„Ceaţa” din jurul avizului de funcţionare al secţiei ATI unde zece pacienţi au murit arşi de vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Direcţia de Sânătate Publică au puncte de vedere opuse pe tema existenţei documentului respectiv.

Existenţa avizului de funcţionare a compartimentului de terapie intensivă, reconfigurat, din Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ, unde zece pacienţi au murit arşi de vii, iar alţii au fost răniţi grav a iscat o imensă controversă atât pe linie administrativă, cât şi pe linie politică. Asta în condiţiile în care spitalul este în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ, condus de social-democratul Ionel Arsene.

Conducerea unităţii spitaliceşti susţine că acesta există şi că modificările realizate în scopul extinderii secţiei nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. De cealaltă parte, DSP Neamţ susţine că reconfigurarea compartimentului respectiv şi mutarea pacienţilor COVID de la etajul al treilea la etajul al doilea a fost făcută fără aviz chiar la data incendiului, 14 noiembrie.

Unitatea sanitară a transmis presei, pe 15 noiembrie, un comunicat în care arată că, „urmare a unor speculaţii făcute în spaţiul public cu privire la motivele care au condus la provocarea incendiului din salonul ATI, conducerea spitalului explică faptul că modificările realizate în vederea extinderii secţiei de ATI pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienţi pozitivi nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul“

În comunicatul citat se menţionează expres că avizul DSP există. „Cele două secţii ATI au aviz de la DSP cu privire la circuite. Zona în care s-a intervenit pentru extindere nu este funcţională şi se află într-o zonă diferită faţă de cea în care s-a produs incendiul“, menţionează spitalul.

Pentru a afla dacă acest aviz există, dacă există vreo cerere adresată DSP sau dacă acesta are vreun număr de înregistrare l-am contactat telefonic pe Lucian Micu, directorul spitalului, dar acesta nu a răspuns pentru a formula un punct de vedere.

Comunicatul respectiv face referire la existenţa unui aviz DSP în cele două secţii ATI, cu privire la circuite, însă nu menţionează detalii privind data solicitării respectivului aviz sau modul în care a fost solicitat acesta şi pentru ce zone anume. Mai mult, comunicatul respectiv este semnat „conducerea spitalului”, fără să apară numele vreunui manager sau al altui reprezentant din conducere.

DSP spune că nu există aviz

Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ contrazice conducerea spitalului şi precizează, într-un comunicat de presă, că „pentru mărirea capacităţii Secţiei ATI au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte opt paturi”. „Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul al treilea. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică. Reconfigurarea Secţiei ATI şi mutarea pacienţilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020“, menţionează DSP Neamţ.

DSP Neamţ face deci referire la inexistenţa unui aviz privind modificările şi reconfigurarea secţiei ATI şi pentru mutarea pacineţilor de la un etaj la altul. DSP mai arată că Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul direcţiilor de sănătate publică judeţene.

DSP face şi un scurt istoric al autorizării Secţiei ATI. Aceasta a funcţionat, anterior desemnării unităţi sanitare ca spital suport COVID-19, la etajul II – Pavilion Chirurgical, fiind autorizată cu 24 de paturi. Pe 26 martie 2020, spitalul a solicitat avizul DSP în vederea modificării structurii Secţiei ATI cu 10 paturi pentru pacienţii pozitivi cazuri grave – pacienţi intubaţi, la etajul III – Pavilionul Chirurgical şi 24 de paturi de la etajul II pentru bolnavi suspecţi în aşteptarea rezultatelor şi pacienţii negativi, care încă se aflau internaţi şi necesitau tratament pe terapie intensivă, solicitare avizată favorabil. Pe 13 aprilie 2020, spitalul a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către DSP, care nu a vizat Secţia ATI. Unitatea sanitară a funcţionat cu această structură până pe 14 noiembrie 2020.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Fondatoarele ONG-ului „Dăruieşte viaţă“ atrag atenţia asupra pericolului de la Spitalul Modular din Leţcani, Iaşi: „La prima ploaie sau zăpadă serioasă acele containere se vor afunda“

Drama de la Piatra Neamţ încinge lupta politică din România, dar Sănătatea rămâne în colaps

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite