Cinci sfaturi din perioada interbelică pentru sănătate şi frumuseţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România interbelică, educaţia sanitară era o preocupare a multor publicaţiilor, unele din ele nu neapărat cu tematică medicală.

În perioada dintre cele două războaie mondiale, Laboratorul Vorel de la Piatra Neamţ era între cele mai moderne din ţară, firma purtând denumirea „Farmacia Vorel - Laborator chimico-farmaceutic”. Produsele folosite pentru diverse afecţiuni sau cele cosmetice erau mediatizate şi prin intermediul revistei cu apariţie lunară „Sănătatea pentru toţi“, o publicaţie ce avea drept scop declarat „ridicarea stării sănătăţii poporului“.   

Lansată în anul 1933 sub administraţia şi redacţia Laboratorului Vorel, revista cuprindea o parte medicală şi una literară, şi constituia un mijloc de promovare a produselor realizate în laboratorul Vorel.

În revista Sănătatea pentru toţi (nr. 7-8 din anul 1934), la rubrica „Abecedarul sănătăţii şi al frumuseţii“, erau prezentate şi detaliate câteva sfaturi (unele valabile şi în zilele noastre) pentru prevenirea unor afecţiuni frecvente, dar şi pentru întreţinere. Acestea se referau la călirea organismului, igiena gâtului, modul corect de alimentaţie, sau îngrijirea danturii şi a părului. 

Mâncaţi încet şi mestecaţi bine, căci veti uşura foarte mult munca stomacului. Se cunoaşte doar zicala: <O mâncare bine mestecată, e pe jumătate digerată (mistuită)>. Observând cu sfinţenie această regulă, vă veţi păzi de multe boli de stomac“.

Îngrijiţi-vă regulat dinţii. Pentru a putea fărâmiţa şi mesteca bine alimentele, trebuie sa avem dinţi sănătoşi. Se înţelege deci uşor importanţa unei bune îngrijiri a dinţilor şi a gurei pentru sănătatea noastră. Raţionala întreţinere a dinţilor se face curăţindu-i regulat cu o bună pastă de dinţi, cel puţin dimineaţa şi seara, dacă nu după fiecare masă cum trebuie.

Perierea dinţilor cu pastă se va face nu numai pe faţa dinafară a dinţilor, ci şi pe partea lor internă. Numai frecând astfel în toate direcţiunile cu peria, vor fi scoase toate resturile alimentare şi se vor păstra dinţii sănătoşi. După aceasta veţi clăti gura cu apă căldicică în care veţi pune câteva picături din Elixirul dentifrice York. Această îngrijire a dinţilor costă foarte puţin şi aduce foloase foarte mari, căci vă veţi feri de dureri şi cheltueli prea mari pentru mai târziu. Pentru repararea dinţilor stricaţi, vă veţi adresa îndată unui dentist.

Îngrijindu-vă bine dinţii, vă îngrijiţi prin aceasta întreg organismul, căci e ştiut ce rol important au dinţii în viaţa noastră. Nu mai vorbim de faptul că nimic nu este mai frumos şi mai atrăgător, decât o gură împodobită cu dinţi albi, curaţi, strălucitori“

Mătreaţa este semnul cel mai serios de pericolul în care se află părul nostru. Din nenorocire nu se dă nici o atenţie acestui fapt, până ce nu începe căderea părului. Un tratament energic (tratamentul Sebol) întrebuinţat la timp, distruge mătreaţa, opreşte căderea părului şi vă fereşte deci de chelie“.

Soluţii contra răcelii: plimbări şi frecţii cu apă de colonie

Vine toamna, vine iarna! În timpul iernei răcesc mai cu seamă oamenii plăpânzi, moleşiţi, cari stau mereu în casă, adică aceia cari nu sunt obişnuiţi cu aerul rece. Dacă doriţi deci să puneţi organismul dv. în stare să se apere de răceli, faceţi plimbări acum, toamna. Plimbaţi-vă la aer curat cel puţin un ceas pe zi, oricum ar fi vremea, ca să vă obişnuiţi cu aerul rece. Bineînţeles, vă veţi îmbrăca bine. Aceste plimbări sunt de mare folos. Dimineaţa la sculare fricţionaţi-vă pe tot trupul cu apă de colonie. Veţi observa ca picioarele să vă fie întotdeauna calde. Ghetele şi ciorapii uzi trebuie schimbaţi îndată“.

Higiena gâtlejului. Gâtlejul este poarta prin care intră în organism numeroase boli infecţioase şi molipsitoare. A păzi gâtlejul de înrâuririle dăunătoare înseamnă deci a păzi organismul de o mulţime de boli. Cauza cea mai obişnuită a răcelei este respiraţia prin gură. Respiraţia este funcţia nasului şi nu a gurei. Respirând prin nas aerul e încălzit, umezit, curăţat de praf. Gura nu poate face toate acestea. Inspirând prin gură, aerul va intra de-a dreptul în gât, rece şi cu tot praful, iritând laringele. De aici vin de multe ori răguşala şi gâlcile.

Fumul de tutun are de asemeni o acţiune foarte vătămătoare asupra gâtlejului. Pentru a ne păzi de bolile care pătrund prin gât, e bine să facem din când în când gargară, cu o soluţie antiseptică făcută dintr'o lingură de Perox (un antiseptic energic) la un pahar de apă fiartă şi răcorită“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite