Călugării unui schit au salvat codrii din Munţii Stânişoarei de la un dezastru. Pădurarii: „Merită tot respectul“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un brad a fost fulgerat, copacul arzând ore în şir mocnit. Dacă monahii nu dădeau alarma, se putea produce un incendiu de mari proporţii

O furtună violentă, însoţită de puternice descărcări electrice, s-a abătut zilele trecute asupra judeţului Neamţ, ea manifestându-se în arealul Parcului Natural Vânători, zonă din Munţii Stânişoarei cu mari suprafeţe de păduri. 

Urmare a capriciilor naturii, un copac s-a aprins după ce a fost fulgerat, iar un posibil incediu de mari dimensiuni a fost evitat graţie flerului de care au dat dovadă călugării de la un schit secular. 

Despre toată această întâmplare au relatat, pe Facebook, reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ, structură a Direcţiei Silvice Neamţ. 

Pe 25 august, precipitaţii mult aşteptate după zile şi zile toride s-au abătut şi peste Ţinutul Zimbrilor, după cum i se mai zice zonei, dar n-a fost una „curată“, având o evoluţie violentă, cu puternice rafale de vânt, tunete şi fulgere.

Aşa se face că o descărcare electrică a lovit un brad, lucru ce a dus la izbucnirea unui incendiu mocnit, arborele arzând în interior, iar de aici şi până la unul devastator mai era foarte puţin. Între timp, furtuna de vară încetase, s-a înseninat şi doar hazardul a făcut ca vieţuitorii de la Schitul Branişte să observe firicelul de fum care se ridica din depărtarea codrilor. 

Era semn că ceva rău s-a petrecut, pentru că nu putea fi vorba despre vreun foc aprins de cineva, zona fiind greu accesibilă, departe de vreo atracţie care să aducă picior de turist, astfel că monahii au anunţat silvicultorii. 

„Călugării de la Schitul Branişte au observat pe versantul opus schitului, deasupra pădurii, un firicel de fum. Au înştiinţat Ocolul Silvic Vânători, care ne-a anunţat şi pe noi. La rândul nostru, i-am sesizat pe colegii de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ“, se precizează în postarea celor de la Administraţia Parcului Vânători Neamţ. 

S-a dat alarma, spre zona indicată plecând silvicultori şi călUgări, dotaţi cu ce trebuie în astfel de situaţii: apă în saci şi diverşi recipienţi, lopeţi, drujbe, etc.

„Merită respectul nostru!“

„Împreună, după ore de căutări, într-o văioagă, s-a găsit şi «acul în carul cu fân», adică bradul lovit de fulger, care ardea mocnit în interior. Ardea fără flacără vizibilă, dar începuseră să cadă tăciuni aprinşi“, se mai menţionează pe Facebook. 

Şi tot silvicultorii au descris ce putea să se petreacă: „Cu timpul, focul s-ar fi extins în coroană, iar

prăbuşirea arborelui în flăcări ar fi dus la propagarea unui incendiu într-o zonă mai greu accesibilă, fără apă“. 

Copacul a fost doborât, iar participanţii la intervenţie au constat că pe mai bine de 15 metri, mare parte din interiorul trunchiului era afectată de focul mocnit şi n-ar mai fi fost mult până când flacăra ar fi ieşit în exterior, moment în care propagarea ar fi fost rapidă. 

„Un incendiu a fost evitat, după cinci ore de efort, cu forţe proprii, mulţumită călugărilor de la Schitul Branişte, lui Sergiu Nicolau şi Dan Afloarei de la Ocolul Silvic Vânători, lui Petrariu Viorel şi Lică Filip de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ şi colegilor de la Parc - Ştefan Nemţanu, Lică Balmoj, Dănuţ Olteanu şi Ioan Mihuţ. Merită respectul nostru!“, se mai arată în postare. 

Mai trebuie spus că monahii de la Schitul Branişte mai o experienţă neplăcută cu focul, acum patru ani, în luna aprilie, aşazământul fiind afectat de un incendiu. O cameră a fost cuprinsă de flăcări din cauza jarului căzut dintr-o sobă, dar intervenţia promptă a celor de la lăcaşul de cult şi a pompierilor a făcut ca să ardă doar un covor, un pat din lemn, o fereastră şi articole vestimentare. 

Schitul se află la câţiva kilometri de mult mai cunoscuta Mănăstire Neamţ şi datează de la 1582. În 

documente se menţionează că la 6 noiembrie 1582, domnul Petru Şchiopul împuterniceşte pe călugării Mănăstirii Neamţ să apere şi să ţină o branişte (pădure rară sau parte de pădure cu arbori batrâni) dintr-un pisc, care se va alege în ocina mănăstirii“. 

Apoi, în 1601, Ieremia Movilă întăreşte o prisacă în „Branişte pe Bohotin“, mai spunându-se că aici Ştefan Vodă a Moldovei a făgăduit că, dacă va birui pe „neprieteni“, va ridica o biserică măreaţă. Ceea ce a şi făcut, fiind vorba despre biserica Înălţarea Domnului (1485-1497) de la Mănăstirea Neamţ.

 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

„Măria sa, puiul pădurii!“ Cum şi-au apărat zimbrii puiul de intruşii din codri. Sfaturi în cazul în care dăm de o turmă

Creatoarea de modă pasionată de fotografie, premiată de patru ori la Romania EDEN Destinations

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite