Cocoaşele de pe străzi bagă cuie în roţile maşinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii au ajuns să ocolească dispozitivele instalate pe stradă, la fel ca gropile, ca să nu-şi distrugă anvelopele.

Venirea primăverii i-a scăpat pe conducătorii auto de zăpadă, dar le-a provocat o nouă problemă, în afară de gropi. Cocoaşele montate pe străzi, cu scopul de a-i obliga pe şoferi să reducă viteza, au devenit un pericol pentru cauciucuri. 13 din cele 17 praguri montate în preajma trecerilor de pietoni sunt deteriorate, iar în asfalt au rămas doar şuruburile de prindere.
„Chiar dacă nu sunt ascuţite, mi-e frică să nu-mi tai cauciucul în ele“, ne-a spus şoferul Toader Miron, după ce a ocolit cu grijă un astfel de limitator. Un taximetrist bănuieşte că unul dintre cauciucuri i s-a făcut ferfeniţă după ce a trecut peste şuruburile pragului. „Mi s-a spart un cauciuc la puţin timp după ce am trecut peste cocoaşe“, a zis Mihai Atodiresei, taximetrist.

Garanţie de doi ani
Edilii spun că limitatoarele de viteză au sărit din cauza plugurilor folosite la deszăpezire pe timpul iernii, dar că acestea vor fi montate din nou de societatea Publiserv, cea care s-a ocupat de instalarea cocoaşelor. „Societatea Publiserv a făcut deszăpezirea şi tot ei au obligaţia să asambleze părţile componente lipsă, pentru că e vorba aici de garanţia lucrării, care este de doi ani“, ne-a declarat viceprimarul Dragoş Chitic, preşedintele Comisiei Rutiere din cadrul primăriei.

Chiar în faţa primăriei, zona traversării pietonale nu mai are decât urmele fostelor cocoaşe din cauciuc. E drept că şuruburile sunt tasate ca să nu pericliteze siguranţa roţilor, dar nu la fel se întâmplă pe străzile Petru Rareş sau Orhei, unde şuruburile au rămas înfipte ameninţător în asfalt. „Aşteptăm să se ducă de tot zăpada şi le vom monta la loc. Împreună cu cei de la primărie vom stabili dacă e cazul să mărim şi numărul de cocoaşe“, a promis Emilia Tudorancea, directorul societăţii Publiserv.

Nu toţi şoferii sunt convinşi de utilitatea acestor dispozitive. Mulţi le ocolesc, sau nu reduc viteza, deşi sunt avertizaţi din vreme de prezenţa acestora. Dar poliţiştii susţin că dispozitivele au redus numărul de accidente.

2-3 accidente lunar
„Limitatoarele îşi au rostul lor, chiar dacă unii le mai ocolesc. În urmă cu doi ani, rata medie a accidentelor care aveau loc în zona traversărilor din preajma şcolilor din Piatra Neamţ era de două- trei evenimente în fiecare lună. După instalarea limitatoarelor, accidentele au fost mult mai rare“, a precizat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

La începutul anului trecut primăria a decis să amplaseze astfel de dispozitive pe strada Fermelor, în urma unui accident grav. La vremea respectivă, o mamă gravidă şi un copil şi-au pierdut viaţa, după ce au fost accidentaţi de un TIR angajat într-o depăşire.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite