Codrii Neamţului în flăcări. Ipoteza şocantă privind cauzele izbucnirii incendiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se pare câ incendiul de pe malul lacului de acumulare a fost provocat intenţionat. FOTO: tvmneamt.ro
Se pare câ incendiul de pe malul lacului de acumulare a fost provocat intenţionat. FOTO: tvmneamt.ro

Pompieri, silvicultori şi voluntari participă, de aproape 20 de ore, la stingerea flăcărilor izbucnite în zona barajului de la Bicaz, comuna Borca, şi de lângă Mănăstirea Petru Vodă

Cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ, împreună cu personalul ocoalelor silvice, voluntari şi membrii unui club off-road, intervin pentru localizarea şi stingerea unor incendii de vegetaţie forestieră. Flăcările au izbucnit luni după-amiază, în trei puncte diferite ale judeţului, dar toate situate în zona de munte a Neamţului. 

În jurul orei 14.00, pompierii au fost solicitaţi să intervină la un incendiu din apropierea oraşului Bicaz, pe o coamă împădurită situată deasupra barajului, pe malul stâng al Lacului de acumulare Izvorul Muntelui.

„Pompierii de la Detaşamentul Piatra Neamţ, alături de un echipaj de pompieri voluntari de la serviciul oraşului Bicaz, intervin cu patru autospeciale pentru localizarea şi stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată“, a transmis ISU Neamţ. 

Misiunea a fost dificilă pentru că maşinile forţelor de intervenţie nu au putut ajunge până la locul unde se manifestau flăcările din cauza terenului greu accesibil. 

Potrivit pompierilor, ar fi fost trei focare de incendiu, dar inginerul Viorel Timişescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ, a avansat ideea că ar fi cinci locuri unde au izbucnit flăcările, fiind indicii că focul a fost provocat intenţionat. 

Conform tvmneamt.ro, suprafaţa pe care s-a produs incendiul aparţine unei persoane private, care deţine în zonă circa 1.000 de hectare şi este administrată de Ocolul Silvic Borca. Zilele viitoarea urma ca amplasamentul să fie dat spre întreţinere unui ocol silvic din judeţul Suceava. 

În această dimineaţă, cadrele de la ISU Neamţ se aflau în în zonă, efectuând cercetări pentru a stabili cauza incendiului de vegetaţie. Dacă ipoteza unei „mâini criminale se confirmă“, ancheta va fi preluată de poliţişti în cadrul unui dosar penal de distrugere prin incendiere.

La Borca, 50 de hectare efectate

Cauza incendiului din zona Sabasa urma să fie stabilită de cadrele ISU. FOTO: isuneamt 

borcafoc

Un alt incendiu de mari dimensiuni a izbucnit luni, 11 mai, în zona localităţii Sabasa, din comuna Borca, fiind afectate aproximativ 50 de hectare, inclusiv din fondul forestier. Alarma în acest caz s-a dat la ora 15.20. 

„Pentru localizarea şi stingerea incendiului au intervenit 23 de pompieri (un ofiţer şi 22 subofiţeri) de la Detaşamentul Târgu Neamţ şi Garda 2 de Intervenţie Poiana Teiului), voluntari din cadrul Serviciului de Urgenţă Borca, lucrători de la Ocolul Silvic Borca şi membri ai Clubului Off-Road. Incendiul a fost localizat şi se intervine pentru lichidarea lui. Intervenţia se desfăşoară în teren cu acces dificil. Suprafaţa pe care se manifestă incendiul este de aproximativ 50 hectare“, a declarat sublocotenet Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. 

De menţionat că la ora când s-a raportat incendiul de la Sabasa, pompierii voluntari şi silvicultorii din Borca se îndreptau pentru a interveni la incidentul similar din pădurea de pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, dar au fost întorşi din drum. Astăzi, la ora 11.00, forţele de intervenţie încă se aflau la Borca, pentru lichidarea focarelor de incendiu. 

Şi această misiune a fost deosebit de dificilă din cauza terenului accidentat şi în pantă, apa fiind transportată în rucsaci din zona unde au rămas autospecialele pompierilor sau din locul până la care puteau sâ urce maşinile de teren şi ATV-urile celor de la Club Off-Road. C

Cadrele ISU urmau să stabilească ce a stat la baza producerii nedoritului incident. Tot ieri, o altă alarmă la pompieri s-a dat la ora 18.00, când s-a solicitat ajutor pentru stingerea flăcărilor ce cupriseseră o păşune din apropierea Mănăstirii Petru Vodă, comuna Poiana Teiului. 

A existat pericolul ca incendiul să se propage la pădure, dar operaţiunile de stingere au fost mai uşoare, terenul nefiind accidentat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite