşti Primăria Bicaz, care ar trebui să fii aici cu noi, din casă în casă?“, arată Mirela Arvinte, voluntar şi reprezentant în România al asociaţiilor din Germania şi Franţa implicate în acţiune.

   

ciinesteril2

În timpul campaniei su fost sterilizaţi peste 200 de câini FOTO Facebook

Sursa citată mai spune că a văzut câini extremi de slabi, un pui de 2-3 luni, canish, în lanţ, opinând că doar a hrăni un exemplar nu înseamnă şi a-l îngriji aşa cum se cuvine. Totuşi, la Bicaz, clinica mobilă şi membrii ei au fost spijiniţi de pompierii voluntari ai oraşuli, care i-au găzduit în curtea remizei. 

O satisfacţie a fost faptul că multe persoane au profitat de această oportunitate atât pentru bunăstarea animalului lor, cât şi a comunităţii în care trăiesc, îndeplinind astfel şi o obligaţie. Conform legislaţiei din România, doar câinii de rasă şi utilitari fac excepţie de la operaţia de sterilizare. Sancţiunea pentru lipsa acesteia este cuprinsă între 5.000 de lei şi poate ajunge până la 10.000. 

O experienţă plăcută a fost la Pângaraţi, una care-i situată pe malurile unui lac de acumulare, fiind înconjurată de culmi împădurite: „Două zile am campat vetmobilul în Pângaraţi, la fostul cămin cultural. Peisajul atât de frumos, încât ai sta toată ziua să-l contempli. Suntem norocoşi si de vreme frumoasă, aşa că lucrăm cât e ziua de lungă şi ne odihnim activ privind munţii“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Povestea uneia dintre cele mai frumoase zece gări din România. Un celebru ordin de război s-a dat de aici FOTO

Misiune „specială“ a pompierilor, soldată cu adoptarea unui pisoi. De unde a fost salvat

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite