Chirurgul care-l tratează în Belgia pe tânărul român ars într-o explozie la Piatra Neamţ: „Operaţia de la Iaşi pare a fi făcută de nişte amatori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Timiş Pavel Povescu a relatat în detaliu pe contul personal de Facebook haosul birocratic pe care a trebuit să-l înfrunte pentru a reuşi transferul la un spital din Belgia a unui tânăr ars într-o explozie la Piatra Neamţ.

Deputatul timişean a condus demersurile care au vizat transferul în Belgia al tânărului de 30 de ani grav rănit în explozia apartamentului în care locuia.

Pavel Popescu a povestit în detaliu hăţişul birocratic care a cauzat aprobarea transferului în străinătate a pacientului abia după 26 de ore de la producerea deflagraţiei. Tânărul are arsuri grave, pe 75% din suprafaţa corpului, iar viaţa lui este în continuare în pericol, deşi a ajuns joi, 1 noiembrie, în Belgia şi este tratat în condiţii medicale corespunzătoare acolo.

În prima fază, spitalul belgian a refuzat primirea pacientului deoarece statul român nu achitase facturile eliberate după ce doi mineri români cu arsuri grave fuseseră trataţi tot acolo, în cursul lunii iunie. „Primesc un email de la Serge (n.r. - directorul spitalului din Belgia) dar şi un mesaj pe telefon în care îmi spune: pacientul nu poate fi acceptat din cauză că plăţile pentru cei doi mineri pe care îi transferasem în luna iulie nu au fost făcute. Directorul spitalului dorea astfel un avans de 15.000 de euro", relatează deputatul Pavel Popescu pe Facebook.

Acesta mai spune că a fost nevoit să ajungă până în preajma premierului Dăncilă pentru a putea obţine acordul transferării banilor în Belgia de către Ministerul Sănătăţii.

Deputatul liberal mai arată, prin descrierea evenimentelor, că statul român este incapabil să-şi trateze pacienţii arşi, la 3 ani după tragedia din clubul Colectiv. „După 3 ani în care am repetat mereu faptul că în România nu exista NICIUN pat pentru tratarea unui mare ars, ci doar improvizaţii, MS Sorina Pintea recunoaşte acest lucru. În tot acest timp s-au vehiculat variante cu 5, 8, 10, 11 paturi. Medicul chirurg belgian care l-a operat azi noapte pe Alexandru ne-a spus că operaţia de la Iaşi pare a fi făcută de nişte amatori. Vă spun eu de ce: pentru că doctorii aceia minunaţi care l-au operat şi l-au stabilizat, nu au NIMIC. Nu au dotări, opereză cu ce pot. Au doar jurământul pe care l-au făcut atunci când au decis să păşească pe acest drum. Avem 3 centre de mari arşi care ar putea reprezenta o variantă cât de cât OK pentru tranziţia spre un standard european. Din păcate, nu sunt dotate. Din cauza imbecilităţii, incompetenţei şi nepăsării unor funcţionari publici şi a unui sistem bolnav", mai arată deputatul în postare.

La Iaşi, pacientul a ajuns în seara zilei de 31 octombrie, în jurul orei 20.00, abia după 6 ore de la producerea exploziei. Medicii de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde tânărul a fost transportat iniţial, au cerut coordonatorilor SMURD să-l preia cu elicopterul pentru a-l transfera la Iaşi, dar solicitatea le-a fost respinsă pe motiv că nu corespund codiţiile meteo. Din acest motiv, pacientul a fost trasportat cu ambulanţa, drum care a durat în jur de trei ore. La Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, „a fost intubat, ventilat mecanic, preluat în Chirirgie Plastică. A fost transferat în sala de operaţii, s-a intervenit chirurgical. A fost apoi tratat în echipă de Terapie Intensivă şi Chirurgie Plastică”, a precizat Diana Cimpoieşu, şefa SMURD Iaşi.

Redăm mai jos postarea integrală a deputatului de Timiş:

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite