Aventură extremă pentru câţiva poliţişti şi un procuror: vor vâsli de la Ceahlău şi până la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredan Popa (în dreapta, în faţa lui Patzaichin), campion mondial în Germania, alături de Silviu Simioncescu, Iosif Chirilă şi Andrei Cuculici. FOTO:  Dan Sofronia
Loredan Popa (în dreapta, în faţa lui Patzaichin), campion mondial în Germania, alături de Silviu Simioncescu, Iosif Chirilă şi Andrei Cuculici. FOTO:  Dan Sofronia

O expediţie pe vechiu traseu al plutaşilor de odinioară, pusă la cale de un multiplu campion mondial şi european la caiac-canoe, a adunat la un loc câţiva poliţişti, un procuror, un medic, dar şi mai mulţi studenţi şi oameni de afaceri.

„Lumea i-a uitat, iar poveştile lor dispar odată cu ei. Râul pe care odinioară circulau şi care era sursa lor de venit le provoacă doar nostalgii. La fel şi pădurea în care intră acum doar pentru a se plimba şi care luni în şir le era loc de chin sau bucurii. Un mod de viaţă pe care-l vom regăsi doar în cărţi sau în legendele spuse la gura sobei în serile lungi de iarnă de pe valea Bistriţei până în anii '50, când au început lucrările la barajul de la Bicaz, plutăritul era una din îndeletnicirile de bază ale localnicilor de pe valea Bistriţei, din Suceava şi Neamţ“. 

Acestea sunt câteva rânduri postate într-o prezentare a unui proiect unic în ţară, Wild Canoeing Tour - din Ceahlău la Marea Neagră, unul dintre scopurile urmărite fiind  readucerea în prezent a ceea ce era „Drumul plutaşilor“ de odinioară de pe Bistriţa, de sub Olimpul Moldovei la Piatra Neamţ, Bacău, Brăila, Galaţi şi până la Tulcea, transportând lemnul codrilor din Neamţ spre şes şi câmpie. 

Pentru materializarea ideii şi-au dat mâna Asociaţia Plai Verde, Asociaţia Green Ties, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ, iniţiativa aparţinând lui Loredan Popa, care lucrează la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Neamţ. 

Dacă numele nu vă spune nimic, asociaţi-l cu cel al lui Ivan Patzaichin şi dacă nici aşa nu sunt rezultate, o simplă căutare pe Google vă va „spune“ că este vorba despre un multiplu campion naţional, european şi mondial la caiac-canoe, fost elev (ca şi fratele său geamăn, Ciprian) al celebrului sportiv cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice şi antrenor român. 

Se va vâsli cale de circa 60 de kilometri, zilnic

loredanproi

Expediţia va fi pe Bistriţă, Siret şi Dunăre. FOTO: Dan Sofronia

Concret, proiectul presupune parcurgerea pe apă a câtorva sute de kilometri în canoe, câte două persoane în fiecare, timp de opt zile, pe Bistriţa, Siret şi Dunăre, din Neamţ şi până la Sulina, acolo unde-i va aştepta Patzaichin.

„Echipa este completă, nu mai sunt locuri disponibile. Grupul care va pleca la drum, vâslind, este format din patru cadre din Poliţia Română, trei fiind de la IJP Braşov, un procuror, un doctor, studenţi şi oameni de faceri, toţi pasionaţi de sport. Sunt şi trei fete printre noi“, a declarat Loredan Popa, care are 40 de ani.

Campionul la caiac-canoe a mai dezvăluit că în expediţie nu se pleacă oricum, pentru că sunt ceva riscuri, fiind instructaje privind tehnica de vâslit şi comportament, despre siguranta sănătăţii şi a integrităţii fizice. 

Aventura va începe pe 14 august, din comuna Ceahlău, de la coada lacului Izvorul Muntelui, exact în ziua când în localitatea de sub munte debutează o altăâ ediţie a Festivalului Waterfest care, promovează tot ieşirea în natură prin activităţi pe apă şi concerte în aer liber.

Planul este să se străbată cam 60 de kilometri zilniz, iar după parcurgerea lacului de acumulare, până la barajul de la Bicaz, „corpul expediţionar“ va ajunge în seara aceleeaşi zile la Piatra Neamţ, „La Caiace“. Mai

exact pe malul lacului de acumulare Bâtca Doamnei, într-o locaţie amenajată pentru sporturi nautice de agrement, unde vor avea loc alte manifestări în aer liber de la care nu vor lipsi mâncarea tradiţională, muzica folk, concursuri de SUP (stand-up paddle), etc.

În zona hidrocentralelor întâlnite pe Bistriţa vor fi folosite o maşină şi un microbuz pentru transportul participanţilor şi a echipamentelor până înapoi pe apă.

„Ne inspirăm din proiectul domnului profesor Patzaichin, Rowmania“

loredanpol

Echipajul poliţiştilor din Neamţ s-a impus la Rowmania Fest 2019, la Tulcea. FOTO: Dan Sofronia

Programul expediţiei prevede că în ziua a doua să se ajungă la Bacău şi Adjud, în a treia la Rezervaţia Naturală Pădurea Merişor şi apoi în satul Nămoloasa. În ziua a patra, din satul Nămoloasa se vâsleşte până la Şendreni, în a cincea până la Isaccea, iar într-a şasea punct final este Tulcea. 

„În ziua a şaptea, de la Tulcea se ajunge la Maliuc, iar dacă totul decurge bine, în ziua a 8-a, de la

Maliuc se ajunge în Sulina sau Sfântu Gheorghe. Aici va avea loc o seară pescărească, plină de surprize (ski pe apă, jocuri distractive, muzică, dans, plajă), împreună cu Ivan Patzaichin, canoistul cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint“, am mai aflat de la iniţatorul proiectului, care este membru al Asociaţiei Plai Verde, una care pledează pentru un mediu curat. 

Loredan Popa a explicat şi ce urmăresc iniţiatorii prin punerea în practică a proiectului: „Vrem să mobilizăm cetăţenii din Neamţ şi nu numai, pe toţi pe care îi vom cunoaşte de-a lungul expediţiei să conştientizeze splendoarea naturii şi să o respecte. Vrem să încurajăm familiile să petreacă în armonie cu natura, să facă mişcare şi să înţeleagă importanţa apelor României. Ne inspirăm foarte mult din proiectul domnului profesor Ivan Patzaichin, care se numeşte Rowmania“.

Palmares la campionate mondiale, europene şi cupe mondiale: 11 medalii de aur, 7 de argint şi 6 de bronz

loredanbaiat

Fiul, Mateo Raul, pare să-i calce pe urme tatălui. La 2 ani, e deja în caiac. FOTO: Dan Sofronia

Deşi campionul s-a retras de ani buni din activitatea competiţională, nu poate sta departe de apă. Anul trecut, împreună cu 10 colegi din Poliţa Neamţ, s-a remarcat la Tulcea, ocupând cea mai înaltă treaptă a podiumului la concursul de vâslit în canotci, care a avut loc între 30 august şi 1 septembrie, fiind vorba despre a IX-a ediţie a Rowmania FEST 2019. 

Acţiunea a fost dedicată apelor din România, într-un exerciţiu de descoperire, preţuire şi protejare a acestora, de valorizare a peisajului urban riveran, contribuind astfel la campania naţională Apele Unite ale României (AUR), campanie desfăşurată de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23. 

Participarea la întrecerea de la Tulcea a survenit câştigării, în perioada 12-18 august 2019, a celei de-a II-a ediţii a Water Music Festival, pe lacul de acumulare de la Bicaz, premiul fiindu-le înmânat de Ivan Patzaichin. 

Revenind la Loredan Popa, el are ca atribuţii supravegherea persoanelor plasate în control judiciar sau arestate la domiciliu, adică verifică dacă obligaţiile impuse de judecători sunt respectate. Cât despre palmaresul competiţional, el este unul impresionant. 

La campionate mondiale are două medalii de aur, două de argint şi una de bronz, la campionate europene cinci medalii de aur, trei argint şi trei bronz, la cupele mondiale patru de aur, două de argint şi tot atâtea de bronz. „Iar la Campionatele Nationale ale României, peste 20 de titluri de campion şi nu mai ştiu câte argint şi bronz“, am mai aflat de la Loredan Popa. 

Mai trebuie spus că multe dintre medaliile enumerate au fost câştigate în caiacul în care s-a aflat alături de fratele Geamăn, Ciprian, care-i tot poliţist, dar în oraşul de sub Tâmpa. Şi el va participa la Wild Canoeing Tour - din Ceahlău la Marea Neagră.

Pe aceeaşi temă:

Patru tone de gunoaie, strânse de pe malul Lacului Bicaz. „Recolta“ de deşeuri descoperită de voluntari într-un mic golf

Singur cu kaiacul pe Prut, cale de 750 de kilometri. Un gălăţean de 59 de ani face cursa pentru a demonstra că „Prutul uneşte, nu desparte!“ 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite