Bust din bronz al poetului Mihai Eminescu dezvelit la Piatra Neamţ

Bust din bronz al poetului Mihai Eminescu dezvelit la Piatra Neamţ

Un bust al poetului Mihai Eminescu a fost dezvelit astăzi la Piatra Neamţ în prezenţa academicianului Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Lucrarea realizată de sculptorul pietrean Lucian Tudorache este amplasată pe esplanada din faţa Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu.

Bustul care îl reprezintă pe Mihai Eminescu a fost dezvelit în ajunul zilei de naştere a poetului naţional, în prezenţa unei numeroase asistenţe şi a unor invitaţi de marcă, precum academicianul Nicolae Manolescu. 
 
Lucrarea realizată din bronz, pe un soclu din piatră, are o înălţime de 3,40 metri şi este opera sculptorului pietrean Lucian Tudorache. Bustul a costat 45.000 de lei, fonduri asigurate de Primăria Piatra Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, societatea Rifil Săvineşti şi implicarea Asociaţiei Conta din Piatra Neamţ. 
 
„Un bust al poetului la Piatra Neamţ reprezintă respect pentru valorile care au consacrat literatura română, un recurs la modelele identitare româneşti şi va fi loc de pelerinaj pentru iubitorii de literatură şi simţire românească la momentele importante din istoria culturii şi naţiei noastre, a comunităţii nemţene. Pentru un oraş cu intense valenţe turistice, intersecţie pentru importante trasee de turism cultural în Neamt şi în ţară, un monument dedicat lui Mihai Eminescu reprezintă o necesitate“, a declarat Adrian Alui Gheorghe. 
 
După cum a mai precizat directorul Bibiliotecii Judeţene, bustul lui Eminescu este prima lucrare dintr-o serie ce se vrea continuată cu o statuie sau cu un bust al lui I.L. Caragiale, pentru a marca trecerea sa prin Neamţ în perioada când era revizor şcolar. Acest bust ar trebui să fie amplasat în faţa Teatrului Tineretului. Alte asemenea lucrări vor fi dedicate şi altor scriitori originari din Neamţ, sau care şi-au legat existenţa de acest ţinut.
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: