Boboteaza, ultima zi a colindelor în judeţul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boboteaza adică botezul Domnului Nostru Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători de iarnă. De-a lungul timpului au apărut tot felul de obiceiuri legate de această zi.

"În unele sate izolate din Neamţ, în special la munte este ultima zi a colindelor. Sunt câteva versuri în care se spunea că Domnul Nostru Iisus Hristos merge la Iordan şi-l strigă pe Ioan: <<Ioan vină şi mă botează, că lumea se-ndepărtează>>, după botez urmează versurile - După botez cerul se deschide, şi Dumnezeu răspunde << Tu eşti Fiul Meu adevărat, te-am recunoscut>>", ne-a spus Relu Butnaru, muzeograf.

Pentru ziua de Bobotează există foarte multe tradiţii. "După ce se termină slujba de la biserică, oamenii gospodari merg prin sat cu cofele pline cu apă sfinţită şi toarnă la fiecare izvor, pârâu sau fântână pe care o întâlnesc în cale până ajung acasă", a adăugat muzeograful Relu Butnaru.

Citeşte şi: Cine intră în apă de Bobotează este apărat de toate bolile. Află aici de ce se îmbulzesc oamenii să ia aghiazmă

Unele tradiţii s-au pierdut o dată cu trecerea timpului. "Înainte mai era un obicei ca unii copilaşi să meargă cu o creangă de brad în mână pe la casele oamenilor şi să strige <<Chiralesa>> şi înconjura de trei ori casa, după care gospodarul care a mers la biserică, lua apă sfinţită şi ducea la animale în grajd, la păsări şi apoi îi stropea pe cei din curte, iar copiii erau recompensaţi", îşi aminteşte muzeograful.

* Chiralesa provine din limba neo-greacă şi înseamnă "Doamne miluieşte". Exista tradiţia că strigând <<Chiralesa>>, oamenii deveneau puternici, relele fugeau şi anul era bun până la Sfântul Andrei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite