Caz revoltător în Neamţ: patru eleve molestate sexual de şoferul microbuzului şcolar. Apărarea agresorului „Da' ce, le-am violat?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
microbuze scolare olt

Un bărbat din Tarcău, judeţul Neamţ, angajat ca şofer pe un microbuz şcolar, a fost condamnat definitiv la închisoare în regim de detenţie, fiind acuzat că a agresat sexual mai multe eleve pe care le transporta la şcoală.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel Bacău şi răstoarnă hotărârea instanţei de fond (Judecătoria Bicaz) care stabilise condamnarea şoferului de microbuz la închisoare cu suspendare. 

Decizia Judecătoriei Bicaz a fost contestată de procurori, iar apelul acestora a fost admis de magistraţii Curţii de la Bacău, care au decis ca şoferul de microbuz, judecat pentru agresiune sexuală în formă continuată, să execute trei ani de închisoare în spatele gratiilor.

Decizia definitivă vine după după trei ani de la comiterea faptelor. Cazul a fost cercetat cu maximă discreţie, la nivelul administraţiei locale şi şcolare din judeţul Neamţ, şoferul dându-şi demisia imediat după apariţia primelor acuzaţii. ”de teama unui scandal mediatic”, au explicat judecătorii.

Eleve pipăite şi sărutate forţat în microbuz

Agresorul, Sorin Baciu, era angajat ca şofer pe unul din microbuzele şcolare care efectuează transportul elevilor din comuna Tarcău, efectuând două curse dimineaţa şi două la sfârşitul programului şcolar. Bărbatul a fost acuzat că în timpul efectuării deplasărilor avea un comportament deviant faţă de eleve, pe care le îmbrăţişa, le mângâia în zone intime sau le săruta cu forţa.

În faţa anchetatorilor şoferul s-a apărat invocând că obişnuia să aibă un comportament apropiat cu copiii pe care-i transporta, ba chiar să-i sărute părinteşte pe frunte, justificarea sa fiind că iubeşte copii. Cercetările efectuate în cauză au relevat însă faptul că, comportamentul şoferului de microbuz depăşea limitele unei relaţii obişnuite de ocrotire a elevilor, ieşirile sale manifestându-se în manieră diferită cu privire la unele dintre elevele pe care le transporta.

Astfel, dacă faţă de fetiţele mai mici, una în vârstă de 7 ani şi alta de 9 ani la data săvârşirii faptei, gesturile de agresiune erau mai puţin explicite din punct de vedere sexual, în sensul că pe una dintre ele, o ţinea pe genunchi şi o pupa pe obraz iar pe cealaltă doar o îmbrăţişa, cu celelalte două victime, eleve în clasa a VII-a, lucrurile stăteau diferit.

”Pe lângă faptul că avea grijă ca întotdeauna să fie singur cu persoana vătămată atunci când acţiona, obişnuia să tragă perdelele şi să iniţieze discuţii intime, jenante pentru minore, de tipul comportamentului sexual al acestora, dacă sunt virgine sau nu, dacă au remarcat cum se uită băieţii după ele (chiar şi cu privire la aceste discuţii persoanele vătămate au avut o rezervă de relatare a amănuntelor) discuţii care se sfârşeau cu un sărut forţat al victimei”, se menţionează în hotărârea instanţei.

Şoferul de microbuz: ”Da ce, le-am violat?”

Evaluările psihologilor efectuate în cazul elevelor molestate, au scos la iveală traumele pe care acestea l-au suferit în urma umilinţelor la care erau supuse de şoferul de microbuz. Elevelor le era ruşine să mai meargă la şcoală cu microbuzul, mai ales că ajunseseră motiv de ironie pentru elevii din clasele. În faţa judecătorilor, şoferul a avut nu doar o atitudine de negare a faptelor, ci şi una sfidătoare. El a invocat că dacă minorele ar fost atât de afectate nu ar fi avut parte de rezultate bune.

”Uşurinţa cu care inculpatul a declarat că dacă fetele ar fi fost afectate de comportamentul său n-ar fi ajuns mai departe, cu trimitere la faptul că fetele mai mari au promovat examenul de capacitate şi sunt în prezent eleve de liceu, demonstrează încă o dată lipsa de conştientizare a gravităţii faptelor sale, atitudine care pe parcursul procesului, după participarea la audieri, a suferit sensibile modificări.
Cu privire la modalitatea în care inculpatul şi-a data demisia s-a susţinut că verificările nu au existat şi că nu a fost supus unei veritabile cercetări disciplinare în care ar fi putut să se apere. Demisia în sine nu face obiectul prezentei judecăţi deşi acceptarea acestei variante imediat poate concluziona spre un anume tip de acceptare a greşelii comise. Într-adevăr procedurile au avut loc într-o zi, cel mai probabil de teama unei posibile mediatizări şi pentru evitarea unui scandal mediatic dar în acelaşi timp reacţia inculpatului de tipul ”da ce, le-am violat?” este elocventă pentru percepţia sa asupra evenimentelor care se coroborează cu concluziile expertizei psihiatrice la care a fost supus în cursul urmăririi penale care a reţinut în observaţie tulburare de personalitate cu perturbarea instinctului sexual”, au invocat judecătorii în hotărârea de condamnare.       

În motivarea sentinţei, instanţa că infracţiunile de agresiune sexuală comise de  Sorin Baciu au fost probate dincolo de orice îndoială rezonabilă, apreciind, totodată, că există suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.  Instanţa a reţinut că, deşi acesta nu are antecedente penale şi nu a conştientizat în mod real efectele negative ale infracţiunii asupra dezvoltării emoţionale a celor patru minore.

Inculpat cu atitudine de pedofil

”Inculpatul a avut în mod constant o atitudine de neasumare a celor săvârşite, încercând să minimalizeze gesturile comise, care ar fi fost mai puţine, în zone cu o conotaţie sexuală redusă, iar mobilul comiterii lor ar fi fost afecţiunea pe care o poartă copiilor. Acest lucru arată că nu a conştientizat gravitatea faptelor pentru care a fost găsit vinovat, ceea ce înseamnă că spectrul reiterării unui comportament pedofil în modalitatea constrângerii este unul foarte ridicat (de regulă pedofilii recidivează în conduita lor sexuală anormală), astfel că nu se poate aprecia că posibilităţile sale de îndreptare sunt reale doar pentru că nu are antecedente penale. 

Alta ar fi fost situaţia în care apărarea lui Baciu Sorin, personal sau la îndrumarea avocatului ales, ar fi constat în asumarea greşelilor făcute şi în acţiunea de convingere a instanţei că a înţeles periculozitatea faptelor sale şi a răului făcut celor patru victime, precum şi societăţii. O atitudine de regret şi chiar de a cere iertare faţă de victimele minore, cu un anumit impact de natură reparatorie din punct de vedere psihologic pentru acestea (aşa cum de altfel impun şi dispoziţiile legale de la lit.d a aliniatului 1 a art.91 c.pen.), ar fi fost de dorit în cauză şi ar fi condus instanţa de apel la alte concluzii. Prin urmare, Curtea consideră că inculpatul nu a reuşit să facă dovada că deţine importante posibilităţi de îndreptare şi că aplicarea pedepsei este suficientă pentru a nu mai comite infracţiuni, astfel că doar executarea în regim de detenţie va asigura îndeplinirea scopului pedepsei.”, au conchis judecătorii Curţii de Apel Bacău, în hotărârea pronunţată.

Pe lângă condamnarea în regim de detenţie, agresorul a fost obligat să achite daune morale în cuantum de 10.000 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite