Clanul interlop Capră: şantaj, camătă şi teroare. „Ne-a ameninţat că ne violează copiii, iar pe femei le scoate la stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Capră, unul dintre liderii grupării infracţionale FOTO Adevărul
Vasile Capră, unul dintre liderii grupării infracţionale FOTO Adevărul

Cinsprezece membri ai unei reţele de criminalitate organizată, acuzaţi de cămătărie, şantaj şi infracţiuni cu violenţă, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT. Capii reţelei foloseau comandouri formate din minori sub 14 ani, care nu puteau fi traşi la răspundere penală.

Constituire a unui grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj. Acestea sunt acuzaţiile aduse membrilor unui clan interlop din Piatra Neamţ, care au format o structură bazată pe relaţii familiale, fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi. 

Primele percheziţii şi reţineri în acest caz au avut loc pe data de 19 mai 2020, opt persoane fiind arestate. Recent, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 15 persoane, care au terorizat locuitorii din trei cartiere de locuinţe sociale din Piatra Neamţ, activitatea infracţională derulându-se pe o perioadă de 3 ani, între 2017 şi 2020.

Au fost deferiţi justiţiei liderul grupării, Dan Capră, şi „locoteneţii“ Mihai Capră, Vasile Capră, Mihai Iulian Capră, Mihai Lucian Lazăr, Eduard Stejar, Ana Maria Toma, Garofiţa Capră, Florica Nicoleta Lazăr, Gheorghiţă Rusu, Constantin Capră, Andrei Narcis Lazăr, Maria Farmacista Lazăr, Iulian Bozu şi Elena Borcoi. 

Gruparea a terorizat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, iar cei care nu plăteau taxe de protecţie erau bătuţi şi siliţi să părăsească locuinţele. Cămptarii ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le sunt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi de care beneficiau victimele. 

În cazul în care unul dintre debitori nu achita „rata“ la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute violenţele.

Taxe de protecţie pentru a li se permite să stea în locuinţele sociale

„S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, din Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinînd de SC Locativ Serv.

Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinîndu-i pe chiriaşi să părăsească respectivul cartier“, comunica DIICOT. 

Anchetatorii mai precizau că locuinţele rămase libere erau gestionate de membrii grupului, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii din subordinea Primăriei Piatra Neamţ, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi jafuri. 

După primele arestări din acest caz, anchetatorii au descins iar la o parte din membrii grupării, la jumătatea lunii iunie 2020. Vizate erau câteva persoane care au pus la cale intimidarea şi agresarea martorilor din dosarul „fraţilor“ aflaţi în detenţie, pentru ca să-şi retragă plângerile penale. 

„La comiterea infracţiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal“, comunica DIICOT. Unei părţi vătămate i s-a cerut să-şi modifice declaraţia dată în faţa organelor judiciare, pentru ca cei arestaţi să poată fi judecaţi în stare de libertate, iar dacă o nu o face membrii clanului se vor răzbuna pe el şi pe familia sa. 

Alt martor a fost urmărit prin cartierul Speranţa, iar în jurul orei 22:30, şapte persoane i-au aplicat o cerecţie fizică, întrucât considerau că este responsabil pentru arestări, agresiuni continuând în locuinţa sa, acolo unde a fost bătură şi concubina, mesajul transmis fiind că membrii familei vor fi ucişi. 

Apelarea la „toate mijloacele”, pentru retragerea unei plângeri

Dintre cei arestaţi, Vasile Capră, de 38 de ani, fratele liderului grupării, Dan Capră, era deja după gratii din prima lună a acestui an, la Penitenciarul Bacău, în urma altui dosar penal de şantaj, fapte comise în perioada 26 decembrie 2019 - 6 ianuarie 2020. Ancheta a stabilit că Vasile Capră continua să comită infracţiuni şi din închisoare. El cerea şi aici taxă de protecţie şi îi dirija pe membrii grupării pentru recuperarea unor „biruri“ de la comercianţii dintr-o piaţă din Piatra Neamţ. În detenţie, a cerut de la un deţinut 400 de euro ca să-l protejeze, ameninţându-l că va fi violat de el şi de alţi arestaţi dacă nu plăteşte.

Cercetările au stabilit că Vasile Capră le-a solicitat rudelor să aibă „grijă“ de o persoană care îl reclamase, pentru a-şi retrage plângerea, iar fratelui său, aflat atunci în libertate, să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct, pentru retractarea acuzaţiilor, spunându-i să apeleze la „toate mijloacele”. 

De asemenea, acesta i-a mai cerut să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie. Vasile Capră cerea bani şi unor persoane ce locuiau în cartierul Văleni 1, suma fiind de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin.

Pentru a fi „convingător“ ameninţa victimele că le violează copiii, iar pe femei că le obligă să se prostitueze. Din cauza presiunilor, mulţi din cei vizaţi şi-au părăsit casele.

„Pe 26 decembrie 2019, au venit mătuşa, unchiul şi fratele din Spania să facă sărbătorile acasă. Unchiul a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în... Avem şapte copii...Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“, spunea una din victimele şantajului.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Când va fi înmormântată Draga Olteanu Matei

Şeful CJ Neamţ a invitat partidele „la consultări” pentru numirea noii conduceri a spitalului morţii, dar a primit un răspuns dur: „Un călău!”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite