Cărţi furate din Marea Britanie, găsite de DIICOT în judeţul Neamţ. Cum au ajuns într-o pivniţă manuscrise de Galileo Galilei şi Isaac Newton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 260 de volume sustrase din Anglia au ajuns în Neamţ FOTO DIICOT
Cele 260 de volume sustrase din Anglia au ajuns în Neamţ FOTO DIICOT

Autorii jafurilor sunt arestaţi în ţară şi în Marea Britanie, la rezolvarea cazului cooperând autorităţile judiciare din România, Anglia şi Italia. Bunurile furate au fost descoperite în judeţul Neamţ.

Mai multe cărţi şi manuscrise vechi, care au fost sustrase din capitala Regatului Unit, au fost găsite în judeţul Neamţ, în urma cooperării judiciare internaţionale cu autorităţile din Marea Britanie şi Italia, anunţă Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. 

Între cele furate de autori români se află opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei, ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya, ele fiind evaluate la circa 2,5 milioane de lire sterline. 

Ancheta în acest caz a început acum trei ani, dar rezultate concrete s-au obţinut pe 16 septembrie 2020, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de  Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu ofiţeri din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale au efectuat o percheziţie, pe raza judeţului Neamţ, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, între 2017 - 2019.

Un film în care se pot observa imagini cu locul unde erau ascunse bunurile poate fi vizionat aici.

„Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii. Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra.

Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit“, se arată într-un comunicat DIICOT, publicat astăzi. 

Acţiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă „Brookes“, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin DIICOT şi  Marea Britanie - Serviciul De Procuratură al Coroanei şi Poliţia Metropolitană.

Spargere prin tavan şi coborâre în rapel pentru a „înşela“ sistemele de securitate

Ulterior, cooperarea a fost extinsă şi cu Procuratura din Milano - Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la  care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni. 

Despre această speţă, DIICOT a mai dat detalii şi pe 25 iunie 2019, când au fost efectuate 28 de percheziţii domiciliare în judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi Bucureşti, acestea vizând

destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt. 

Anterior, pe 24 februarie 2017, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la activitatea membrilor unei grupări de români, care au dat o spargere, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de Aeroportul Heathrow din Londra. „Prada“ a constat în cărţi valoroase, circa 260 de volume, toate fiind aduse în România în vederea valorificării. Despre jaf a aflat presa britanică, ştirile fiind apoi preluate şi de cea română. 

cartilee1

Cărţile şi manuscrisele au fost descoperite în canalul unui garaj. FOTO DIICOT

„Un număr de cărţi  valoroase, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil. Timp de 4-5 ore, între 21.00 - 02:00, suspecţii au scotocit în patru paleţi, care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles“, mai precizează DIICOT. 

În urma cercetărilor s-a stabilit  faptul că, grupul infracţional format din cetăţeni români, la care ulterior au aderat şi străini, a acţionat în perioada decembrie 2016 - aprilie 2019, săvârşind numeroase furturi prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe teritoriul Angliei şi Irlandei de Nord. 

În cadrul dosarului din România ancheta a vizat infracţiunile comise de cinci  suspecţi, stabilindu-se că

cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil. 

Pe 25.06.2019, procurorii DIICOT au dispus reţinerea unui număr de patru persoane, care au fost prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Salvat în ultima clipă din catamaranul care s-a răsturnat în Marea Neagră. „Când ai nevoie de scafandri, înseamnă că eşti la ore sau la minute de moarte“

Femeia care a dat foc anexei unei biserici de nervi că a fost acuzată de infidelitate, condamnată la închisoare. Va plăti şi daune uriaşe către preot

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite