Aterizare de excepţie a unui elicopter între stâncile Ceahlăului. Salvamont a cerut sprijin aerian FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterul SMURD a transportat o turistă rănită la un spital din Bucureşti FOTO Salvamont Neamţ
Elicopterul SMURD a transportat o turistă rănită la un spital din Bucureşti FOTO Salvamont Neamţ

Salvamont a avut o misiune dificilă pe Ceahlău în cazul unei turiste care a suferit un grav traumatism, un elicopter aterizând printre stâncile masivului

Salvamont Neamţ a avut o misiune de salvare dificilă în masivul Ceahlău, la intervenţie fiind solicitat sprijin aerian de la SMURD Iaşi. Era vorba despre o turistă de 42 de ani din Bucureşti, care venise pe munte împreună cu soţul şi copii. 

Au ajuns cu bine la cabana Dochia, la cota 1.850 metri, dar probleme au fost la cobărâre. 

Ieri, aproape de cascada Duruitoarea, pe traseul care duce spre staţiunea Durău, bucureşteanca a căzut şi a suferit un foarte grav traumatism la picior, dublă fractură de tibie şi peroneu, cu foarte probabilă deschidere, oasele frânte ajungând sub piele, durerile fiind teribile, după cu a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

„Deoarece riscul şocogen al transportului terestru era imens, am solicitat suport aero. Aeronava 350 a realizat o aterizare de excepţie în singură poiană din acea zonă. Apoi, medicii şi asistenţii elicopterului au preluat cazul şi, în mai

puţin de 40 de minute de la aterizare, decolau cu destinaţia

Spitalul Bagdasar din Bucureşti. Operaţiunea a durat patru ore“, a declarat Papalicef. 

Acesta a detaliat şi despre „heliportul“ din apropierea cascadei, el nefiind unul realizat după standardele din domeniu. Vara trecută, în urma unor ploi însemnate cantitativ, potecile şi drumurile forestiere din zonă au fost distruse total de puhoaie. Şi a apărut întrebarea ce-i de făcut dacă turiştii au probleme medicale. Soluţia a fost amenajarea poienii în caz că este necesară o intervenţie aeriană. 

salvameliko2

FOTO Salvamont Neamţ

Salvatori montani au îndepărtat copaci căzuţi şi resturi lemnoase, cosind şi iarba, astfel că, dacă era necesar şi condiţiile meteo permiteau, să poată ateriza elicoptere sanitare. „Poiana nu este ştiută de turişti, fiind la vreo 400 de metri de cascadă. Vineri, a fost pentru prima dată când un elicopter a aterizat acolo. Şi riscuri au fost“, a mai afirmat  Raul Papalicef. Dincolo de acest caz, zilele trecute, în masivul Ceahlău a avut loc şi primul nedorit incident. 

Unui turist i s-a făcut rău, a fost transportat la spital, dar a decedat ulterior. Acest caz putea avea un alt deznodămând, dar victima nu a dat curs sfaturilor salvamontiştilor. Pe 16 iulie, un argeşean de 47 de ani, a venit pe munte cu familia, intenţia fiind să urce la Vârful Toaca. A ajuns la cabana Fântânele, iar aici a avut primele stări de rău. Şi-a asigurat partenerii de drumeţie că este ceva trecător, rămânând cu fiul la refugiul montan, pentru a se odihni, soţia continuând ascensiunea. 

salvameliko1

FOTO Salvamont Neamţ

Peste câteva ore, pentru că durerile nu încetau, a solicitat intervenţia Salvamont, o echipă ajungând în scurt timp. A cerut să fie coborât în staţiunea Durău, dar nu a fost de acord să fie anunţată Ambulanţa Neamţ. Le-a spus alvamontiştilor că a făcut sport de performanţă şi că urcă pe munţi de ani de zile. Ulterior, a acceptat intervenţia unui echipaj, dar exact când a ajuns în faţa Spitalului Bicaz a suferit un stop cardiac. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Profesorilor le-a venit rău când au văzut subiectele la titularizare. Au ieşit pe capete din examen

Românii se întrec în ironii după ce un pod peste Siret s-a prăbuşit la şase luni după ce a fost inaugurat

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite