Cărţi şi manuscrise ale lui Newton, Goya şi Galilei, furate din Londra de români, în pericol de distrugere. „Este dezastru! Automat intervine mucegaiul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunurile sustrase din Anglia au fost ascunse într-o groapă fâcută în te,elia unei case. FOTO DIICOT
Bunurile sustrase din Anglia au fost ascunse într-o groapă fâcută în te,elia unei case. FOTO DIICOT

Restauratorii susţin că lucrările descoperite într-un loc secret din fundaţia unei vile pot fi afectate de condiţiile în care au fost ţinute după jaful de acum 3 ani.

Pe 16 septembrie 2020, DIICOT anunţa că o anchetă începută cu 3 ani în urmă, care se soldase până atunci cu identificarea şi arestarea membrilor unei grupări de hoţi români ce acţionau în străinătate, avea rezultate palpabile şi în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciului. 

Era vorba despre cărţi şi manuscrise vechi, unele unicat, semnate de Galileo Galilei, Issac Newton şi Francesco Goya, evaluate la 2,5 milioane de euro, care fuseseră găsite într-o groapă betonată din fundaţia unei vile din localitatea Budeşti, judeţul Neamţ. 

Dincolo de această reuşită a anchetatorilor, a apărut şi un lucru nedorit, avansându-se ipoteza că parte din această „comoară“ ar putea fi compromisă iremediabil, din cauza faptului că a fost depozitată în condiţii improprii, expusă umezelii. 

Aşa se face că opiniile restauratorilor nu sunt optimiste deoarece înscrisurile au fost păstrate, în saci, expuse unor factori de degradare, la care se adaugă şi perioada mare de timp de când lucrările rare au stat în fundaţia locuinţei. 

„Practic, presupune distrugerea lor. Pentru ca sunt condiţii pe care trebuie să le respecţi, condiţii de umiditate relativă, de temperatură. Trebuie păstrate într-un mediu ambiental constant. După trei ani de beci, de pivniţă, de transport în condiţii improprii, nu ştim stadiul în care se află. Ele intră de urgenţă în restaurare, se fac investigaţiile fizico-chimice, biologice, se stabilieşte diagnosticul. Urmează la tratament. Poate să dureze un an, doi“, a declarat Leonard Fulău, specialist în cadrul Laboratorului de restaurare de la Muzeul Naţional al Limbii Române, citat de stirileprotv.ro. 

Manuscrisele ridicate cu sacii de la Budeşti se află acum în custodia anchetatorilor români, urmând a se stabili dacă restaurarea, indiferent de condiţiile în care se află, va fi făcută în România ori în Anglia.

„Dezastru! Din moment ce umiditatea a fost crescută, automat intervine mucegaiul, intervine degradarea filei. Odată ce a intrat apa, cu temperaturi variate, automat se pierde”, a opinat, tot pentru stirileprotv.ro, Eugenia Oprescu, şefa Secţiei Patrimoniu a MNLR.

Spargere prin tavan în noaptea de 29/30 ianuarie 2017

În pachetele descoperite la percheziţia de la Budeşti se aflau 237 obiecte de patrimoniu universal, cărţi, manuscrise şi însemnări ale lui Galileo Galilei, Issac Newton şi a pictorului spaniol Francesco Goya, care fuseseră sustrase din capitala Regatului Unit. 

„Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii. Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului Galileo Galilei, ale lui Isaac Newton şi ale pictorului din secolul al XVIII-lea, Francisco Goya, au o valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit“, se arăta într-un comunicat DIICOT. 

cartileejaful

237 de cărţi şi manuscrise au fost găsite în locuinţa din Neamţ FOTO DIICOT

Cât despre vila unde au fost descoperite bunurile sustrase, ea se află într-o zonă izolată a satului Budeşti, comuna Făurei, era în construcţie de câţiva ani, primarul spunând că nu ştie prea multe despre proprietari. 

„Vila aparţine părinţilor unor tineri, la marginea satului, într-o zonă izolată. Băieţii lucrau în străinătate, în Anglia, din câte s-a auzit. Am aflat de caz ca toată lumea, la ştiri. Lumea la ţară nu bârfeşte decât despre persoanele cunoscute, dar despre ei nu se ştia prea multe tocmai din cauza depărtării vilei de sat“, a precizat Vasile Coroi, primarul de la Făurei. 

Tot în acest caz, pe 25 iunie 2019, avuseseră loc 28 de percheziţii în Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi Bucureşti, acestea vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în  furturi. Anterior, pe 24 februarie 2017, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la activitatea membrilor grupării de români, care au dat o spargere, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de Aeroportul Heathrow din Londra. 

„Prada“ a constat în cărţi valoroase, circa 260 de volume, toate fiind aduse în România în vederea valorificării. „Cărţi valoroase, multe din secolele XV şi XVI, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit. Între 21.00 - 02:00, suspecţii au scotocit în patru paleţi, care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles“, mai transmiteau anchetatorii.

Grupul infracţional format din români, la care ulterior au aderat şi străini, a acţionat în perioada decembrie 2016 - aprilie 2019, săvârşind furturi la pont, la diferite depozite din Anglia şi Irlanda de Nord. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Călugării unui schit au salvat codrii din Munţii Stânişoarei de la un dezastru. Pădurarii: „Merită tot respectul“ VIDEO

Banda de tâlhari care a terorizat ani în şir mănăstirile şi satele din Munţii Stânişoarei. „Au scotocit prin chilii şi-au luat o damigeană cu rachiu“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite