Călugării au sechestrat corpul părintelui Calciu Dumitreasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul neputrezit al părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, scos la lumină la şapte ani de la moarte, a divizat obştea Mănăstirii Petru Vodă: o parte dintre călugări vor să nu îl mai îngroape şi vor să îi transforme trupul în moaşte

La împlinirea celor şapte ani de la moartea părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir al temniţelor comuniste, preoţii şi numeroşi credincioşi au participat la slujba de pomenire desfăşurată sâmbătă, 16 noiembrie, la mormântul aflat în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă din Neamţ. 

Cu câteva zile înainte, părintele Teodot, unul dintre cei 80 de vieţuitori ai lăcaşului ctitorit de părintele Iustin Pârvu, a avut o revelaţie. „Pe data de 10 noiembrie, fiind în biserică şi rugându-mă părintelui Gheorghe Calciu, am simţit că cere să fie dezgropat. Şi eu când am auzit lucrul ăsta, m-am cutremurat şi am luat-o ca un semn de la Dumnezeu că părintele Calciu vrea să fie dezgropat şi să vedem că are sfinte moaşte întregi“, spune Teodot. 

Călugării spun că au descoperit trupul părintelui neputrezit. „Minunea“ este ţinută însă departe de ochii pelerinilor, iar trupul mumificat a fost depus într-o chilie. Problema a apărut când mai mulţi membri ai obştii mănăstireşti s-au poziţionat ferm ca „moaştele“ să nu fie reînhumate, pentru că sfinţii nu trebuie îngropaţi.

Stareţul Hariton Negrea spune că o decizie finală va fi luată joi, 12 decembrie, în cadrul unui consiliu care va reuni întreaga obşte a lăcaşului. „Problema va fi analizată ţinând cont că există un testament al părintelui în care acesta precizează clar că nu vrea să fie deshumat. De asemenea, fiul său, Andrei, care locuieşte în America, a dat un avertisment că poate aduce mănăstirea în judecată dacă îl deshumăm pe părinte“, spune stareţul. 

„Nu de la Dumnezeu se va fi făcut minunea“

Premoniţie sau nu, părintele Calciu Dumitreasa a prevăzut situaţia cu o lună înainte de a muri. „Diavolul s-ar putea folosi de mitologia populară spre a împiedica putrezirea trupului meu. Dacă peste ani, trupul meu va fi dezgropat şi va fi neputrezit, preoţii să citească peste el rugăciuni de desfacere a blestemului, ca trupul să se risipească în cele din care a fost alcătuit, că nu de la Dumnezeu se va fi făcut minunea aceasta, ci din înşelarea celui rău. Să fie legaţi preoţii care m-au văzut să nu vorbească niciodată despre această minune falsă şi trupul pus într-o altă groapă spre a fi uitat pentru totdeauna“, se arată într-o scrisoare transmisă de pe patul de spital părintelui Iustin Pârvu.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei aşteaptă decizia călugărilor. „Pentru o decizie luăm în calcul toate elementele: atât aspectul legal, cel canonic, cât şi cel duhovnicesc, plus dorinţa testamentară a părintelui. Avem în vedere însă şi o anumită maturitate a celor din obştea mănăstirii”, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist

Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a născut pe 23 noiembrie 1925 la Mahmudia, în judeţul Tulcea. Încă din tinereţe a fost disident anticomunist şi luptător pentru drepturile omului. A îndurat peste 21 de ani de închisoare în două perioade (1948-1964 şi 1979-1984). În iulie 1958 a fost transferat la Jilava, la secţia de exterminare, numită Casimca, unde celulele erau situate sub pământ, fără iluminare naturală şi fără altă aerisire decât trei găuri în uşă, cu apă curgând continuu pe pereţi. După eliberare, a urmat Filologia şi Teologia şi a devenit profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti. Luat în vizor de Securitate, a fost arestat în 1979, judecat şi condamnat la închisoare pentru reeducare. După cinci ani a fost eliberat, ca urmare a presiunilor internaţionale. În 1985 a fost obligat să părăsească ţara împreună cu familia, stabilindu-se în SUA. A murit în 21 noiembrie 2006, la Washington. Conform dorinţei sale, a fost înmormântat în ţară, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă.


PARINTELE GHEORGHE CALCIU in Memorialul durerii... de medialert

„Nu trebuie să lăsăm entuziasmul să dezbine obştea“

Părintele Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul, spune că deshumarea la împlinirea celor şapte ani de la moarte nu este o obligaţie, ci o „practică de verificare“. „Obiceiul se păstrează mai ales în nordul Moldovei şi este preluat din tradiţia sfinţilor, ştiut fiind că aşa s-au descoperit moaştele. În anumite părţi ale ţării se obişnuieşte să se umble la mormânt după şapte ani, pentru a se verifica starea trupului. Dar asta se întâmplă mai ales în două situaţii: ca nu cumva trupul să fie neputrezit din cauza vieţii necuviincioase sau, din contră, ca efect al unei vieţi creştine exemplare“, explică preotul Tănăsescu. 

Acesta a mai menţionat că deshumarea nu mai este permisă de normele europene. Preotul Tănăsescu se alătură opiniei majoritare care susţine că părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a avut o viaţă de martir, dar se arată mai rezervat atunci când se invocă sfinţenia sa.

„Sunt mai rezervat în  faţa acestui entuziasm exacerbat. Canonizarea unui sfânt este un proces mai îndelungat. Aici avem problema părerii unora, contra autenticităţii. Recunoaşterea sfinţeniei o face Sinodul BOR după mai multe etape. Nu trebuie să lăsăm entuziasmul să dezbine obştea, pentru că sfinţii nu sunt pentru dezbinare, ci pentru comuniune“, mai spune preotul Tănăsescu. 

„Sunt mai rezervat în  faţa acestui entuziasm exacerbat. Aici avem problema părerii unora, contra autenticităţii” - Eugen Tănăsescu, preot

Vă mai recomandăm:

VIDEO Părintele Iustin Pârvu a devenit cetăţean de onoare post-mortem la Baia Sprie

Părintele Iustin, profeţie înspăimântătoare: „12 luni de linişte, după care vine urgia“

FOTO AUDIO Ucenicii părintelui Iustin Pârvu au ajuns stareţi la mănăstirile Petru Vodă şi Paltin

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite