Căutătorii de comori îşi apără hobby-ul: „Nu detectăm decât în locurile permise de lege, în afara siturilor arheologice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Irimia este unul din cei mai activi detectorişti din Neamţ FOTO: facebook
Marius Irimia este unul din cei mai activi detectorişti din Neamţ FOTO: facebook

Asociaţia ProDetecţie, un ONG care reuneşte pasionaţii de detecţie de metale din România, a lansat în mediul online o petiţie prin care respinge  acuzele aduse de un grup de arheologi. Aceştia s-au adresat recent Ministerului Culturii cerând interzicerea detectoarelor de metale şi a recompenselor acordate de statul român pentru descoperirile făcute de detectorişti.

Marius Irimia, cel mai activ detectorist din Neamţ în ultmii ani (cu şapte descoperiri cu peste 1000 de denari romani din argint), a semnat deja petiţia şi militează pentru a avea în continuare dreptul de a scormoni măruntaiele pământului. 

„Zecile de tezaure şi sutele de mii de artefacte descoperite de către detectorişti, obiecte ce scriu noi pagini din istoria patriei, pare că deranjează pe cineva. Anual se alocă sute de milioane de euro pentru cercetarea şi protejarea patrimoniului cultural naţional, noi prin pasiune şi fără nici un sprijin, o mână de oameni, contribuim enorm“, spune Marius Irimia. 

În deschiderea petiţiei intitulate „Îndemn la echilibru si colaborare“, asociaţia Pro Detecţie, cu sediul în Bucureşti, precizează că promovează  practicarea acestui hobby „cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare şi cu atenţia cuvenită protejării patrimoniului arheologic naţional. Totodată, milităm pentru deschidere şi colaborare între arheologi, autorităţi şi detectoriştii autorizaţi“.

Căutătorii de vestigii istorice reclamă existenţa unei campanii de defăimare îndreptată împotriva acestei comunităţi, şi face trimitere la scrisoarea deschisă adresată Ministrului Culturii de către un grup de arheologi prin care erau vizate probleme reale, dar se solicita inclusiv interzicerea detectoarelor de metale şi se afirma că nu vor mai fi acordate recompense de către statul român pentru descoperirile făcute de detectorişti. 

„Astfel de acţiuni mediatice induc opiniei publice ideea eronată că orice posesor de detector de metale este un infractor. În cadrul comunităţii noastre, noi nu cunoaştem persoane care posedă detectoare de metale fără autorizaţie. Aceea este o cu totul altă categorie cu care nu ne identificăm şi cu care nu este cazul să fim comparaţi. De asemenea, nu detectăm decât în locurile permise de lege, în afara siturilor arheologice, verificând locaţiile pe site-ul Repertoriului Arheologic Naţional şi păstrând o distanţă de siguranţă faţă de situri peste cea prevăzută legal, pentru a evita confuziile produse de perimetrarea vagă sau ambiguă din forma actuală a RAN“, arată asociaţia Pro Detecţie.  

Acuze de distrugere a contextului arheologic 

Detectoriştii au răspuns şi unei alte acuze care se referă la distrugerea contextului arheologic. În petiţie se precizează că activitatea acestora  presupune săpături la mică adâncime, la care contextul arheologic, dacă a existat, a fost deja compromis de vegetaţie, animale sau plug şi pesticide (terenuri agricole). 

„De asemenea, în cazurile extrem de rare în care, săpând la această adâncime, colegi de-ai noştri au descoperit indicii că ar exista un posibil context ce nu trebuie afectat, au încetat activitatea şi au informat instituţiile responsabile, inclusiv în scris, despre locaţia exactă. Hobby-ul nostru vine în primul rând din pasiune şi respect pentru istorie, de aceea ne informăm despre cum poate fi ea păstrată“

Asociaţia amintită enumeră cadrul legislativ din domeniu din ţări precum Austria (una din ţările europene care interzice cu desăvârşire orice fel de activitate legată de căutarea obiectelor arheologice, inclusiv prin utilizarea detectoarelor de metale), Marea Britanie (cu o legislaţie mult mai permisivă,  care încurajează şi recompensează raportarea obiectelor de patrimoniu) sau Franţa (unde detecţia este permisă doar cu aprobarea prealabilă a administraţiei locale aferentă zonei vizate). 

„Aducem în discuţie necesitatea unui echilibru între dorinţa de a controla şi urmări activitatea detectoriştilor prin mecanisme de autorizare şi posibilitatea desfăşurării activităţii de detecţie ca hobby, modalitate de petrecere a timpului liber. Suntem de părere că impunerea unor restricţii suplimentare nejustificate sau dificil de pus în practică se depărtează de fondul problemei şi nu stimulează responsabilizarea deţinătorilor de detectoare de metale“, se mai arată în petiţia lansată pe 11 aprilie de Asociatia ProDetecţie & Comunitatea posesorilor de detectoare de metale din România.   

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite