Basarabeanul care vrea să sărbătorească Centenarul la Alba Iulia a parcurs deja o bună parte din călătorie pe jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mărgineanu a plecat la drum, spre Alba Iulia, pe 1 noiembrie FOTO: Radio Chişinău
Ion Mărgineanu a plecat la drum, spre Alba Iulia, pe 1 noiembrie FOTO: Radio Chişinău

Un vârstnic de 77 de ani, profesor şi fost deputat al Republicii Moldova, vrea să ajungă pe jos, la Alba Iulia, de Ziua Naţională, când se va sărbători Centenarul.

Profesorul pensionar Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1994) şi iniţiator al „podului de flori“ de peste Prut, a pornit pe 1 noiembrie 2018, într-o lungă călătorie simbolică. În ciuda vârstei înaintate (77 de ani împliniţi în luna octombrie), basarabeanul şi-a propus să străbată pe jos cei aproape 600 de kilometri dintre oraşul Bălţi şi Alba Iulia, capitala Marii Uniri, unde să ajungă pe 1 Decembrie, la celebrarea Centenarului.

După două săptămâni de mers pe jos, timp în care a ieşit din Republica Moldova şi a trecut prin judeţele Iaşi şi Neamţ, Ion Mărgineanu a ajuns la Piatra Neamţ marţi, 13 noiembrie. A doua zi el a primit din partea primarului municipiului, Dragoş Chitic, o diplomă de apreciere pentru efortul depus în marcarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.   

Ion Mărgineanu a primit o diplomă de la primarul de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic

Margineanu

Cu o seară înainte, vârstnicul fusese primit cu multă căldură la sediul Bibliotecii Judeţene GT Kirileanu, din Piatra Neamţ, ocazie cu care le-a povestit organizatorilor întâlnirii ce motivaţie are în realizarea acestui traseu dificil:

„Sunt un simplu cetăţean de lângă Bălţi şi am vrut să mă răzbun asupra bălţenilor că nu au vrut cel puţin să facă o adunare cât de mică, pe tema 100 de ani de la Marea Unire. Atunci eu m-am adresat tinerilor patrioţi din Bălţi şi le-am spus să mă ajute în ceea ce voiam să fac. Ei mi-au spus: Domnule profesor, te ajutăm imediat. Şi în trei zile au organizat o manifestare în centru şi m-au petrecut pe data da 1 noiembrie, consătenii mei, o mulţime de lume, şi au adoptat o declaraţie de unire pe care s-o duc şi să o predau la Muzeul Marii Uniri. Aşa a apărut ideea, nu sunt interese egoiste“, le-a spus Ion Mărgineanu celor prezenţi la întâlnirea de la bibliotecă.  

Ion Mărgineanu a mai menţionat că pe 1 decembrie 1993 a participat, în componenţa delegaţiei parlamentare de la Chişinău, la cea de-a 75- a aniversare a Marii Uniri şi că încă de atunci s-a angajat că, dacă va trăi, să participe şi la sărbătorirea Centenarului. 

„Pe mine mă interesează să ridic conştiinţa basarabenilor la nivelul civilizaţiei româneşti. Intelectualitatea de astăzi a Basarabiei este bine educată prin şcolile româneşti. A mai rămas o categorie de angajaţi ai statului care nu sunt decişi în unele probleme de istorie şi de cultură românească. În linii generale, zic eu, unirea deja s-a făcut“, a mai precizat Ion Mărgineanu. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite