Cei mai frumoşi români. Povestea lui Ionică Stoica, pompierul care a devenit coşar după pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionică Stoica, pompierul care nu renunţă la lupta cu focul şi după pensionare FOTO facebook
Ionică Stoica, pompierul care nu renunţă la lupta cu focul şi după pensionare FOTO facebook

În cei aproape 30 de ani de activitate, Ionică Stoica (62 de ani) a devenit unul dintre cei mai apreciaţi pompieri care a activat în cadrul Grupului de Pompieri Petrodava din Piatra Neamţ. După trecerea în rezervă, acesta a ales să continue activitatea de prevenire a incendiilor, şi a devenit coşar profesionist.

Ionică Stoica este una din figurile cunoscute în Piatra Neamţ prin prisma meseriei şi funcţiei deţinute în cadrul Grupului de Pompieri Petrodava (şef Inspecţie PSI), şi, ulterior, în cadrul ISU Neamţ. De loc din Oneşti, Bacău, s-a stabilit în urbea de la poalele Pietricicăi în urma unei vizite făcută în zona Neamţului, impresionat fiind de curăţenia oraşului. Decizia sa a fost luată după ce a absolvit Şcoala de ofiţeri activi a MAI din cadrul Academiei Al. I. Cuza Bucureşti, în prima promoţie cea mai numeroasă (peste 100 de absolvenţi). 

Chiar dacă avea posibilitatea să ia repartiţia la Oneşti, Ionică Stoica a preferat Piatra Neamţ unde a fost repartizat la Grupul de Pompieri Petrodava.

„În 1977, în vacanţa dintre anul I şi anul II, am fost cu soţia până la Bicaz şi am rămas impresionat de cum arăta Piatra Neamţ. A contat în alegerea de a ne muta aici şi faptul că în acea perioadă, Oneştiul era al doilea cel mai poluat oraş din Europa“, spune colonelul Stoica.

La un pas de dezastru

În primii doi ani a activat la Inspecţia de prevenire a incendiilor, apoi a fost numit inspector de prevenire pe platforma chimică Săvineşti. Erau vremurile în care în unităţile de producţie lucrau aproape 20.000 de oameni (12.000 la Combinatul de fire şi fibre sintetice şi circa 7.000 la Azochim, la îngrăşăminte chimice). 

Din acea perioadă (până în 1995), are şi amintirea unui eveniment care se putea termina tragic. În 1985 s-a declanşat pe timpul nopţii un incendiu la secţia Lactamă III şi era pericolul unei explozii devastatoare deoarece în secţie erau scurgeri de lichide inflamabile. 

„Am fost anunţat primul pe la ora 1 noaptea şi, când am plecat spre Săvineşti i-am spus soţiei să se uite bine la mine că s-ar putea să nu mă mai vadă viu acasă. În plus, se auzise că un militar în termen murise deja“, spune colonelul. Acesta îşi aminteşte că, în drum spre platforma industrială, în faza lungă a farurilor vedea oameni în salopete fugind. 

„Am preluat imediat comanda dispozitivului şi, cu ajutorul celor două formaţiuni civile de pompieri de pe platformă care erau instruite de mine, s-a reuşit evitarea dezastrului. Dacă se ajungea la explozie, o mare groapă rămânea pe locul fabricii.

Spre comparaţie, cazul de la Mihăileşti, de mai târziu, era <mic copil> cum se spune“, rememorează episodul Ionică Stoica remarcând curajul pompierilor de la formaţiunile civile, primii care au intervenit înainte de sosirea pompierilor militari.

În cariera profesională, Ionică Stoica a lucrat mult timp în zona de prevenire a incendiilor, iar o paerioadă a îndeplinit şi funcţia de şef Birou Relaţii Publice din cadrul ISU Neamţ (după 2004). 

„Am avut în carieră funcţii de execuţie şi m-a bucurat acest lucru pentru că am lucrat direct cu oamenii, nu am avut subordonaţi. Mi-a plăcut să fac treaba de la cap la coadă şi acum mă întâlnesc cu oamenii de al căror respect mă bucur. Am căutat ca cei sancţionaţi să înţeleagă unde au greşit“, mai spune pompierul.

S-a reprofilat în domeniul coşeritului 

Ieşirea la pensie în anul 2005 nu a însemnat un capăt de drum pentru colonelul Stoica, ci un nou început. Cum activitatea de pompier i-a marcat toată cariera, a încercat să continue activitatea cu o preocupare complementară şi a înfiinţat o societate care prestează servicii de coşerit.

„Am aflat că există şcoală de coşari şi ştiam că pe locul doi în cazuistica incendiilor sunt problemele la coşurile de evacuare şi la sobe. Am urmat cursuri profesionale în ţară în acest domeniu, şi în Germania la cea mai mare şcoală de coşari din lume“, spune colonelul în rezervă, acum coşar profesionist.

Acesta a descoperit că meseria a evoluat mult din punct de vedere al tehnicii de lucru, iar munca în acest domeniu scuteşte de multe necazuri proprietarii de case. 

„Se fac inspecţii video cu minicamere prin coş, există tot felul de perii care se folosesc în funcţie de cât de înfundat e hornul, de la 1 cm până la 10 metri. Se verifică partea nevăzută a coşului care trece prin pod. De regulă, la noi se cam termină banii când se ajunge la coş şi nici constructorii nu ţin cont de amplasarea coşului de evacuare. În Germania de exemplu, nimeni nu construieşte fără a avea şi avizul coşarilor“, explică Ionică Stoica.

Pentru activitatea profesională din domeniu, Ionică Stoica a primit titlul de „Coşarul Anului“, titlu acordat în mai 2012 de Asociatia hornarilor şi a constructorilor de cosuri de fum şi şeminee din România (ASFOCH).

cosar Stoica

Membru fondator la „Salvatorul nemţean“

Colonelul trecut în rezervă nu s-a rupt total de actitivitatea depusă în cei 30 de ani de carieră şi, la un an după pensionare a devenit unul din membrii fondatori ai Asociaţiei „Salvatorul nemţean“. 

„Asociaţia a fost creată cu scopul de ajutorare al cadrelor de la ISU Neamţ, ţinând cont că sponsorizările pentru pompieri nu se pot realiza decât prin MAI. Prin intermediul asociaţiei s-a cumpărat un microbuz pentru deplasarea loturilor sportive la competiţii. De asemenea, am lansat o colectă publică de fonduri pentru cumpărarea unei şenilate necesare la intervenţiile din zone izolate de nămeţi“, a mai spus Ionică Stoica.

Pentru activitatea sa dedicată, anul trecut el a primit titlul de „Rezervistul Anului“ din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată, Ionică Stoica a avut onoarea de a deschide simbolic, din înaltul Turnului lui Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ, întrecerile profesionale ale pompierilor, faza naţională.  

Atlet în cursele veteranilor 

O altă preocupare a sa este participarea la concursurile de cros destinate categoriei sale de vârstă. Este unul din atleţii care nu ratează întrecerile naţionale ale veteranilor, iar vara trecută s-a încumetat să ia în piept traseele montane din Ceahlău în prima ediţie a competiţiei „Bate Toaca“.

„Am făcut traseul până sus la Dochia în termenul de 5 ore impus de organizatori. A fost o cursă crâncenă, prin jgheaburi, dar am reuşit să nu cad deşi nu eram pregătit cu echipamentul pentru o cursă cu asemenea specific montan“, mai spune pompierul. 

alergare Stoica

Citiţi şi:

Cei mai frumoşi români. Povestea Elizei Chirilă, vocea tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite

Cei mai frumoşi români. Florin Andronic, studentul băcăuan care a creat proiectul unui automobil ce funcţionează cu aer comprimat

FOTO Cei mai frumoşi români. Povestea lui Nicu Botaş, tânărul care face mobilă pentru Prinţesa Victoria

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Cristi Georgescu, jurnalistul cu un singur braţ care face presă fără complexe

Ionică Stoica, pompierul de ieri, coşarul de astăzi

   

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite