Avalanşă în masivul Ceahlău. Avertismentul pentru turişti lansat de salvatorii montani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avalanşa s-a produs pe versantul vestic al masivului Ceahlău FOTO: Salvamont Neamţ
Avalanşa s-a produs pe versantul vestic al masivului Ceahlău FOTO: Salvamont Neamţ

Chiar dacă sezonul de iarnă este încă la început, în masivul Ceahlău s-a produs deja, în weekend-ul trecut, prima avalanşă.

Deşi stratul de zăpadă depus în această perioadă în masivul Ceahlău nu este foarte mare, consistenţa şi depozitele formate pe versanţi fac posibilă producerea avalanşelor încă de la începutul perioadei de iarnă. Astfel, prima avalanşă observată de echipa de serviciu a Salvamont Neamţ din Baza Dochia s-a produs în weekend-ul 15-16 decembrie, în imediata vecinătate a Cabanei Dochia, mai exact pe faţa vestică a Vârfului Lespezi (spre Schit).

„Grosimea faliei a fost de 60 cm, iar lungimea de 40 metri. O avalanşă de mici dimensiuni, dar suficient cât să antreneze în cădere un grup de oameni şi să-i zdrobească de stânci. Avalanşa s-a spart deasupra traseului Cascada Duruitoarea - Piciorul Schiop - Cabana Dochia“, au precizat reprezentanţii Salvamont Neamţ. 

De menţionat că în această perioadă traseul Durău – Duruitoarea – Cabana Dochia este închis circulaţiei turişilor, în urma restricţiilor impuse de salvamontişti încă de la finele lunii noiembrie şi până în primăvara anului viitor. Secialiştii atrag atenţia turiştilor că odată cu înaintarea în sezon şi creşterea straturilor, riscul producerii avalanşelor va creşte considerabil.  

„Practic, pe orice versant cu o înclinaţie mai mare de 30 de grade există riscul dislocării stratului de zăpadă care să fie antrenat în cădere. Ruperea acestei falii, aşa cum s-a produs acum, este benefică pentru că mai subţiază stratul depus“, a menţionat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

În clasificarea avalanşelor, se cunosc două tipuri ale acestui fenomen, fiecare cu trei subtipuri:

Avalanşe cu zăpadă uscată (cu trei subtipuri, în ordine crescânda a densităţii zăpezii):

            - Avalanşa cu zăpadă pudroasă (cu nor)

            - Avalanşa cu zăpadă granuloasă (fără nor)

            - Avalanşa cu zăpadă în plăci uscate

- Avalanşe cu zăpadă umedă (cu trei subtipuri, în ordine crescândă a umidităţii):

            - Avalanşa cu zăpadă în plăci umede

            - Avalanşă cu bulgări şi rulouri

            - Avalanţă de fuziune

„Dintre toate tipurile de avalanşe cunoscute, avalanşele cu plăci sunt cele mai periculoase, generând traumatisme severe celui surprins de fenomen“, a mai menţionat şeful Salvamont Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite