Compresa-minune inventată în România. Nu intră în contact cu rana şi „vindecă plăgile în cel mult 14 zile de la operaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filip Panait, medic de familie dintr-o comună din Neamţ, a obţinut trei premii la Salonul Internaţional Pro Invent de la Cluj Napoca pentru o “compresă inteligentă”, proiect la care a lucrat peste 10 ani.

Filip Panait (54 de ani), medic de familie în comuna Bîra, din judeţul Neamţ, a primit recent o triplă recunoaştere a muncii pe care a depus-o timp de un deceniu la realizarea unei invenţii în domeniul medical. 

El s-a prezentat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent (ediţia a XIV-a), eveniment desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 23-25 martie cu dispozitivul compresa chirigucală pediculată, sau „compresa inteligentă”, cum ar fi traducerea în limbajul uzual.

Aprecierile s-au concretizat în diploma de excelenţă şi medalia de aur cu menţiune specială din partea juriului Salonului, diploma şi cupa Forumului Inventatorilor Români Iaşi şi diploma de excelenţă din partea Asociaţiei «Iustin Capră».

Medicul Filip Panait, premiat la Salonul Internaţional de la Cluj-Napoca FOTO facebook/Filip Panait

image

“La eveniment erau peste 60 de universităţi şi institute de cercetare şi doar patru inventatori persoane fizice, dar majoritatea invenţiilor nu se aplicaseră în producţie de masă”, spune medical Panait. 

Compresa-minune

Dispozitivul creat de medical Filip Panait poartă numele de „compresă chirurgicală pediculată cu sisteme de pompe pasive pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi”. Un nume poate prea lung şi greu de înţeles pentru cei nefamiliarizaţi cu limbajul medical.

„Este o vorba de o compresă medicală inteligentă, care asigură rapid vindecarea plăgilor. Compresa nu aderă la plagă, ci «pluteşte» pe rană. Tehnic vorbind, compresa formează la nivelul plăgii o interfaţă activă din punct de vedere biologic, prin menţinerea unui mediu umed optim, ea transferând atribuţiile de protecţie către stratul exterior. Fiecare compresă este compusă dintr-un număr foarte mare de pediculi, care contribuie la absorbţia modulată şi unidirecţională a fluidelor din plagă, printr-un sistem de pompe pasive. Dispozitivul înlocuieşte pentru un timp funcţiile ţesutului lezat şi permite vindecarea rapidă a plăgilor operate, în cel mult 14 zile de la intervenţia chirurgicală“, îşi descrie invenţia Filip Panait.

Cum funcţionează compresa pediculată FOTO: ziarulderoman.ro

compresa

Ca utilitate, această compresă poate fi folosită atât în timpul intervenţiilor chirurgicale, când trebuie absorbit sângele din zona operaţiei, cât şi postoperator, în plăgile cronice (cum sunt ulcerul varicos sau plăgile arse).

„Compresa are nişte asperităţi şi nu aderă pe rană, lăsând scame, aşa cum se întâmplă cu cele din tifon folosite în mod curent. Ea absoarbe sângele, sau alte fluide din plagă, până la de zece ori greutatea ei, şi are nişte pompe care elimină aceste fluide. Nu este un circuit dublu, nu e ca un burete, ci este un circuit unidirecţional, spre exterior. În acelaşi timp, nici rana nu este uscată de tot, pentru a permite regenerarea ţesutului”, spune medicul inventator. 

Cum funcţionează compresa pediculată FOTO: ziarulderoman.ro

compresa

Mai facil cu cercetarea, tare greu cu Fiscul

Prima încercare a medicului Filip Panait pentru a realiza o astfel de compresă a avut loc la începutul anilor 2000, iar în 2001 a obţinut medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva. Timp de mai bine de 10 ani, el şi-a perfecţionat invenţia, şi chiar a pus-o în practică, producând comprese într-o mică făbricuţă din comuna Bîra, unde are şi cabinetul medical. În 2013, invenţia a fost brevetată, iar anul trecut, tot la Geneva, a obţinut medalia de argint la salonul de inventică.

Filip Panait şi ambasadorul României în Elveţia, Anca Opriş (în mijloc) la Salonul de inventică de la Geneva, aprilie 2015 FOTO facebookFilip Panait

image

“Ajunsesem să produc compresele într-o unitate unde aveam 25 de angajaţi, toţi cu carte de muncă, şi aveam şi clienţi, spitale şi depozite farmaceutice din ţară. La un moment dat însă nu am mai putut, pentru că trebuia să plătesc TVA-ul înainte de facturare.

„Nu-mi mai pot permite să mă ocup de producţie pentru că cheltuielile sunt mari. Ajunsesem la datorii de vreo 24.000 de lei, nu era o sumă extreme de mare, dar sistemul fiscal nu te ajuta deloc şi atunci am hotărât să închid făbricuţa. Dacă statul roman ar prelua producţia la nivel industrial, s-ar asigura cel puţin 1000 de locuri de muncă şi ar fi astfel de comprese chirurgicale nu doar pentru România, ci şi pentru alte ţări. Acum, în spitale, se folosesc comprese din tifon confecţionate în sălile de operaţii, sau în sala de alături. Asistenta şefă, cu celelalte asistente şi eventual cu pacienţii, taie tifon şi fac comprese, lucru care este ilegal. Te duci la doctor, te operezi şi nu ştii dacă  nu s-a folosit tifon cum se pune la uşă plasă ca să nu intre muştele”, spune medicul Panait. 

90% muncă, 10% hazard

Medicul din Bîra este revoltat că statul român nu încurajează, şi nici măcar nu recompensează eforturile celor care pot să îmbunătăţească actul medical prin astfel de invenţii, sau munca de cercetare depusă.

„Eu am muncit mai bine de zece ani ca să ajung să-mi brevetez invenţia, unii ar spune ce e aşa mare lucru. E adevărat că există pe piaţă comprese unidirecţionale, dar acelea sunt electrice, depind de o priză, nu sunt autonome. În tratatul de aderare la UE semnat de România scrie că ţara noastră trebuie să stimuleze cercetarea şi inovarea. Un doctor în ştiinţe medicale beneficiează de un spor de 15%, dar ca medic de familie nu mi se dau aceşti bani prin Casa de Asigurări de Sănătate”,  mai spune medicul care se pregăteşte ca luna viitoare să-şi susţină lucrarea de doctorat la Sibiu, unde este cuprinsă şi munca pentru invenţia sa.

“Compresa mea este 90% muncă, iar 10% este hazard, acesta fiind celălalt nume al lui Dumnezeu. De asta mi-am dat seama după ce am terminat lucrul la invenţie”, mai spune medicul tentat, nu o dată să plece în altă ţară.

Filip Panait premiat cu medalia de argint la Salonul de la Geneva,aprilie 2015 FOTO facebook/Filip Panait

image

“În fiecare lună mă cheamă din Franţa să mă duc acolo, 11.000 de euro pe lună nu câştig în viaţa mea. Mi-au propus să mă mut cu totul, îmi găsise un primar şi casă, la vreo 20 de km de Paris, dar parcă nu mă-ndur. Dacă nu facem ceva repede, România va ajunge ca Franţa cât de curând, dar nu avem suficienţi medicii pregătiţi din Republica Moldova, că din China nu cred că vin”.

Planuri pentru “detronarea” petrolului

Filip Panait este recuonscut pentru activitatea sa în domeniul invenţiilor, astfel de „porniri” având chiar din perioada în care era student la Facultatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” din Iaşi. „Atunci inventasem o mănuşă chirurgicală care îşi schimba culoarea când era înţepată”, îşi aminteşte medicul de familie. El spune că are în plan o altă invenţie care poate revoluţiona chiar lumea.

„E vorba de fabricarea de hematii sintetice cu rol de acumulare şi transfer de energie electrică necesară în industria auto şi numai. Voi folosi mecanismele biologice de la om, iar dacă cercetarea îi reuşeşte, vom putea spune că rolul petrolului ia sfârşit, nu mai are rost în industria auto. Principul este că pot fi generate puteri foarte mari cu aceste hematii sintetice introduse într-un lichid, iar încărcarea unei maşini de la prize speciale, ar dura cât durează acum la pompa de la benzinărie. Ar echivala cu numărul de kilometri parcurşi după un plin de carburant”, mai spune inventatorul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite